Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: ANUNT UMANITAR - Salvati-o pe Anamaria
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Ultimele 8 zile care o mai pot salva pe Anamaria

Cuvintele unui copil de 9 ani, care a aflat că are cancer: "Doamne, mami, câte am mai putut să trec şi eu prin viaţa asta!"

O familie din Hunedoara urăşte de moarte ticăitul ceasului. Chiar în clipele astea, cancerul osos al fetiţei lor de 9 ani, Anamaria Boca, galopează spre metastază. Nouă zile, atât i-au mai rămas până atunci. Ultima şansă: operaţia la Viena, musai peste nouă zile. Nici o zi în plus.
Doctorii români au trimis-o acolo, aici n-au ce-i mai face. Clinica vieneză cere 30.000 de euro; părinţii fetei câştigă împreună nici 2.000 de lei: ea lucrează la croitorie, el - în fabrică.
Deocamdată au avut noroc, 5.000 de euro s-au strâns în câteva zile, de la prieteni, primărie şi câţiva afacerişti. Dar atât costă doar primele consultaţii la Viena. Mai rămâne de strâns restul... o avere pentru un orăşel ca Hunedoara.
"Mami, noi nu ne speriem, suntem cele mai tari"
Până acum trei săptămâni, familia Boca era fericită. Anamaria, singurul lor copil, nu făcuse o injecţie în viaţa ei în afară de vaccin şi nici nu călcase vreodată într-un spital. Sărea coarda, mergea pe bicicletă, se dădea cu rolele. Într-o seară s-a plâns că o doare piciorul drept. A doua seară la fel. În a treia zi, mama a dus-o la doctor.
După aia au curs toate, pe rând, ca într-un film de groază: radiologii, analize, ecografii, EKG-uri şi la urmă biopsia. Anamaria, copil alintat până acum, la spital a uimit pe toată lumea. La tomograf, de pildă, când au băgat-o în cutia aia pentru 45 de minute, zâmbea şi îşi încuraja mama: "Vezi, mami, noi nu ne speriem, suntem cele mai tari".
La spital, cât a dormit cu mama în pat, o învelea peste noapte, să nu răcească. Când o vedea obosită, ea, copil, o trimitea pe mamă la somn, îngrijorată, ca un om mare. "La final, biopsia ţesutului moale tumoral a arătat clar că e cancer cu grad înalt de malignitate la peroneu. Zena, mama, m-a sunat imediat: sunt tâmpiţi că în cinci zile pot să spună aşa ceva, mi-a spus. Nu credea că e adevărat. Petre, tatăl, stă şi acum pe calmante. Piciorul drept al fetiţei e mai îngroşat cu doi centimetri decât cel sănătos. Medicina nu-şi poate explica de ce a apărut tumora şi când. Asta îmi spune că se poate întâmpla oricui, oricând, din senin", ne spune Dana, prietenă a familiei. Lucrează cu Zena în fabrica de confecţii. În trei săptămâni, fetiţa s-a maturizat cât în cinci ani, zice. "După tot setul acela de analize, după două săptămâni de spitalizare, Anamaria atât a zis: «Doamne, mami, câte am mai putut să trec şi eu prin viaţa asta!»".
10 lei, donaţia pensionarei amărâte
De şase zile, de când a început campania de donaţii pentru fetiţă, familia se bate cu timpul. Un adevărat război. Se numără banii strânşi şi zilele rămase până la metastază. Primul s-a mişcat învăţătorul, Tiberiu Dîscu: "Marţi, la ora 9, am aflat. Până la 11 împărţisem deja 450 de bileţele elevilor, cu anunţul umanitar, să le dea părinţilor şi diriginţilor; am continuat să împart pe la toate şcolile. Xeroxul din cancelarie a mers continuu, topurile de hârtie se duceau văzând cu ochii. Aşa, am strâns 3.000 de lei numai din clasa noastră. Un copil a venit cu 1.000 de lei, altul, sărac, cu 4 lei. Directorul a sunat pe la ziare, un jurnalist de la Radio România ne-a ajutat să facem un site de campanie. Vorbesc zilnic cu atâţia oameni, încât seara îmi încarc telefoanele şi după-amiază, pe la trei, trebuie să le reîncarc".
De miercuri încolo, toate s-au derulat rapid, năucitor aproape. Mama a fugit la bănci, să deschidă conturi, apoi iar la spital şi iar pe la rude şi prieteni… "Într-o zi am făcut sute de afişe gratis, o ingineră ne-a tradus fişele medicale pentru Viena tot benevol. Duminică, la slujbă, se vor face colecte pe la toate bisericile din oraş, ortodoxe, catolice, penticostale sau reformate. Primăria ne-a dat 4.000 de lei. De la o singură bancă s-au strâns 5.000 de lei, în două ore jumate. La o întrunire a oamenilor de afaceri într-o singură oră am strâns 2.100 de lei. O pensionară amărâtă a trimis 10 lei, că atât mai avea. Doar o singură instituţie s-a supărat că am îndrăznit să punem un afiş pe geam", zice Dana. Ieri era în centrul oraşului cu o cutiuţă pentru donaţii. O parte din bani au sosit datorită site-ului http://www.ajutorpentruana.info; sute de persoane au aflat povestea fetiţei şi mai departe au trimis linkul pe e-mail. În redacţia Gândul, de exemplu, mesajul s-a ivit din senin, pe mailul unui coleg.

