Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Stenoza pilorica
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Stenoza pilorică este definită ca o îngustare organică sau funcţională a sfincterului piloric.

Sfincterul piloric reprezintă portiunea terminală a stomacului, situată la joncţiunea acestuia cu duodenul. El asigură golirea continutului gastric în duoden.
În stenoza pilorică, golirea stomacului în intestin este dificilă, uneori imposibilă.

Elemente de diagnostic clinic

In urgenta, stenoza pilorica poate avea ca simptom dominant durerile epigastrice sau varsaturile.
Durerile sunt continui, exacerbate postalimentar, insotite de balonari postprandiale, eructatii frecvente si zgomotoase, slabire in greutate.
Varsaturile la inceput sunt rare, abundente, cu continut alimentar (uneori fetide, cu alimente ingerate cu o zi inainte).Bolnavul isi provoaca adesea varsatura pentru a-si calma durerea.
Pe masura ce stenoza progreseaza, varsaturile devin spontane, mai frecvente, putand duce la deshidratare si tulburari electrolitice.
Examenul obiectiv poate evidentia bombarea regiunii epigastrice, unde peristaltice vizibile pe peretele abdominal (spontane sau provocate prin excitarea mecanica a regiunii, clapotaj) pe nemancate.

Diagnostic diferential: dureri abdominale si varsaturi de alta cauza.

Particularitati clinice legate de substrat

Ulcerul gastric (cu localizare in vecinatatea pilorului) si duodenal constituie cauza cea mai frecventa a stenozei pilorice.
Stenoza pilorică a adultului este una dintre complicaţiile ulcerului gastroduodenal. Din punct de vedere etiopatogenic, este de 2 feluri:
1) funcţională sau incompletă – edemul periulceros, împreună cu spasmul reflex al musculaturii netede realizează o obstrucţie reversibilă a lumenului.
Tonusul gastric crescut încearcă să învingă obstacolele prin aşa-zise „unde de luptă”.
2) organică sau completă – strictura cicatriceală transformă ireversibil leziunea, iar stomacul se dilată, pierzându-şi treptat peristaltica până la stadiul de asistolie gastrică.
Stenoza organica poate fi precedata de insuficienta evacuatorie functionala (prin spasm, edem, infiltratie).
Ulcerul gastric se poate complica cu stenoza mediogastrica, cu simptomatologie similara cu a stenozei pilorice.
Anamneza releva, in antecedentele bolnavului, durerile epigastrice ritmate de alimentatie si periodice.
In cancerul gastric, complicat cu stenoza pilorica, varsaturile pot avea continut sanguinolent (cu aspect de drojdie de cafea).
Debutul relativ recent, varsta peste 40 ani, durerile nesistematizate, progresive, alterarea starii generale, slabirea in greutate, orienteaza diagnosticul clinic.
Cauze mai rare: tumori benigne ale stomacului, compresiuni extrinseci, procese cicatriciale (postoperatorii, dupa gastrite corosive, dupa procese inflamatorii de vecinatate), anomalii congenitale.

Conduita de urgenta

Stenoza pilorica reprezinta o stare de urgenta si necesita internare in situatiile in care varsaturile sunt abundente si duc la tulburari hidroelectrolitice, stare de soc, insuficienta renala acuta.Internarea poate fi impusa si de intensitatea mare a durerilor, care pot sa puna probleme dificile de diagnostic diferential.
Atunci cand varsaturile sunt rare si durerile mai putin intense, se pot administra antispastice, alcaline, pansamente gastrice.
Explorarile (mai ales examenul radiologic) se pot face ambulator si in functie de rezultatele acestora, se recomanda internarea in vederea interventiei chirurgicale.

Examinari de urgenta

Ionograma, azot, rezerva alcalina, diureza.
Testele sangvine evidenţiază tulburări electrolitice:
*alcaloză metabolică hipocloremică şi hipokalemică (cauzată de pierderea sucului gastric prin vărăsturi) ;
*hiper- sau hiponatremie (cauzată de deshidratare) care precede insuficienţa renală; retentie azotata, datorita deshidratarii, cu nefropatie functionala consecutiva;
* hipocalcemie, anemie;
*hipoalbuminemie cu edeme discordante cu starea de deshidratare;
*creşterea bilirubinei indirecte însoţite de icter;
Examenul radiologic rareori este necesar in urgenta.In stenoza pilorica, stomacul apare dilatat, sub forma de farfurie, cu hipersecretie, peristaltism superficial, evacuare mult intarziata (adesea peste 24 ore).
Explorarea radiologica poate da informatii si asupra bolii de baza (ulcer, cancer).
Rx gastrointestinală cu bariu evidenţiază stomacul dilatat „în chiuvetă”, Ba coboară ca „fulgii de zăpadă” prin lichidul de stază determinând o stratificare carcateristică, persistentă până la 24 de ore prin lipsa pasajului duodenal.
Sunt utile pentru diagnostic ecografia abdominala si endoscopia digestiva superiora.
La examinarea endoscopică diagnostică, mucoasa pilorică apare edemaţiată şi îngroşată. Alte metode de diagnostic folosite sunt: ultrasonografia, radioscopia cu substanţă de contrast.

Tratament

=Alimentatia, in formele avansate, cu varsaturi, se face parenteral, timp de 2-3 zile.In continuare se administreaza supe degresate cu paste fainoase, pireuri de legume, orez , gris cu lapte, compoturi de fructe putin indulcite, sucuri de legume si fructe, paine alba prajita, carne bine fiarta sau tocata, peste slab fiert, smantana proaspata (dupa toleranta).
=Corectarea tulburarilor hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic( se face sub control repetat) si golirea conţinutului gastric (în scopul prevenirii sindromului de aspiraţie Mendelson).
=Medicatia vizeaza combaterea unei eventuale disfunctii (spasm, edem) prin antispastice (atopina, papaverina, diverse preparate pe baza de belladona etc.).
In caz de ulcer peptic se asociaza antisecretorii, alcaline, pansamente gastrice, sedative. Sulfatul de atropină se poate administra pe cale orală sau intravenoasă.
=Spalaturile gastrice, efectuate seara, se recomanda numai daca sunt tulburari electrolitice importante.
=Endoscopia poate fi folosită şi în scop terapeutic, pentru dilatarea zonei de stenoză, dar recidivele sunt foarte frecvente.
=Tratamentul chirurgical este indicat in toate cazurile de stenoza pilorica organica, dupa corectarea tulburarilor hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic, momentul interventiei fiind stabilit si in functie de starea generala a bolnavului.

Tratamentul chirurgical cuprinde mai multe variante de intervenţii:
* piloromiotomie Ramstedt, este procedura de elecţie folosită în cazul stenozei pilorice hipertrofice infantile;
* rezecţia gastrică 2/3 sau 3/4 este procedeul de elecţie în stenoza pilorică a adultului, ce duce la rezolvarea ulcerului şi a complicaţiei, dar este însoţită de riscul fistulei postoperatorii datorate dezechilibrului metabolic;
* gastroenteroanastomoza, este folosită ca metodă paliativă la bolnavii vârstnici sau taraţi;
* duodenoplastia asociată cu vagotonie supraselectivă în cazul stenozelor apărute ca şi complicaţii ale bolii ulceroase – este posibilă doar în stenozele incipiente, deoarece în stadiile avansate vagotonia poate agrava asistolia gastrică.
URL de referinţă