Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ileusul (Obstructia intestinala)
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Ileusul (Obstructia intestinala) - este un blocaj al intestinului subtire sau a colonului, care împiedică alimentele şi fluidele sa treaca.

Elemente de diagnostc clinic

Oprirea tranzitului intestinal (a scaunelor si a vanturilor) constituie criteriul de baza in stabilirea diagnosticului.
Ileusul poate fi mecanic sau dinamic.
Ileusul mecanic debuteaza prin dureri sub forma de colica, cu cresteri paroxistice si cedari bruste, urmate de oprirea tranzitului intestinal.Durerile sunt insotite de varsaturi, la inceput alimentare, ulterior bilioase si apoi fecaloide, meteorism care se accentueaza treptat in evolutie.In timpul colicilor se pot auzi zgomote hidroaerice si se pot observa unde peristaltice (“agitatie abdominala”).
Sensibilitatea locala este absenta sau moderata si de regula, nu sunt semne de iritatie peritoneala.Febra lipseste de cele mai multe ori.
=in obstructiile inalte, durerile sunt mai pronuntate si au o localizare periombilicala.La inceput pot exista emisii de materii fecale din portiunea inferioara a intestinului.Varsaturile apar mai precoce si sunt mai pronuntate decat in obstructiile joase.
=in obstructiile joase, durerea este de mai mica intensitate, fiind situata in zona interesata.Ulterior, durerile se generalizeaza si devin constante.Meteorismul este mai pronuntat decat in ocluziile inalte.
Ileusul dinamic este mai frecvent datorit parezei intestinale.De cele mai multe ori, durerea lipseste, prezenta ei fiind conditionata de boala de baza.Lipsesc undele peristaltice si zgomotele hidroaerice (“silentiu abdominal”), domina meteorismul.Mai rar, ileusul dinamic se datoreste spasmului, in care caz colicile sunt prezente, dar manifestarile locale si generale sunt mai putin pronuntate decat in ileusul mecanic, iar oprirea tranzitului intestinal este de durata scurta.

Diagnostic diferential

Problemele de diagnostic diferential sunt legate in special de necesitatea stabilirii indicatiei operatorii.
In primul rand trebuie excluse bolile in care nu se indica interventia chirurgicala:
-colica renala, colica biliara, porfiria acuta intermitenta, tabesul dorsal, intoxicatia cu plumb, diselectrolitemiile cu ileus dinamic.

Diferentierea intre ileusul mecanic si ileusul dinamic determinat de boli cu indicatie chirurgicala (inflamatii si perforatii ale organelor abdominale, torsiuni si rupturi de organ, infarctul intestinomezenteric, peritonita) are mai putina importanta practica.

Particularitati clinice legate de substrat

Ileusul mecanic survine in procese stenozante ale intestinului (tumori, tuberculoza), in hernii externe (inghinale, crurale, epigastrice, ombilicale) sau interne (hiatala, sindrom aderential prin bride, compresiuni externe prin tumori, obstructie prin calcul biliar, ghem de viermi intestinali).
Anamneza si examenul obiectiv, pe langa simptomatologia ileusului mecanic, pot evidentia manifestarile bolii de baza.
Forma cea mai grava este reprezentata de strangulatie, deoarece tulburarile trofice (prin suprimarea circulatiei segmentului interesat) poate duce la perforatie si peritonita.
Durerea este mai severa, mai constanta, scaunele pot fi sanguinolente, fenomenele de soc se instaleaza rapid si sunt progresive, apar fenomene de iritatie peritoneala si semnele generale ale infectiei.
Strangulatia survine mai ales in herniile incarcerate, diagnosticul fiind mai usor daca herniile sunt externe.
Cautarea sistematica a acestora este necesara in toate cazurile de ileus.Adesea strangularea este datorita bridelor, la bolnavi cu antecedente peritoneale (interventii pe abdomen, tuberculoza peritoneala), mai rar volvulusului (favorizat de tumori) si invaginatiei.
Invaginatia apare mai ales la copii.Scaunele sanguinolente si palparea unei formatiuni tumorale mobile atrag atentia asupra acestei posibilitati.
Ileusul dinamic apare in variate conditii etiologice. Anamneza si examenul obiectiv pot evidentia boala de baza:colica renala, infectii severe, fracturi vertebrale, coma diabetica, uremia, infarct intestinomezenteric, peritonita, visceropatii abdominale (pancreatite acute, rupturi si torsiuni de viscere).
Este frecvent dupa interventii chirurgicale pe abdomen.

Deci cauzele cele mai frecvente ale ileusului sunt:

=In obstrucţia mecanică a intestinului subtire:
*aderenţe intestinale - benzi de ţesut fibros în cavitatea abdominală, care se formează adesea după intervenţii chirurgicale abdominale sau pelvine
*herniile - porţiuni din intestin care ies într-o altă parte a corpului.
*tumorile în intestinul subţire
*bolili intestinale inflamatori , cum ar fi boala Crohn
*răsucire a intestinului
*telescoparea intestinului (invaginaţie)

=In obstrucţia colonului :*cancerul de colon
*diverticulita
*răsucirea colonului
*ingustarea colonului, determinata de inflamarea şi cicatrizarea.

În ileus paralitic, intestinele nu functioneaza corect din cauza unor probleme musculare sau nervoase. Mişcarea de intestine este mult mai redusa sau absenta, ceea ce face dificil pentru alimente şi fluid sa curga lin prin sistemul digestiv.