Donatorul de la miezul nopţii
Alaltăieri la miezul nopţii, telefonul Danei a sunat din nou - era un donator din alt oraş, primise linkul pe e-mail, încercase să doneze online şi nu reuşise. Încăpăţânat, omul încerca să afle de la Dana cum poate face să dea şi el un ban. În timp ce vorbeam cu familia Boca, iar a sunat mobilul Danei. Erau trei măicuţe de la o mănăstire din Moldova. Voiau să doneze. Nimeni din familie nu le cunoaşte pe călugăriţe. "Vărul din Iaşi trebuie să fie. Sigur el a anunţat, că n-avea cine altul", a şoptit tatăl. Apoi şi-a plecat privirea, ca şi cum ar fi mulţumit unei persoane invizibile.
Dar toate acestea sunt donaţii mici şi în ritmul ăsta e greu de spus dacă se vor strânge toţi banii în 14 zile. Mai toată Hunedoara a aflat de Anamaria, dar bogaţii oraşului n-au apărut până acum cu o sumă mai importantă.
Ce poţi cumpăra cu 25.000? Răspuns: "Operaţia mea"
În vremea asta, din dormitorul ei, fetiţa visează la ce se va face când va creşte. Poliţistă. Dar ca să ajungă la asta ştie că e musai să fie joi la 11 la spital la Viena. Şi e chiar bucuroasă, fiindcă la joacă fetiţele i-au povestit cum că oraşul e plin de carusele şi de parcuri pentru distracţii. Şi-a calculat ea că Viena trebuie că e un oraş ceva mai mare decât Hunedoara şi cu mai multe ambulanţe decât Timişoara. La spital o să-şi ia cu ea "patul mare" - un cearceaf cu clovni coloraţi de când era ea bebeluş, un pui de pernuţă de acasă şi... pe iepuraşele de pluş Ana şi Alexandra. "Ana e cea roz, Alexandra cea albă, amândouă sunt la fel de pufoase. Acum stau îmbrăţişate fiindcă sunt verişoare", râde fetiţa. L-ar lua cu ea la spital şi pe motanul viu Jonică, şi pe câinele Nero, şi pe hamsterii Ţuţa şi Ţuţu, să fie acolo toţi când îşi revine din anestezie. Asta, desigur, dacă se vor strânge toţi banii pentru intervenţie. "Ce poţi cumpăra cu 25.000 de euro: o casă, o maşină?", am întrebat-o pe fetiţă. "Operaţia mea", ne-a răspuns.

