Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: LGL - sindrom de preexcitatie
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Bună ziua,
Fiul meu în vârstă de 7 ani și jumătate a fost diagnosticat ar azi cu LGL. Am 2 întrebări:
1. LGL se poate ablația? Medicul cardiolog mi-a zis că da, pe internet în articole în engleză se spune că nu, întrucât spre deosebire de WPW nu prezintă o cale aberanta, un articol in romana spune că de poate ablata nodul sinoatrial iar apoi implanta un peacemaker, iar pe acest forum cineva spunea că a făcut îți ablația pt LGL la Timișoara, dar apoi nu a mai dat detalii. Informații foarte contradictorii.
2. Se poate face ablație la această vârstă?
Mulțumesc și aștept cu interes răspunsurile!
http://www.romedic.ro/sindromul-lown-ganong-levine
Cel mai bine probabil e să mergi cu puștiul la o consultație la un aritmolog care face și ablații. Fiecare caz este unic și numai așa va ști medicul ce trebuie făcut.
Multumesc mult pentru sfat!
Intre timp m-am mai documentat si am reusit sa iau legatura pe privat cu persoana care scria aici pe forum despre o ablatia de LGL. Astfel am reusit sa inteleg faptul ca in urma ablatiei a reusit sa scape de complicatiile LGL-ului , adica de TPSV, insa afectiunea de baza - LGL-, caracterizata prin scurtarea intervalului PR pe EKG a ramas, intrucat aceasta nu se poate ablata. Este principala diferenta intre WPW si LGL. Desi ambele sunt sindroame de preexcitatie, WPW-ul dezvolta o cale accesaorie care poate fi ablatata si dispare complet afectiunea de baza, in timp ce LGL-ul nu este caracterizat de o cale accesorie de conducere si de aceea nu poate fi ablatat. Exista totusi o tehnica de ablatie, dar care mi se pare foarte riscanta si de aceea inteleg ca nu se aplica decat in situatii in care complicatiile aparute ameninta viata (foarte rar): se ablateaza cu totul nodul atrio-ventricular si se implanteaza apoi un stimulator cardiac care sa preia locul acestuia.
Intre timp am mai aratat EKG-ul unui medic cardiolog care a opinat ca ar fi WPW si nu LGL, intrucat apar si ceva "unde delta" pe el.
Am facut programare la cardiologie pediatrica la Bucuresti pentru luna iunie (primul loc disponibil) pentru a lamuri situatia. Oare af fi fost mai bine sa fac programarea la aritmologie, chiar daca la copilul meu inca nu s-au declansat complicatiile de tip aritmic care pot fi declansate de LGL? (face sport, este foarte activ si nu are crize de TPSV).
Atasez si EKG-ul, poate sunt persoane care se pricep sa-l interpreteze si ar putea sa imi spuna parerea lor. Multumesc!
Ar fi mai bine să mergi direct la aritmolog pentru că acesta știe și cardiologie. Invers mai rar... dar daca vrei sa auzi mai multe păreri și te tine buzunarul e ok și așa. Până la urmă tot aritmologul are ultimul cuvânt.
Imi puteti va rog recomanda un aritmolog pediatru sau cel putin cu experienta in tratarea copiilor?
Incearca si ia legatura cu dr. Radu Vatasescu de la Spitalul Floreasca din Bucuresti
URL de referinţă