Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: diabet renal ?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema :am depistat un diabet tipII de 12 ani. Inainte cu cativa ani,s-a depistat glicozurie peste limitele normale,dar glicemia si hemoglobina glicozilata,normale. In prezent sunt sub tratament cu Diaprel/30mg/zi,glicata este 5,6,dar glicozuria peste 3 !Daca mananc prajituri, nu imi creste glicemia la o ora si doua ore peste limitele admise,in schimb creste la paine ,chiar si la cea de secara,la mamaliga-foarte tare,peste 180,paste fainoase si orez !Glicozuria aceasta mare ,ce inseamna si in ce fel ma afecteaza ? Ce pot face pentru a ameliora si aceasta situatie ?Tin regim,nu chiar perfect,dar restul analizelor imi sunt bune !Multumesc !
Glicozuria marita este rezultatul faptului ca glucoza din sange trece peste pragul filtrarii renale si o parte ajunge in urina. De regula, la glicemii mari se intampla asta, dar daca ea se intampla si la glicemii in limite normale, ar trebui investigati mai atent rinichii.
Pe de alta parte, este posibil ca pe perioade scurte de timp in care glicemia depseste 180 sa zicem, sa fie depasita bariera renala si glucoza sa treaca in urina. A doua zi, cand se face sumarul de urina, e normal ca glucoza sa fie evidentiata. Pentru a transa problema. ar trebui ca sumarul sa se faca dupa o zi sau doua, in care s-a tinut un regim hipoglucidic care nu permite glicemiei sa treaca de 140-160. Daca si asa apare glucozuria marita, trebuie sa dscutati cu un specialist urolog acest aspect, pentru a investiga mai amanuntit problema.
Sanatate

P.S. In comert, existe niste teste de urina prin care sunt masurati 8-12 parametri urinari, printre care si glicozuria. Nu este o metoda precisa, dar permite sa se traga o concluzie inainte de a face o determinare mai precisa.
URL de referinţă