Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Cand devine aromoterapia periculoasa
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
In Europa, aromoterapia, asa cum o stim azi, este practicata din 1900. Daca in unele cazuri se dovedeste a fi benefica, desi dovezi stiintifice nu prea exista, in altele se dovedeste a fi chiar periculoasa.

Aromoterapia, sau terapia cu uleiuri esentiale, se foloseste de uleiurile extrase din plante, indiferent ca este vorba despre frunze, petale, radacini etc. Acestea sunt amestecate cu alte substante, cum ar fi ulei sau alcool, fiind folosite pe piele (sub forma de masaj sau picurate in cada) pulverizate sau inhalate.

Cei care practica acest tip de terapie sunt convinsi ca aromele stimuleaza nervii si nasul. Acesti nervi trimit impulsuri catre regiunea din creier care controleaza memoria si emotiile, conform Yahoo! Health. In functie de uleiul folosit, rezultatul poate fi o senzatie de calm sau stimularea simturilor.

Uleiurile interactioneaza cu hormonii si enzimele, avand ca urmare schimbari in presinea arteriala, puls si alte functii. O alta teorie sugereaza ca aroma anumitor uleiuri stimuleaza organismul sa produca substante care sa amelioreze durerile.

Cand este benefica

Aromoterapia poate relexa si alunga stresul, fiind folosita si pentru a trata o multitudine de afectiuni fizice sau mentale, printre care arsuri, infectii, depresie, insomnie si presiune arteriala mare.

Pana acum insa, dovezile stiintifice in sprijinul ideii ca aromoterapia previne eficient bolile sau le trateaza sunt limitate.

Cand devine periculoasa

Sub nicio forma aceste uleiuri nu trebuie sa ajunga in gura, multe fiind extrem de puternice. Copiii sub 5 ani nu trebui tratati prin aromoterapie, ei prezentand o sensibilitate marita. Contactul uleiurilor cu gura sau nasul poate fi periculos, putand aparea iritarea membranelor.

Persoanele cu anumite afectiuni cronice nu ar trebui sa faca aromoterapie decat cu acordul medicului. Printre bolile in care acest gen de terapie este contraindicat se afla cele de plamani, astmul, alergiile respiratorii. In aceste cazuri, uleiurile pot cauza spasme ale cailor respiratorii.

Aromoterapia este periculoasa si in cazul alergiilor de piele, unele uleiuri putand avea ca urmare iritatii la nivelul epidermei.

Acelasi gen de terapie este contraindicat pe parcursul sarcinii, cele mai periculoase fiind uleiurile esentiale de rozmarin, salvie si ienupar, care pot avea ca urmare contractiile uterine.

Sursa: ziare.com
Uleiurile esentiale sunt complet contraidicate sugarilor.Singura modalitate de a fi utilizate sunt sub forma de aromaterapie prin aplicarea catorva picaturi in vasul de aromaterapie din camera in care se afla bebelusul.Utilizarea lor in acest mod duce la dezinfecatrea aerului din incapere si poate induce o stare de relaxare (uleiul de lavanda) si de imbunatatire a respiratiei(uleiul de pin, eucalipt).
De la varsta de 3 ani unele uleiuri esentiale blande pot sa fie administrate si intern, cum sunt uleiul esential de Tea tree, uleiul de pin, lavanda, rozmarin, cuisoare, in anumite doze si maxim 10-14 zile.
Un ulei esential pentru a putea fi un ulei terapeutic trebuie sa fie un ulei pur si produs printr-o metoda de obtinere adecvata.Nu orice ulei esential va putea fi administrat intern sau aplicat pe piele pentru a avea efecte terapeutice si nu toxice.
URL de referinţă