Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Euthyrox și aritmii
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3
De 4 ani sufăr de hipotiroidism (post iradiere pt Graves) iar de aproximativ un an am reușit să stabilizez doza de euthyrox la 50/zi, cu un tsh în jurul lui 2. Din cauza unor aritmii apărute în urma cu 3 ani și la indicația cardiologilor la care am fost am hotărât să scad treptat doza de euthyrox, controlând regulat nivelul hormonilor din sânge. Nu știu dacă e o coincidență dar de aproximativ o luna de când am scăzut doza la 37 nu mai am extrasistole sau nu le mai simt.
Întrebarea mea este ce aș putea face că sa păcălesc tiroida. Am auzit că ar putea ajuta suplimentele cu seleniu, o dieta săracă in gluten și statul la soare. Mai știe cineva alte trucuri?
Daca tratamentul pentru Graves a fost cu iod radioactiv, cu siguranta ca a avut loc o distructie tiroidiana intr-un procent pe care nu il pot evalua. Tiroida e greu de "pacalit" altfel decat printr-un dozaj hormonal corect. Asa cum spuneai, e nevoie de verificari periodice pentru TSH si T4. Daca te simti bine cu o doza de 37ucg (probabil o pastila si jumatate de 25ucg) e ok. Nu numai efectele cardiace sunt importante ci si cele asupra metabolismului. Cata vreme nu slabesti, nu te ingrasi si nu ai manifestari aritmice decat foarte rar, e ok. Oricum, banuiesc ca monitorizezi si imagistic tiroida, pentru a vedea cum se comporta dupa tratamentul pentru sindromul Graves.
da, s-a distrus putin mai mult decat ar fi trebuit dar am ramas totusi cu un lob drept de 9,8/10,5/30 mm si lob stang 10,9/11/28,2. oricum experimentul meu va tine atat timp cat imi va permite tiroida dar sper sa fie suficient incat sa-mi dau seama daca aritmiile sunt provocate de medicament.
raspunsul dv m-a facut sa economisesc un consult endocrinologic winking desi as fi preferat ceva mai "de suflet"...
As fi vrut si eu, dar din pacate tiroida pare a fi complet lipsita de..suflet! Nu se poate "discuta" omeneste cu ea, asa cum putem de pilda, cu inima! happy Tiroida este poate cel mai perfid organ si noi toti cei care sub o forma sau alta avem ba o tiroidita autoimuna Hashimoto, ba niste noduli ce-i tinem cu frica sub observatie, nu putem decat sa speram ca nu o va lua razna la un moment dat. Platim tribut faptului ca locuim in zone endemice (cele subcarpatice caracterizate prin deficitul de iod din sol), consumului de alimente cu prea multi aditivi continand iod si nu in ultimul rand, conditionarilor genetice.
Nu ezita sa mergi la control endocrinologic cat se poate de des si nu uita sa ne impartasesti din experienta ta acumulata in incercarea de a o tine sub control. Este pretioasa, pentru noi toti.
Poti sa incerci in paralel tratamentele naturiste clasice recomandate, dar cu atentie la alimentele care contin sare iodata sau alti aditivi mai mult sau mai putin periculosi.
N-am reușit s-o păcălesc...
După aproximativ 2 luni de la modificarea dozei tsh a crescut la 4,1 (de la 2,06) ceea ce mi se pare foarte mult pentru o diferența de 0,12 mg de euthyrox. Acum nu știu ce să fac. Daca întreb endocrinologul o să-mi spună să cresc doza. Dr. Grecu a spus să renunț o perioadă la euthyrox, ceea ce nu am făcut. Intre timp m-au mai lăsat extrasistolele ventriculare, rar mai simt cate una izolată dar mai am de celelalte, mai ales seara, când pulsul scade. Mă mai gândesc și la faptul că unii endocrinologi nu dau tratament pentru hipotiroidism ușor, cu tsh până la 10, daca simptomele nu sunt grave.
Cred că mai stau vreo lună pe doza asta, poate intre timp își mai face și seleniul treaba după care o sa repet analizele.
