Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ce este kinetoterapia
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte. Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecind de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

Astfel, kinetoterapia isi gaseste aria de utilizare in cele trei sectiuni de asistenta medicala, putandu-se descrie:
  1. kinetoterapia profilactica ce cuprinde totalitatea metodelor si mijloacelor de realizare a tratamentului prin care se urmareste: mentinerea unui nivel functional satisfacator, cresterea nivelului functional (profilaxie primara sau gimnastica de intretinere, plimbari, jogging, gimnastica aerobica, pentru mentinerea starii de sanatate), aplicarea unor programe de prevenire a agravarii sau de aparitie a complicatiilor in unele boli cronice (profilaxie secundara);
  2. kinetoterapia de tip curativ care se asociaza cu sectorul de tip profilactic si de recuperare;
  3. kinetoterapia de recuperare reprezinta sectiunea cea mai importanta in programul de recuperare medicala si urmareste prin intermediul unor programe de exercitii fizice: refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii in situatii de readaptare functionala (in cazul in care, de exemplu, un anumit muschi este afectat ireversibil, se incearca tonifierea altor muschi care ii preiau partial functiile, in scopul realizarii miscarii in limite acceptabile).

Sursa: remediu.ro
URL de referinţă