Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Purpure infectioase
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Fenomene hemoragice pot apare in variate infectii (septicemii, scarlatina, febra tifoida, gripa, difterie, rickettsioze, endocardite bacteriene, pojar etc.), prin leziuni vasculare si/sau coagulare intravasculara diseminata.

Tablouri clinice deosebit de grave se realizeaza in special in sindromul Waterhouse-Frderichsen si in purpura fulminans Henoch.

=Sindromul Waterhouse-Fridrichsen
Este un sindrom de insuficienta suprarenala acuta cu fenomene hemoragice masive bilaterale in suprarenale in diferite stari de septicemie (in special cu meningococ) mai ales la copii.
Hemoragia este legata de inflamatia difuza a vaselor sanguine.
Hemoragia suprarenala poate fi provocata de :
- traumatisme, infectii grave (septicemii streptococice, stafilococice sau meningococice, scarlatina, difterie, pneumonii);
- tromboza vasculara;
- tratament intempestiv cu anticoagulante.
Sindromul Waterhouse-Fridrichsen constituie una din cauzele mortilor neonatale, fiind provocat prin travaliu anevoios si anoxie fetala.
Se constata petesii, echimoze extinse, mai ales pe membre, poate sa se instaleze starea de soc. Prognosticul este deosebit de grav.
Se manifesta prin fenomene de insuficienta suprarenala acuta cu evolutie fudroianta:
-greturi, varsaturi, diaree;
-hipotensiune;
-cianoza;
-hipotermie;
-petesii generalizate;
-convulsii;
-coma;
-evolutie fatala in 24-36 ore.
Diagnosticul sindromului Waterhouse-Friderichsen se face pe baza conditiilor in care apare si a evolutiei supraacute a insuficientei suprarenale.
=Purpura fulminans Henoch
Hemoragiile se prezinta sub forma de echimoze simetrice, rapid extensive, insotite de febra si prostratie, survin brusc, mai ales la copii, in asociere cu infectii streptococice (scarlatina). Evolutia poate fi fatala in 1-4 zile.

Tratament:
Conduita de urgenta consta in spitalizarea imediata si tratamentul starii de soc.
Se administreaza intravenos antibiotice in doze mari, corticoterapie (prednison 80-120 mg/zi, hemisuccinat de hidrocortizon 200-500 mg/zi), transfuzii.
In cazurile in care se evidentiaza procesul de coagulare intravasculara diseminata se instituie terapia cu heparina.
URL de referinţă