Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: HEMORAGII GINECOLOGICE
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Elemente de diagnostic si particularitati clinice legate de substrat

Diagnosticul de hemoragie ginecologica se face dupa excluderea prealabila a hemoragiilor gravidice, hematuriei si rectoragiei.
Hemoragia uterina se poate manifesta sub forma:
- menoragiei (menstre abundente care pot fi determinate de:
* fibrom uterin, adenomioza, inflamatii, vibratii, trepidatii, bai fierbinti, exces sexual, boli de nutritie, carenta vit. B1, traumatisme psihice, insuficienta cardiaca, hepatica, renala);
- hipermenoreei (menstre prelungite);
- metroragiei (hemoragii survenite in afara perioadei menstruale);
-menometroragiei.
Sangerarea poate apare ca simptom clinic unic, major, sau insoteste o afectiune organica genitala cunoscuta sau evidenta la examenul local.

Constituie probleme de urgenta hemoragiile abundente, prelungite sau repetate, care determina anemie grava sau soc hipovolemic.
Hemoragiile ginecologice pot fi determinate de:
-leziuni organice vulvare, cervicale (cervicite, cancer, polipi);
-uterine (fibromiom, polipoza, cancer, endometrita);
-anexiale (parametrite, anexite, salpingite, tumori ovariene).

Sangerarile mai pot fi de origine dishormonala-disfunctionala (insuficienta estrogenica, mai rar luteala, ) sau de cauza generala (sindroame hemoragipare).
Varsta bolnavei si examenul genital orienteaza diagnosticul etiopatogenetic.
In perioada de activitate genitala cele mai frecvente cauze de hemoragii abundente sunt:
*-fibromioamele;
*-cancerul de col uterin;
*-cervicitele;
*-cancerul uterin si ovarian;
*-endometritele;
*-metropatia hemoragica dishormonala.

=Leziunile colului uterin pot determina menoragii sau metroragii abundente si dureroase, insotite de dispareunie (cervicite, polip endocervical) sau metroragii indolore asociate cu leucoree fetida (cancer de col uterin).
=Cancerul de col uterin, tumoare bine vascularizata si friabila, determina adesea hemoragii foarte mari prin ulceratii, sau eroziuni vasculare.
=Fibromiomul uterin provoaca menometroragii repetate sau persistente, cu cheaguri.La examenul local se constata uter mare si boselat.In caz de torsiune sau necrobioza se asociaza dureri intense.
=Cancerul uterin si endometritele determina hemoragii persistente, cu agravare progresiva.Evolueaza cu uter mare si regulat.
=Polipii intrauterini provoaca hemoragii recidivante insotite de dureri de tip exploziv.
=Cancerul si chistul ovarian pot cauza hemoragii grave, bruste si abundente.
=Metropatia hemoragica evolueaza cu hemoragii mari si persistente.Lipsesc leziunile organice locale.Deficitul de estrogeni determina frecvent hemoragii bruste si abundente, insuficienta luteala cauzeaza mai des metroragii persistente si recidivante.
=In perioada pubertara, cele mai frecvente menoragii mari si recidivante sunt cele de origine dishormonala.
=Sarcoamele uterine si sindroamele hemoragipare sunt cauze rare de metroragii.
=Tumorile ovariene se insotesc de semne de pubertate precoce.
=In perioada de menopauza si postmenopauza, metroragiile sunt cauzate frecvent de fibromiom, cancerul de col si corp uterin, disfunctii hipofizoovariene.

Conduita si tratament de urgenta

Hemoragiile grave, indiferent de etiologie, se trateaza de urgenta cu medicatie uterotona (Ergomet, Methergin) mijloace terapeutice vasoconstrictoare si hemostatice (Adrenostazin, Venostat, Dicynone, Etamsilat, tamponament uterovaginal cu mesa imbibata in apa oxigenata si solutie de trombina sau fibrina, eventuala sutura a unui vas erodat, transfuzii de sange sau plasma).

Bolnava se transporta in cel mai apropiat serviciu de specialitate, cu insotitor instruit.

Intraspitalicesc se pot aplica, la nevoie: chiuretaj hemostatic, electrocoagularea suprafetei sangerande, ligatura arterei hipogastrice, histerectomie subtotala hemostatica.
In continuare se efectueaza explorari complementare necesare diagnosticului cauzal si tratament etiopatogenetic corespunzator (interventie chirurgicala, tratament hormonal etc.).
URL de referinţă