Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Rezultate CT abdominal - interpretare
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna seara,

In urma unui CT abdominal au reiesit urmatoarele:
- ficat inomogen lobul drept ocupat de o formatiune izoecogena de 90/105 mm intens vascularizata cu un pattern dopper dinspre periferie spre un vas central (posibil hiperplazie nodulara focala)
- chist ovarian folicular stang de 20 mm

Din acest motiv medicul internist m-a trimis la un CT abdominal cu substanta de contrast. Rezultatele acestuia sunt:

La nivelul lobului drept hepatic se evidentiaza in faza arteriala o formatiune hipercaptanta de 90/80/70 mm, bine delimitata (dar fara perete propriu), izodensa nativ si cu omogenizare cvasicompleta in fazele venoasa si tardiva, cu devierea venelor hepatice adiacente, fara extensie extracapsulara.Cel putin o structura cu caracter similar de 23 mm axial adiacenta. Aspectul, topografia si dinamica post contrast corelate cu varsta si sexul pacientei pledeaza pentru un adenom hepatic. Nu se exclude o hiperplazie nodulara focala. