Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ce este terapia CranioSacrala?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Medicul din SUA John E. Upledjer a pus bazele teoretice si practice ale Terapiei CranioSacrale. Acesta a dat o definitie remarcabila Sistemului CranioSacral spunand ca Sistemul craniosacral este sistemul cheie care controlează şi ţine laolaltă corpul fizic, mintea, emoţia şi spiritul într-un singur mecanism
Interesant! Urandu-ti bun venit pe forum, asteptam sa detaliezi acest subiect si altele pe care le consideri de interes! happy
Si ne si povestesti cite ceva despre ce se intimpla concret in cadrul terapiei cranio-sacrale si la ce ajuta ea - dincolo de faptul ca ne tine legat spiritul de corpul fizic ?
Te intreb pentru ca din ce stiu eu la noi nu prea si-a facut aparitia. Exista extrem putine lucruri despre terapie si eventuali terapeuti, descrieri abracadabrande cu iz puternic de sharlatanie !
In Ungaria da, exista terapeuti calificati in Anglia si SUA si cu realizari remarcabile pe cazuri de autism,schizofrenie, tulburari bipolare, diverse probleme neurologice, mai ales la copii !
Astept cu mare interes noile tale interventii, sper sa ne lumineze !
Si cind mai dai copy/paste pe materiale te rugam sa si corectezi micile greseli strecurate si sa mentionezi sursa, bine? Multumesc!
Institutul Upledger din SUA a format specialisti in Terapie CranioSacrala si in Romania. lista o poti consulta pe http://www.upledger.com
E-n regula, m-am lamurit !!!!!
Terapia CranioSacrală este o metodă de evaluare manuală şi restabilire a ritmului craniosacral, fapt care duce la ameliorarea şi refacerea funcţiilor normale ale organismului.
Organismul uman este compus dintr-o multitudine de ţesuturi, organe, sisteme de organe. Toate acestea sunt nişte sructuri aflate în continuă mişcare, sunt structuri care pulsează ritmic cu o anumită frecvenţă caracteristică numai lor. Sistemul cardio-vascular are ritmul său – îl putem asculta şi palpa, sistemul respirator are ritmul său, şi acesta poate fi perceput prin palpaţie şi prin auscultare şi alte organe şi sisteme îşi au ritmul său specific de funcţionare.
Sistemul CranioSacral este un sistem dinamic al organismului descoperit şi descris recent şi care asigura buna funcţionare a întreg organismului, al organelor şi sistemelor de organe, al structurilor şi ţesuturilor lui.
Sistemul CranioSacral este alcătuit din: oasele cutiei craniene cu suturile şi structurile articulare, osul sacru, creier şi măduva spinării, lichidul cerebrospinal, sistemul membranos al creierului şi maduvei spinării, sistemul fascial al organismului. Producţia de lichid cerebrospinal la nivel cranian şi transmiterea acestuia prin sistemul membranos dea lungul măduvei spinării până la osul sacru crează acele pulsaţii ritmice ale sistemului craniosacral. Ritmul CranioSacral normal este de 6 – 12 pulsaţii pe minut. Ritmul poate creşte în stări de agitaţie, stres, în stări gripale poate ajunge la 20 pe minut, sau poate scădea la 3-4 în stări de epuizare sau boli grave.
Primul care a introdus conceptul de sistem craniosacral şi a înaintat ipoteza existenţei mişcării între oasele cutiei craniene a fost medicul ortoped din SUA A. T. Still în 1874. Studiile şi cercetările în domeniu au fost continuate de elevul doctorului Still, W.G. Sutherland. Aceştia au fost primii medici care, după mai multe studii şi cercetări inclusiv pe propriul lor corp au demonstrat că există mişcare între oasele craniene. John E. Upledger este medicul şi cercetătorul din SUA care a pus bazele moderne ale terapiei craniosacrale. La mijlocul anilor ’70 ai secolului XX el a efectuat multiple studii cu ajutorul aparaturii moderne în cadrul Clinicii Universităţii de Stat Michigan. Studiile au demonstrat că pentru buna funcţionare a organismului uman oasele craniene trebuie să se afle în continuă mişcare. Ideile, cercetările, tehnicile de evaluare şi de tratare a membranelor au fost dezvoltate pe larg în cadrul Institutului Upledger organizat în 1987 în SUA.
Rezultatele cercetărilor definesc următoarele aspecte: ritmul craniosacral este determinat de producţia şi reabsorbţia lichidului cefalorahidian din interiorul membranei dura mater. Când se produce lichidul, presiunea creşte şi se produce o uşoară expandare a structurilor sistemului craniosacral; când producţia scade, scade şi presiunea şi atunci se produce o compresie a structurilor. Apariţia limitări de mobilitate a oaselor craniene sau restricţiile la nivelul membranelor care asigură circuitul lichidului cefalorahidian duce la dereglarea ritmului craniosacral şi la apariţia unor disfuncţii în organism şi în special în sistemul nervos central (SNC).
URL de referinţă