Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Sarcina extrauterina (sarcina ectopica)
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
In unele cazuri, oul fecundat, se stabileste in afara uterului, determinand astfel dezvoltarea unei sarcini extrauterine.
O sarcina extrauterina poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand riscul unei noi sarcini extrauterine.

Elemente de diagnostic clinic

Diagnosticul de sarcina extrauterina este banuit, mai ales, in cazurile in care a pre-existat o perioada de amenoree sau de mici hemoragii, cu sange inchis la culoare, la intervale neregulate.

Sarcina extrauterina debuteaza cu aceleasi simptome ca o sarcina normala: sani sensibili la palpare, oboseala, greata si mictiuni frecvente.
Pe masura ce sarcina extrauterina evolueaza, pot apare si alte simptome cum ar fi: dureri abdominale, in zonele anexiale, pelviana (la aproximativ 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei), dureri care se pot intensifica atunci cind gravida se misca brusc sau se incordeaza.
Intensitatea acestor dureri este foarte mare in ruptura trompei care contine sarcina.

Alte semne ar fi aparitia durerilor in timpul actului sexual, ameteala, lipotimie sau stare de soc (hipotensiune arteriala, tahicardie, paloare, transpiratii reci) - aceasta din urma fiind chiar cauzate de o hemoragie interna.

Examenul obiectiv abdominal evidentiaza sensibilitate in fosa iliaca respectiva si uneori, prezenta unei colectii in cavitatea peritoneala.

Diagnostic diferential

= apendicita acuta
= colica renala
= ruptura de chist ovarian
= hemoragii interne si stari de soc de alte cauze

Examenul genital lamureste diagnosticul: la tuseul vaginal se constata o tumoare sensibila, mobila.
Punctia fundului de sac vaginal arata prezenta sangelui care nu coaguleaza.
Examenul ecografic permite diagnosticarea sarcinii extrauterine cu mult inainte de aparitia complicatiilor.


Cauzele sarcinii extrauterine
=existenta unei trompe uterine anormale care impiedica ca oul fertilizat sa ajunga in uter
=unele boli inflamatorii pelviene cauzate de infectii cu Chlamydia sau Neisseria Gonorhoae, ce determina aparitia unui tesut inflamat la nivelul trompei uterine
=o interventie chirurgicala la nivelul trompei uterine sau existenta unei sarcini extrauterine anterioare.
=prezenta steriletului, acesta opreste implantarea celulei ou la nivelul endometrului, neprotejand insa impotriva unei sarcini extrauterine.

Conduita de urgenta

Se interneaza bolnava de urgenta intr-un serviciu de ginecologie, instituindu-se, in prealabil, primele masuri de combatere a socului hemoragic, daca acesta este prezent.

Tratamentul sarcinii extrauterine

Tratamentul se alege in functie de precocitatea diagnosticului si de starea generala de sanatate a gravidei.
Tratamentul medicamentos - se face prin administrarea unui medicament de tip metotrexat. Acesta este un citoreductor si se administreaza doar sub stricta urmarire a pacientei, in spital.
Daca apar complicatii, se apeleaza imediat la tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical este cel mai des utilizat si considerat cel mai sigur. Se efectuaeza pe cale clasica prin intermediul unei laparoscopii. Trebuie insa mentionat ca aceasta metoda determina cresterea riscului pentru viitoare sarcini extrauterine (ectopice).
Se poate sa te afli in situatia unei sarcini extrauterine?
Daca:
- menstruatia a intarziat o sapt
- am facut teste si sunt negative
- am dureri abdominale in partea dreapta jos (zona inghinala), care radiaza in spate (zona lombara), in sold si in picior
- am avut si dureri de umar drept
- durerile sunt sub forma de junghiuri, iar cea abdominala persista de mai bine de doua zile
- nu am sangerari, lesinuri, greturi etc.

Multumesc.
Testul relevant este BHCG, repetat la interval de 48 de ore. Si ecografia este utila dar uneori cand sarcina este foarte mica s-ar putea sa nu se observe la ecograf.
Verifica urgent daca nu e vorba de o apendicita acuta tot printr-o ecografie. Daca e apendicita ar trebui sa iti dai seama si singura flexand piciorul drept in pozitia culcat pe spate si apasand usor cu degetele lipite in portiunea de abdomen din zona inghinala. Ar trebui sa te doara la palpare.
Sanatate
URL de referinţă