Atentie!!!: Acest mesaj nu este spam. Este verificat de mine, anuntul este adevarat, asa ca am doua rugaminti:
- mediatizati-l cat puteti, trimiteti-l la toti cunoscutii
- contribuiti fiecare dupa posibilitati. Orice donatie, cat de mica, are importanta.

VA MULTUMESC!
Doamne...e groaznic...de fiecare data cand vad cate un mesaj din asta imi dau lacrimile oricat de barbat m-as considera.De multe ori vreau sa ajut cand pot dar ma tem de spam; daca am certitudinea ca e totul adevarat nu ma dau inapoi si de obicei prefer sa donez o haina sau ceva de mancare. O sa fac chiar in seara asta un transfer in contul de pe site daca zici ca e totul verificat de tine....super trist sad
In curand fetita va pleca sa se opereze. Se pare ca s-a strans jumatate din suma, iar medicii au acceptat sa o opereze cu jumatate platit inainte si restul dupa.
Va multumesc tuturor celor care ati dat o mana de ajutor si pentru cei care inca nu au facut-o mai este timp! Un gest cat de mic conteaza.
Anamaria a plecat noaptea trecuta spre Viena. De acum ... Doamne ajuta!
O sa va tin la curent cu evolutia situatiei.
Articol aparut astazi in Gandul:

Românii au donat cei 30.000 de € care vor salva viaţa Aneimaria
de Alina BĂDĂLAN TURCITU | 15 OCTOMBRIE 2009

"Românii sunt nişte oameni minunaţi, le mulţumim", spune familia Boca din Hunedoara, după ce aceştia au donat toţi cei 30.000 de euro pentru fetiţa lor cu tumoră la peroneu. Foarte mulţi au fost români din străinătate. Dacă nu ar fi avut banii aceştia să se opereze la Viena în câteva zile, cancerul ar fi dat în metastază

