Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Dializa
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Generalitati
Principalele functii ale rinichiului constau in eliminarea produselor metabolice reziduale (detoxifiere), in reglarea cantitatii de apa si electroliti, precum si in realizarea echilibrului acid/baza din organism. Insuficienta renala poate fi compensata (tratata) prin dializa. La ora actuala, procesul de dializa se realizeaza prin doua metode:
- hemodializa
- dializa peritoneala

Principiile hemodializei
Prin hemodializa, sangele circula in exteriorul corpului printr-un filtru special, numit dializor, cu ajutorul unor tuburi de plastic, cunoscute sub numele de linii de sange. Dializorul actioneaza ca un "rinichi artificial", separand produsele reziduale si excesul de apa din sange. Solutia de dializa transporta in exteriorul organismului produsele reziduale si excesul de apa, iar sangele astfel curatat este reintrodus in corpul pacientului. Intregul proces este controlat de masina de hemodializa, care pompeaza sangele, adauga anticoagulanti, regleaza procesul de purificare, controleaza amestecul solutiei de dializa si debitul acesteia prin sistem. Masina de hemodializa poate, de asemenea, monitoriza si inregistra semnele vitale ale pacientului. In mod obisnuit, un pacient efectueaza trei tratamente pe saptamana, de 3 pana la 6 ore fiecare.

Principiile dializei peritoneale
Dializa peritoneala utilizeaza pentru eliminarea produselor reziduale din sange peritoneul, adica membrana care acopera organele situate in cavitatea abdominala. O solutie sterila de dializa este introdusa in cavitatea peritoneala, prin intermediul unui cateter, implantat chirurugical, iar peritoneul actioneaza ca dializor. Dializa peritoneala se realizeaza prin introducerea si eliminarea solutiilor de dializa de 4 ori pe zi (DPAC = Dializa Peritoneala Ambulatorie Continua) sau se efectueaza in timpul somnului pacientului cu ajutorul unui echipament dedicat, care introduce si elimina solutia de dializa din cavitatea peritoneala (DPA = Dializa Peritoneala Automata). Majoritatea tratamentelor de Dializa Peritoneala sunt efectuate de catre pacienti, acasa sau la locul de munca.
Buna ziua,
Am un nepotel diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic. Dupa 4 zile de la debutul bolii i s-a facut dializa,dar rinichii n-au inceput sa functioneze. Din ce ni s-a spus e nevoie si de 7-8 sedinte de dializa. Am inteles ca depinde de organismul copilului in lupta asta, dar poate cineva ma ajuta cu un sfat pt ca stiu cat de distrus e sistemul nostru medical. Nu pun la indoiala competenta medicilor nostri care salveaza vieti cu putinul de care dispun, dar poate ma indruma cineva catre o clinica din occident unde ar avea mai multe sanse. Acum este la spitalul Fundeni, singurul la care a fost acceptat.
Multumesc
Imi pare rau corny ca nepotelul tau se confrunta cu o boala atat de severa cum este sindromul HUS. Citeste cu atentie comentariile de la adresa de mai jos:
http://www.gosh.nhs.uk/gosh_families/inf...ilies.html
Desi boala este destul de severa, exista bune sanse de recuperare a functiei renale, mai ales la copii.
Multa sanatate nepotelului tau!
Corny draga, da' stiu ca ai o viata trepidanta, nu termini bine cu una si dai de alta!
Pentru orice eventualitate, iata inca doua adrese unde va puteti interesa despre spitale vieneze, respectiv muncheneze:

http://www.inlife.at/
http://www.intermedicas.com/?utm_source=...mpaign=pr1
Va multumesc mult pt raspunsuri. Fara voi n-as fi aflat despre ablatie si nu numai. Sunteti niste oameni deosebiti care incercati si chiar reusiti ( in cazul meu asa a fost) sa indrumati oamenii in suferinta catre drumul cel bun. In mod deosebit multe multumiri lui Arm-Med si Ulianei. Sper sa nu te superi Arm-Med ca am pomenit de ablatie aici.
Nepotelul meu se simte rau. Nu stiu daca dupa dializa astea sunt reactiile (voma negricioasa si urina cu sange), dar speram ca v-a reusi sa treaca acest hop. Destul de mare.
Toate cele bune.
URL de referinţă