E normal ca TSH-ul sa reactioneze mai puternic in conditiile in care aportul de hormoni tiroidieni este probabil exclusiv din sursa externa. Trebuie monitorizat si freeT4 pentru a vedea daca sursa primara de T3 este in cantitate suficienta. Chiar si-asa, sunt importante semnele catre indica hipotiroidismul, cum ar fi o piele mai uscata, extremitatile reci, temperatiura bazala scazuta. Eu zic ca trebuie continuate tatonarile pentru a gasi doza cea mai buna. Daca insa tiroida isi face si ea treaba, mai mult sau mai putin, este mai dificil de reglat. In cazul tiroidectomiilor totale, cel putin stii ca doar aportul extern de hormoni conteaza si doza e mai usor de fixat. happy
(13-04-2017 06:59 PM)SoulHealer a scris: [ -> ]E normal ca TSH-ul sa reactioneze mai puternic in conditiile in care aportul de hormoni tiroidieni este probabil exclusiv din sursa externa. Trebuie monitorizat si freeT4 pentru a vedea daca sursa primara de T3 este in cantitate suficienta. Chiar si-asa, sunt importante semnele catre indica hipotiroidismul, cum ar fi o piele mai uscata, extremitatile reci, temperatiura bazala scazuta. Eu zic ca trebuie continuate tatonarile pentru a gasi doza cea mai buna. Daca insa tiroida isi face si ea treaba, mai mult sau mai putin, este mai dificil de reglat. In cazul tiroidectomiilor totale, cel putin stii ca doar aportul extern de hormoni conteaza si doza e mai usor de fixat. happy
Buna Elena nu am mai facut analizeele de tiroida de o luna de ceva vreme am extemitatile reci noaptea am o senzatie de frig pulsul seara am 52 cu extrasisttole dupa care intru in fibrilatie asta dupa ce iiau propafenonaa si metopprololul,crizele ma tin inn jur de3 ore Tare mie ca sa nu dau din hipertiroidie inn hipo ,sunt curios cum o sa iese rezultatele la tiroida saptamana ce vine le fac.
Doza cea mai buna a fost de 50/zi cu care am reușit să mențin tsh-ul în jurul lui 2 timp de 1 an dar eu nu mă simțeam bine nici atunci, nici cu tsh de 1 sau de 4. FT4 și FT3 sunt ok, la fel toate celelalte analize, cu excepția lui b12 care e la limita minima, uneori puțin sub limita. Nu pot crede că toate necazurile mele sunt din cauza acestei vitamine. Am făcut și anticorpii pentru anemia pernicioasa și sunt negativi. Mai am o singura bănuială: OBOSEALA.
Cât despre celelalte simptome de hipo (piele uscata, intoleranță la frig, puls mic) le am dar nu mă deranjeaza.
Dle Francisc, așa cum am mai spus, mie acel tsh de 3 mi-a dat puțin de gândit că doza ar fi prea mare pentru inca 6 săptămâni iar daca dați în hipotiroidie ar fi bine să schimbați endocrinologul. Oricum, chiar dacă ați da in hipo, in momentul in care întrerupeți tratamentul o sa va reveniți, doar că mai pierdeți timp...
După ultimele rezultate nu am avut curaj să mai continui experimentul si am urcat din nou doza la 50. După încă 75 de zile rezultatele sunt:
Tsh 3,34 (0,4-4)
Ft4 0,95 (0,8-1,9)
Ft3 1,55 (1,8-4,2)
Ecografic totul ok, adică nici o modificare.
Am marit doza la 62 si urmează să fac metanefrinele urinare si o ecografie de suprarenale.
Singurul lucru bun este vestea că Graves nu se moștenește applause
Curios faptul ca, deși merg la control la privat (cam o dată pe an, doar atunci când sunt în încurcătură) doctora nu îmi ia bani surprise
A trebuit să-mi scadă ft3 sub limita încât să pricep că pot supravietui cu aritmii dar nu pot trai fara hormoni tiroidieni. Am inceput cercetările și am aflat multe lucruri interesante pe care ar fi trebuit să mi le spună endocrinologul nu niste străini de pe forum...cel mai important lucru a fost că poți avea aritmii când ești pe o doza gresita de hormoni tiroidieni (prea mica sau prea mare). De-a lungul timpului endocrinologul mi-a indus frica de a mari prea mult doza din cauză că s-ar putea înmulți palpitațiile. La fel cei 3 cardiologi pe care i-am consultat. Mi-am luat inima în dinți și am crescut treptat doza cu cate 12,5 mcg la fiecare 2 luni. Când am ajuns la 75 am avut palpitații zilnic, timp de 3 săptămâni dar am rezistat. Acum sunt de 4 săptămâni pe 88 mcg timp in care nu am avut nici un ritm haotic, doar câteva extrasistole și tahicardii scurte de câteva secunde. Analizele sunt mult mai bune. La suprarenale nu a ieșit nimic, metanefrinele în limite.
La endo nu am mai fost, o sa merg in ianuarie după următoarele analize ca să-i spun și ei ce am aflat de pe forum...
Pagini: 1 2 3
URL de referinţă