Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Cum pot scapa de frica de a sta singura in casa noaptea?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna seara,
Ma panichez foarte usor, mai ales cand sunt singura acasa, noaptea. Ziua , nu am probleme. Însă, noaptea devine un calvar uneori.
Unele nopti sunt ok, nu ma panichez.
Dar alte nopti devin un chin.
Câteodată, mi e urât sa stau singură noaptea... imi fac tot felul de gânduri. Imi creste tensiunea foarte mult și scade abia după ce vorbesc la telefon cu cineva. Cred ca mi distrag atenția și ma calmez, probabil de asta isi revine tensiunea la normal, nu? Nici nu stiu ce sa mai cred despre tensiunea asta, este un efect al fricii?
Cum sa fac sa nu ma mai panichez noaptea? Ce sa fac in momentul in care panica apare, cum sa reacționez? Daca ma întrebați de ce mi e frica, nu as sti un raspuns exact . Cred ca mi e frică cand vad ca e întuneric afara. Pt ca ziua cand stau singura, n am probleme.
Mentionez ca aceste lucruri nu se intampla atunci cand sunt cu cineva acasa. Si ma repet, nu se intampla ziua, chiar daca sunt singura acasa.
Am vorbit si cu un psiholog, teoria o inteleg, dar cand e vorba sa pun in practica, ma cam pierd. Cel puțin cand vad ca mi creste mult tensiunea de la panica, ma pierd de tot. Greseala mea e ca mi am cumparat tensiometru.
Sau, inca un exemplu. Stiu ca suna copilăresc, dar noaptea cand sunt singură si aud si cel mai mic sunet in casa, incep sa tremur si sa mi fie teama.
Sunt om in toata firea, nu inteleg de ce ma manifest ca un copil mic caruia ii e teama sa stea noaptea singur in casa. Este groaznic.
Ati mai auzit de asemenea cazuri? Sau deja dau eu in prostie? Ca nu stiu ce sa ma mai fac cu mine la faza asta.
Si mai repet ceva, chestia asta nu mi se intampla noapte de noapte atunci cand sunt singura . Se intampla doar in unele nopti. Nu stiu de ce, ori sunt eu mai stresata atunci, ori, nu stiu.
Nu stiu daca am denumit corect termenul cand am spus termenul ca mi e ,,frica". Mai mult mi e urat, ma simt singura. Nu stau la bloc sa am vecini, să aud zgomote, vorbe etc., să stiu ca mai e cineva pe aproape. Stau la casa, iar vecinii sunt mai îndepărtați. O fi si asta un motiv pt care mi e urat? Dar...Nu e un lucru normal, nu ? sad
Mi e si rusine ca am venit cu problema asta pe forum.
Nu trebuie sa iti fie rusine! Dimpotriva, e foarte bine ca incerci sa rezolvi o astfel de problema. Frica de a fi singur, sau teama de intuneric nictofobia, isi au originea in copilarie, cand parintii sau bunicii obisnuiau, printr-un prost obicei, sa sperie copiii cu bau-bau, baba Cloanta, lupul cel rau, etc, sau poate fi rezultatul unei sperieturi care a declansat un mecanism de aparare in subconstient si asociat lui un mici atacuri de panica. Pentru a scapa de aceste temeri este nevoie de psihoterapie, sedinte si medicatie daca se impune, schimbari in stilul de viata, prieteni mai multi, un partener, schimbarea domiciliului chiar. Tuturor ne e teama dintr-un motiv sau altul. Pentru a trai cu temerile noastre trebuie sa ne antrenam, singuri sau cu ajutor medical, sa invatam sa le infruntam, motivatia fiind clara, calitatea vietii noastre in fiecare moment al ei.
Am si eu o casa la tara, la vreo 50 m mai sus de strada, unde vecinul din dreapta este la o distanta mai mare iar in stanga este o casa parasita. Nu as putea dormi acolo singura. Cei de la oras nu stiu cum e viata la tara, acolo unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, unde vreun nevoiaș stie ca tu esti singura acasa, unde cainii latra toata noaptea, unde pisicile dupaie pe acoperis la vanatoare de pasari sau vreun soricel din pod rontaie nuci toata noaptea.
In concluzie eu nu cred ca e vorba de vreo trauma din copilarie ci mai degraba de un sentiment normal... In rest totul bine?
Fat-i un prieten ,o familie ,copii si totul va fi bine ,daca inca nu ai ,altfel nimeni nu te poate ajuta .
URL de referinţă