Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ce este ozonul?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Ozonul este o formă alotropă a oxigenului având trei atomi de oxigen în fiecare moleculă, greutatea moleculară fiind de 48, adică de 1,5 ori mai grea decât cea a oxigenului şi se formează la trecerea unei scântei electrice prin oxigen. În concentraţii foarte mici este un gaz aproape incolor şi inodor, dar în concentraţii mai mari apare mirosul puternic de iarbă verde, iar când acesta depăşeşte 15% are culoare verde deschis acesta devenind toxic pentru organismele vii. Ozonul este un gaz instabil, în funcţie de pesiunea şi temperatura aerului. La descompunerea ozonului se formează oxigen molecular şi atomar care posedă un potenţual energetic foarte mare. De aic rezulta şi proprietăţile lui oxidative majore şi care sunt folosite în diferite domenii ale zilei de azi
În mod deosebit trebuie menţionat rolul pe care îl are ozonul în păstrarea vieţii pe pământ. Stratul de ozon din stratosferă constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii.
Trecând la subiect trebuie să menţionăm faptul că, tot aşa cum ozonul ne protejează viaţa pe pământ în acelaş mod concentraţiile terapeutice de ozon ne pot proteja organismul de actiunea unor factori nocivi care duc la îmbatrânire şi apariţia unor boli.
Olandezul Martinus Van Marum în 1783 descrie pentru prima dată un gaz cu miros specific care apare la descărcarea electrică în oxigen. În 1841 germanul Schőnbein continuă studiile predecesorului său şi denumeste „gazul cu miros specific” cu grecescul ozein ce în traducere înseamnă „aer proaspat”. În 1856 Tait şi Andews susţin ipoteza precum că ozonul este o formă alotropă a oxigenului. În 1857 este creat primul generator de ozon de către Werner von Siemens. În 1898 Brodie şi Landenburg prezintă pentru prima dată formula chimică a ozonului – O3.
URL de referinţă