Anamaria mai are nevoie acum doar de noroc.
Cei aproape 30.000 de euro care vor salva viaţa fetiţei Anamaria de nouă ani au fost strânşi în timp record, în numai două zile. Ieri, fetiţa a plecat din Hunedoara spre Viena unde, după investigaţii, medicii îi vor face operaţia de extirpare a tumorii. Asta se va întâmpla la aceeaşi clinică unde s-a operat şi preşedintele Băsescu. Marea parte a banilor au fost strânşi în numai două zile, de luni dimineaţă până miercuri seară, după ce cazul micuţei a apărut în ziarul Gândul şi în alte publicaţii. O mică sumă, câteva mii de euro numai, se strânsese deja săptămâna trecută, numai de la hunedoreni.
"Să nu mai spună nimeni că românii sunt răi. Sunt nişte oameni minunaţi, le mulţumim. De luni şi până acum telefoanele au sunat continuu, zi şi noapte. O familie de români din Canada a sunat, de pildă, la trei dimineaţa, să ne spună că îşi doreşte să doneze din tot sufletul. Au şi ei doi copii, la rândul lor", spune Dana, prietena familiei Boca, cea care s-a ocupat de campania de strângere de fonduri pentru fetiţă. Impresionaţi de cazul micuţei, în numai două zile, s-au mobilizat români din Spania, Italia, Irlanda şi alte ţări. "O mămică din Italia, având şi ea fetiţă, a donat 100 de euro. Alţii, un grup de români din Irlanda, au sunat în disperare să obţină codul Swift pentru a merge şi ei la bancă", mai spune Dana.
Fiul care a donat Aneimaria cadoul lui de majorat, 1000 €
Din România, oamenii au donat fiecare cum a avut: unii au oferit câte 3.000 de lei, alţii, mai săraci, au dat exact cât mai aveau în buzunar, sume nerotunjite: de la 24 de lei până la 38 de lei. Pensionari, probabil, au socotit părinţii. Prietena familiei, Dana, ne-a mai povestit un caz interesant: "O mămică de la Iaşi ne-a sunat, spunându-ne că în curând fiul ei împlinea 18 ani iar ei se pregătiseră să îi ofere 1.000 de euro. După ce au citit despre Anamaria, mama şi-a întrebat fiul cât ar fi de acord să doneze din cadoul său pentru fetiţă. Iar băiatul i-a răspuns fără să ezite: toţi banii". Altfel, fiecare a ajutat cum a putut. O doamnă psiholog a sunat pentru a o sfătui pe mama Aneimaria cum să se poarte cu fetiţa când va face chimioterapie şi ce îi va spune. Câteva firme, una din Baia Mare, alta din Bucureşti, alta din Târgu Mureş, au trimis contracte de sponsorizări prin curier. "Nu sume extraordinar de mari, cam 1.000 de lei de fiecare, în medie, dar important este că au făcut-o şi, puţin câte puţin, banii s-au strâns. Fiind sponsorizări, firmele din România ar putea să facă astfel de gesturi şi pentru alţi copii bolnavi". Şi românii de la Viena s-au mobilizat. O Ligă a românilor stabiliţi acolo s-a oferit să-i asigure fetiţei cazare pe perioada investigaţiilor medicale.
Dacă statul va deconta o parte din costul operaţiei, părinţii vor dona suma altui copil
În cazul în care, după operaţie, Casa de Asigurări de Sănătate va deconta o parte din costul intervenţiei, părinţii sunt decişi să ajute mai departe, oferind suma decontată altui copil bolnav. "Anamaria mulţumeşte din suflet tuturor românilor care au ajutat-o. Acum s-a mai relaxat şi ea, căci era într-un stres continuu. Ieri, când familia monitoriza suma strânsă, 10.000 de euro, 13.000, 17.000, ea era acolo, socotind câţi anume îi mai trebuie. Înainte de a pleca la Viena, i-am făcut unghiile şi i-am împletit codiţe, să vadă şi străinii ce copii frumoşi avem noi", ne mai spune Dana. Gândul mulţumeşte cititorilor care, prin contribuţia lor, i-au dat o şansă micuţei Anamaria.

alina.badalan@gandul.info
Noutati, extras de pe site:

Anamaria a fost la Viena, a fost consultata, i s-au facut analize… a fost trimisa înapoi pentru a face la o clinica din România chimioterapia, timp de 10 saptamâni. Dupa aceea, fetita va fi operata. Tumoarea este foarte aproape de nervul principal. Cu sanse mici de a-i salva piciorul.
A început tratamentul. Acum e nevoie de RABDARE, din partea tuturor. Rabdare si îngrijire deosebita. Ana nu are voie sa raceasca, sa primeasca vreun virus… iar chimioterapia este un tratament greu de suportat. O doza dureaza 72 de ore… Si tratamentul, ca derulare, este chinuitor.
Nadajduim ca ajutorul lui Dumnezeu, vârsta frageda si starea de sanatate buna a fetitei o va ajuta sa duca totul la bun sfârsit.
Doamne ajuta!
Nu stiu cum sa multumim si cui, pentru ca sunt oameni multi care merita toata multumirea si respectul nostru! Ziaristi din televiziuni si din presa scrisa, realizatori radio sau de site-uri de pe internet, muncitori de la vreo fabrica sau lucratori ai unor banci, locatarii vreunui bloc care au dat banii unui copil care i-a strâns sau trecatorii de pe strada, scoli si gradinite din oras, elevi si profesori, câtiva politicieni din diferite partide sau preoti si pastori din diferite biserici, concitadini dar si oameni din diferite colturi ale tarii (Bucuresti, Timisoara sau Iasi) ba chiar din alte tari, toti cei de care stim si multi altii de care nu stim aveti un sincer MULTUMESC FRUMOS! Dumnezeu sa va rasplateasca tot ajutorul
URL de referinţă