=Ileusul paralitic poate afecta orice parte a intestinului. Cauzele pot include:
*chirurgie abdominală
*chirurgie pelvina
*infecţie
*anumite medicamente
*tulburări musculare şi a nervilor, cum ar fi boala Parkinson

Complicatii si perturbari asociate

=Starea de soc complica in special obstructia intestinului subtire si mai ales strangulatia.
=Tulburarile hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic sunt datorite in special varsaturilor, care duc la deshidratare si alcaloza.In ocluziile joase este mai frecventa acidoza.
=Peritonita acuta complica evolutia ileusului mecanic, atunci cand apare strangulatia sau perforatia.Sunt prezente: febra, leucocitoza, apararea musculara, starea de soc.
=Manifestari cardiace pot apare ca urmare a tulburarilor generate de ileus, dar, uneori, prezenta cardiopatiei (stenoza mitrala, fibrilatie atriala, endocardita bacteriana, infarct miocardic recent) poate sugera substratul procesului abdominal (obstructia artereloe mezenterice prin tromboze sau emboli).Explorarea aparatului cardiovascular are importanta si in vederea interventiei chirurgicale, mai ales la varstnici.

Conduita de urgenta

Internarea bolnavului este obligatorie, fie intr-un serviciu de chirurgie (daca se poate stabili de la inceput indicatia operatorie), fie intr-unul de interne (daca se suspicioneaza natura functionala a tulburarilor de tranzit intestinal).Se pot administra antialgice, antispastice.Opiaceele sunt contraindicate pana la precizarea diagnosticului.
Daca e cazul, se asigura instituirea primelor masuri de combatere a starii de soc sau a tulburarilor hidroelectrolitice.

Examinari de urgenta

Ionograma, rezerva alcalina, azotemie, leucocite, teste imagiste.
Teste imagistice. Pentru a confirma un diagnostic de obstrucţie intestinală, medicul poate recomanda radioscopie sau radiografie abdominala fara substanta de contrast sau o tomografie computerizata (CT).Examenul radiologic evidentiaza in ileusul mecanic imagini hidroaerice.In obstructia intestinului subtire, acestea apar situate periombilical, sunt numeroase si de dimensiuni mai mici.In obstructia intestinului gros, imaginile hidroaerice sunt mai putine la numar, mai mari, situate lateral.In ileusul dinamic, de regula, nu se observa nivele de lichid, numai ansele destinse de gaz.
Radiografia “pe gol” poate fi utila si pentru evidentierea calculilor radioopaci, in cazul colicii renale complicate cu ileus dinamic.

Aceste teste ajuta,deci, medicul in a determina daca obstructia este ileus paralitic sau daca este o obstrucţie mecanică, şi, dacă este o obstrucţie parţială sau una completa.
Alte examinari pot fi necesare pentru stabilirea substratului banuit (pancreatita, hemoragie interna, boli ginecologice) sau pentru diagnostic diferential.

Tratament

1.Corectarea tulburarilor hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic.
2.Combaterea starii de soc se va face cu mijloacele corespunzatoare socului hipovolemic.Nu se administreaza nimic per os.Necesarul caloric va fi asigurat prin perfuzii cu glucoza.
3.Restabilirea tranzitului intestinal se face prin tratament medical sau chirurgical, in functie de natura ileusului.
=in ilesul mecanic se indica interventie chirurgicala de maxima urgenta atunci cand sunt prezente fenomenele de strangulatie sau peritonita.
* in obstrucţia mecanică parţială:
Dacă este vorba de o obstrucţie mecanică în care unele alimente şi lichid pot trece în continuare atunci medicul poate recomanda, o dieta specială saraca in fibre, care este mai uşora. Dacă obstacolul nu se repara de la sine, ar putea fi necesara o intervenţie chirurgicală pentru a diminua obstrucţia.
*in obstrucţia mecanică completa
Este obstrucţia prin care nimic nu poate trece prin intestin , necesită de obicei o intervenţie chirurgicală pentru a elimina blocajul. Chirurgia, de obicei, implica indepartarea obstrucţiei, precum şi a oricarei secţiuni a intestinului care s-a necrozat.
=in ileusul dinamic se va incerca restabilirea tranzitului prin mijloace medicale, cu exceptia cazurilor in care boala de fond (peritonita, hemoragia interna) impune de la inceput interventia chirurgicala.Se face aspiratie gastrointestinala prin sonda, se administreaza medicatie care excita peristaltismul intestinal, clisma evacuatoare.Daca nu se restabileste tranzitul intestinal, se indica interventia chirurgicala, momentul interventiei stabilindu-se in functie de evolutia fenomenelor locale si generale, prin consult chirurgical.
buna ziua ! as vrea sa stiu si eu ce boala am . de 3 zile ma doare abdomenul am crampe mai tot timpul si se aude dupa ce mananc ca un fel de cheorlait , crampele sun in zona de mijloc a abdomenului de sus pana jos , nustiu ce sa fac. din cate am citit sar putea sa am ulcer , mentionez ca duminica trecuta mam fortat la un antrenament pentru abdomen , poate sa fie si o ruptura de muschi abdominal ? astept raspuns urgent adresa meil : mafiaionut97@yahoo.ro
Mergi la un gastroenterolog pentru o consultatie. Nu cred ca e vorba de ulcer la care durerea este continua, nu sub forma de crampe. Mai degraba e vorba de gastrita. O ruptura musculara ar genera dureri in functie de pozitia adoptata si probabil si o herniere abdominala vizibila.
Sanatate.
URL de referinţă