Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: tulburarea obsesiv compulsiva
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Vreau sa intreb daca strangerea de obiecte inutile cum ar fi cutiile de bere goale si cutiile de tigarete, cat si alte lucruri inutile, poate insemna tulburare obsesiv copmpulsiva?
va multumesc
Depinde de cat de imperioasa este aceasta nevoie, de depasirea unui anumit prag ce afecteaza conditiile de locuit, habitatul persoanei respective. Daca Colectionarea Compulsiva de Obiecte este evidenta, e nevoie de consult psihiatric pentru stabilirea unui diagnostic corect si apoi psihoterapie pentru a diminua caracterul compulsiv al tulburarii.
Depinde si de motivul pentru care le aduna: daca face colectie, se mandreste cu obiectele respective si le expune strainilor e ok; daca devine anxios cand altcineva le vede atunci exista o problema.
Buna ziua,

Sunt noua pe acest site, de fapt este primul site in care ma inscriu.
Am 33 de ani, si ma confrunt cu TDA (tulburari depresiv anxioase cu atacuri de panica). De fapt, neurotransmitatorii mei nu mai conduc serotonina catre creier, ceea ce a dus la un dezechilibru si am dezvoltat binging eating disorder sau tulburarea mancatului compulsiv. Boala a fost declansata acum cativa ani insa am avut o perioada in care am igorat-o, ulterior am invatat sa o gestionez foarte usor. Dupa cateva epidoase mai putin fericite din viata mea, stima mea de sine a avut de suferit grav , moment in care am dezvoltat o stare de anxietate avansata si bineinteles la pachet cu atacurile de panica. Depresia in general (din ceea ce am studiat eu despre ea) aduce multe disfunctionalitati ceea ce te face sa cauti ajutor in alte directii- eu am intrat la menopauza, am facut diskinezie biliara si chiar sindromul colonului iritabil - dupa ce am exclus aceste motive nu mi-a mai ramas decat psihiatrul.
Asa ca dupa o lunga discutie cu mine insami, ca nu acceptam ca asta sa mi se intample tocmai mie, m-am luat de manuta si m-am dus la psihiatru.
In prima instana am primit spitomin si propranolol.
Prima doza a fost soc - eram din nou eu- plina de viata si enregie, simturile si emotiile le simteam cu adevarat, senzatia de foame continua a disparut, brusc redevenisem ceea ce am fost odata. Stiam ca un tratament trebuie sa fie urmat cel putin 4 saptm ca sa isi faca efectul cu adevarat. Cu rabdare imi notam in calendar zilele in care rezistam tulburarii si zilele de recidiva. Erau din ce in ce mai rare, dar dupa 4 saptm nu dispareau. Cand aveam zile anxioase cadeam in patima bolii. Mentionez ca fac sport zilnic (fitness, hiking, salsa ) sunt foarte activa si asta m-a ajutat ca episoadele mancatului compulsiv sa nu imi afecteze greutate, ca in astfel de conditii as fi ajuns sigur o obeza diabetica.
Am revenit la psihiatru dupa 3 luni, realitatea era acum cu totul alta decat cea pe care o vedeam la inceputul tratamentului, dar tulburarea nu disparea. Mi-a dat doxepina , un antidepresiv triciclic insa ma ducea intr-o stare depresiva si mai mare.
Am renuntat a mai lua orice, insa starea mea de bine fost de scurta durata. Mi-a prescris seroxat. Mi-am zis sa citesc prospectul inainte de a-l lua - l-am citit de 3 ori ca nu eram convinsa daca sa incep sa il iau sau nu. Dupa 3 zile de nesiguranta, ma decid sa il iau cu gandul ca daca ceva rau se intampla il pot oprii in orice moment. Am 4 zile de cand il iau, in afara de cascat continuu, si o stare de zen indusa nu am alte reactii adverse. Doar ca as dormi ceva mai mult decat sunt obisnuita, si o usoara stare de voma. Voi continua sa il iau dar in doze impartite, 10 mg dimineata si 10 mg seara, pentru ca mi se apre cam mult sa administrez doza 1/zi.
Daca mai sunt si alte persoane care impartasesc aceasta boala, as fi foarte fericita sa pot discuta cu cineva care imi intelege situatia.
Tratamentul alopat ar trebui completat si cu cateva sedinte de psihoterapie. Un set de analize complet, s-ar impune, dar dupa o discutie cu endocrinologul, pentru ca menopauza prea timpurie arata ca e ceva in neregula hormonal. Legat de tratamentul pentru depresie, poate n-ar fi rau de discutat cu psihiatrul despre coaxil. Seroxatul trebuie incercat totusi mai mult timp. Se stie ca depresia necesita tratament indelungat pentru a avea rezultatele asteptate si a preveni recaderile.
Menopauza era o cauza tot a depresiei, cu tratamentul buspirona si-a revenit, iar cu anticonceptionale am reusit sa o reglez.
Nu sunt fan psihoterapie, stiu deja ce trebuie sa fac, dar parca acolo in caputul meu e o voce care tipa mai tare decat ratiunea.
Daca am reusit sa o gestionez in trecut, inseamna ca pot, doar ca acum am simtit ca singura nu mai e suficient.
Sunt o persoana energica si am nevoie de un tratament care sa nu ma transforme in leguma.
Atunci s-ar putea sa nu fie depresie ci doar o TOC cu componente de anxietate generalizata. De-asta am pomenit de coaxil deoarece tratamentul este usor de suportat si eficient dupa 3-4 luni de tratament. E bine sa nu ne luam dupa propriile impresii ci dupa analize, investigatii si sa initiem tratamentele propuse de medicul specialist, pentru ca daca totusi e vorba de depresie, vindecarea trebuie ghidata prin tratamentul alopat.
Menstruatia mea e cea mai mica problema, in comparatie cu binging eating disorder si insomniile si obsesia ca fostul sot e in casa si asteapta sa ma stranga de gat, starile de tristete,lipsa emotiilor, a enrgiei si altor frici.
In prezent, functionez normal insa mai am de lucrat cu mine si mintea mea la aceata tulburare a mancatului compulsiv, care survine in zile de tristete.
Am invatat sa ma bucur din nou de viata si sa imi constientizez emotiile, dar nu pot stapani mereu BID.
Tocmai asta te poate invata Cognitive Behavior Therapy, daca o faci cu un psihoterapeut cu experienta.
Multumesc pentru sugestie, o sa iau in considerare si aceasta posibilitate.big hug
URL de referinţă