Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Hemoragiile din perioada delivrentei (perioada dezlipirii placentei)
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Diagnosticul se bazeaza pe caracterele hemoragiei si pe examenul uterului.
Hemoragia este adesea abundenta, cu sange rutilant, eliminat “in jet” sau cu cheaguri, survine la inceputul expulziei sau dupa minute sau ore de la expulsia fatului.
Apare mai frecvent la primipare cu disgravidii sau dupa aplicarea unor manevre obstetricale de extractie.
Cantitatea de sange pierduta depaseste totdeauna pe cea fiziologica (300-500 ml).Sangerarea este uneori moderata si prelungita, poate sa nu se exteriorizeze, manifestandu-se prin semne de anemie acuta sau stare de soc.
Uterul este moale si marit spre deosebire de uterul contractat, ca un glob de consistenta ferma (“glob de siguranta”) care apare in caz de tonicitate si hemostaza normala.

Etiopatogenetic, hemoragiile de delivrenta sunt determinate in marea majoritate a cazurilor de:
- neexpulzarea placentei decolata partial
- resturi placentare
- hipotonie uterina
- leziuni traumatismatice ale vulvei, vaginului, colului sau uterului
- coagulopatii castigate (hipofibrinogenemie, fibrinoliza acuta, coagulare vasculara diseminata)

=Placenta decolata partial si neexpulzata determina hemoragie abundenta care urmeaza imediat expulziei fatului si se insoteste frecvent de soc hipovolemic.Uterul este hipoton, necontractat.
Tratamentul consta in evacuarea manuala a placentei neexpulzate, controlul integritatii uterine (mai ales starea segmentului inferior), masaj uterin, uterotone si eventual tamponament uterovaginal pana la realizarea globului de siguranta.Se asociaza masuri terapeutice de hemostaza si reanimare.
=Resturile placentare impiedica hemostaza si produc hemoragii variabile cantitativ.Examenul atent al placentei expulzate depisteaza lipsa integritatii sale.
Tratamentul consta in evacuarea manuala a fragmentelor placentare, medicatie uterotona si antibioterapie.
=Hipotonia si atonia uterina survine in malformatii congenitale ale organului, fibrom sau fibromatoza uterina, infectii amniotice, supradistensii uterine prin sarcini mari, la multipare si dupa travaliu prelungit.
Uterul aton apare moale si marit.Nu se realizeaza globul de siguranta .Hemoragia este mare si persistenta.
Tratamentul de urgenta se face cu uterotone si masaj uterin.Hipotonia segmentului inferior necesita compresiunea acestuia pe pube.
=Hemoragiile traumatice prin leziuni ale vulvei, vaginului si colului uterin se depisteaza prin examen local, cu valvele.
Tratamentul consta in tamponament compresiv, ligatura si/sau sutura vasului si tesuturilor lezate, medicatie hemostatica.
=Coagulopatiile castigate apar in apoplexia uteroplacentara, emboliile amniotice, retentiile de fat mort si in starile prelungite de soc.Se manifesta clinic prin hemoragii uterine mari, fara cheaguri, asociate frecvent cu hemoragii cu alte localizari (hemoragii digestive, hematurie, epistaxis) si urmate de stari grave de soc.Uterul este contractat fiziologic.

Tratamentul de urgenta se realizeaza prin transfuzii mari de sange efectuate pe cai multiple, desocare si masuri terapeutice etiopatogenetice, aplicate sub strict control de laborator.
Hipofibrinogenemiile necesita administrare de fibrinogen sau transfuzii de plasma.
Fibrinoliza acuta se trateaza cu antifibrinolitice si masuri de desocare.Utilizarea sistematica a inhibitorilor fibrinolizei este periculoasa.
Coagularea vasculara diseminata necesita heparinoterapie.
In cazuri foarte grave este necesara histerectomia hemostatica.
URL de referinţă