Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Acuitate
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

In plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puţin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puţin 50 de grade la stânga şi la dreapta şi de 20 de grade ascendent şi descendent. Nu trebuie să existe deficienţe pe o rază de 20 de grade faţă de axul central.

Atunci când se detectează sau se declară o afecţiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiţia ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate.

1.4.2.  Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis şi care au pierdut în totalitate vederea la un ochi ori care utilizează doar un ochi (de exemplu în cazul diplopiei) trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puţin 0,5 cu lentile de corecţie, dacă este necesar. Unitatea de asistenţă medicală autorizată trebuie să certifice existenţa suficient de îndelungată a stării respective de vedere monoculară pentru a permite adaptarea şi că la ochiul respectiv sunt întrunite cerinţele stabilite la pct. 1.4.1.

1.4.3.  După apariţia recentă a diplopiei sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea.

Ce inseamna acel "acuitate vizuala de cel putin 0.5 cand se utilizeaza ambii ochi"?
O acuitate vizuala de 0,5 reprezinta minimul acuitatii vizuale cu sau fara corectie cu lentile. De exemplu, daca acuitatea este de 0,2, cu ochelari de corectie de 2,5 dioptrii se aduce acuitatea la 0,2x2,5=0,5. Aceasta conditie trebuie indeplinita de fiecare ochi. Dioptriile de corectie nu trebuie sa depaseasca + sau - 4 dioptrii. In cazul de mai sus acuitatea de la ochiul cu probleme este de 0,15 deci se poate aduce la peste 0,5 cu dioptrii de 3,5-4 maxim.
Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizează ambii ochi.
Trebuie discutat cu medicul oftalmolog, pentru ca dioptriile sunt cam mari. In plus si alti factori conteaza, cum ar fi daltonismul sau eventuale discromatiii. Daca acuitatea este 15% cu lentilele de corectie mentionate, nu cred ca se incadreaza.
URL de referinţă