Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Hemoragiile din perioada lauziei precoce
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Hemoragiile pot fi cauzate de rupturi (de perete vaginal, de col sau de perete uterin) produse in timpul nasterii, de retentia unor resturi placentare sau de insuficienta contractie a uterului (dupa nasteri prelungite).
Rareori ele sunt determinate de tulburari in coagulabilitatea sangelui lauzei.

=Resturile placentare, cauza cea mai frecventa a hemoragiilor din acesta perioada, sunt sugerate clinic de metroragiile variabile cantitativ, insotite de dureri colicative, anemie si febra moderata (37,5-38 grade Celsius).
Uterul este mare, moale, sensibil la presiune, cu involutie intarziata.Colul ramane deschis.
Tratamentul se realizeaza prin evacuarea instrumentala sub protectie de antibiotice.
=Endometritele postpartum evolueaza cu hemoragii precoce, insotite de dureri abdominopelvine permanente si febra.Uterul este mare, dureros, cu col inchis.
Tratamentul consta in doze mari si asociatii de antibiotice.Chiuretajul sistematic este riscant (perforatii, diseminarea infectiei, favorizarea sechelelor). Este necesar in endometritele intretinute de resturi placentare.
=Flebotrombozele pelviene sunt cauze rare de metroragii persistente, insotite de polachiurie, edem vulvar, subfebrilitati, tahicardie.Uterul este involuat, indolor, cu col inchis.
Tratamentul se face cu anticoagulante si combaterea unei eventuale inflamatii asociate (endometrita, metroanexita, pelviperitonita).

Aceste hemoragii se instaleaza de obicei in primele ore dupa expulsie si beneficiaza de tratament in maternitate. Daca lohiile devin treptat sau brusc sanguinolente, lauza e obligata sa se prezinte la medic.

Deci, dupa aplicarea tratamentului de urgenta, conduita terapeutica ulterioara va fi stabilita si adaptata pacientei de catre medicul specialist.
URL de referinţă