Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Hemoragiile din prima jumatate a sarcinii
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
=Iminenta de avort se manifesta de regula prin hemoragii mici sau moderate, repetate, insotite de dureri discrete, necolicative.
Frecvent sangele expulzat este amestecat cu lichid seros (hidrohematoree).
Tratamentul consta in repaus complet la pat, hemostatice, antispastice si miorelaxante uterine.
In uterul infantil si in insuficientele ovariene diagnosticate anterior se asociaza progesteron 100-250 mg inj. i.m.
Se evita traumatizarea prin examinari intempestive.Cazul se transporta intr-o sectie de obstetrica.

=Avortul in curs se caracterizeaza prin accentuarea hemoragiei , expulzia de cheaguri si fragmente ovulare, aparitia durerilor ritmice , colicative de tip expulsiv.
Volumul uterului corespunde varstei sarcinii.Colul uterin este deschis.
Avortul provocat este sugerat de febra, fetiditatea secretiei uterine, leziunile traumatice ale colului uterin, reactia pelviperitonitica (sensibilitate, contractura).
Tratamentul este similar cu cel al iminentei de avort.
Dupa aplicarea unei perfuzii cu ser fiziologic, glucoza 5% si antispastice, bolnava se transporta cu Salvarea si insotitor instruit, la cel mai apropiat serviciu de specialitate.
In caz de avort incomplet se asociaza uterotone pentru favorizarea contractiei uterine si diminuarea hemoragiei.
Tratamentul antibiotic profilactic este necesar in toate cazurile.
Hemoragiile mari necesita perfuzii de solutii macromoleculare sau transfuzii de sange.
Golirea uterului si controlul instrumental al cavitatii uterine se face in servicii de specialitate.

=Sarcina extrauterina este evocata de asocierea metroragiei cu dureri colicative intense si mai ales cu episoade de lipotimie sau sincopa.
Metroragia este initial redusa.Apare dupa o scurta perioada de intarziere a menstruatiei, iar sangele eliminat este negricios, fara cheaguri.
*In sarcina tubara rupta poate apare inundatie peritoneala cu stare de soc.
Durerile sunt la inceput surde, continui, cu exacerbari paroxistice.Se localizeaza hipogastric, unilateral.
In sarcina tubara rupta durerile devin violente, se insotesc de tenesme vezicale si rectale, iradiaza la distanta in hipocondrul si umarul drept.
Uterul este mai mic decat cel corespunzator varstei presupuse a sarcinii.Se poate constata impastare si sensibilitate laterocervicala.
In inundatia peritoneala, corpul uterin pare ca pluteste in pelvis, fundul de sac Douglas este bombat si foarte sensibil, prezinta rezistenta si impastare speciala.Se asociaza semne de iritatie peritoneala.
Tratamentul chirurgical este necesar in toate cazurile.Se impune urgenta deosebita cu privire la combaterea durerii, hipovolemiei si socului prin medicatie antialgica, solutii macromoleculare sau transfuzii de sange, oxigenoterapie, analeptice.
Bolnava se transporta in decubit dorsal usor inclinat, cu capul mai jos (pozitie Trendelemburg), cu insotitor calificat si asigurarea continuarii tratamentului in cursul transportului.
*Sarcina cervicala rupta, cu hemoragie severa, necesita tamponament local cu mesa imbibata in apa oxigenata si solutie de trombina.
Actul operator trebuie efectuat cat mai urgent si insotit de masuri energice de terapie intensiva.
Pana la interventie, hemostaza se poate asigura prin pensarea arterelor uterine sau aplicarea de pense Museaux pe col plicaturat.

=Mola veziculara se manifesta prin hemoragii capricioase, cu sange rosu amestecat cu secretii seroase, cu tendinta la repetitie si accentuare progresiva.Durerile lipsesc.Apare treptat anemia grava.
Uterul este moale si mai mare decat cel corespunzator varstei sarcinii.La palpare exista impresia tactila de plenitudine a intregului organ.Lipsesc zgomotele fetale.Coexista adesea chiste ovariene voluminoase.
Tratamentul de urgenta este simptomatic.Bolnava va fi internata de urgenta intr-un serviciu de specialitate pentru interventie chirurgicala (chiuretaj, histerectomie).
Se dispensarizeaza cazul pentru a surprinde la timp eventuala aparitie a corioepiteliomului.
Cand se apreciaza existenta unui risc crescut pentru corioepiteliom (evolutie clinica, examinari hormonale) se indica histerectomie preventiva.
URL de referinţă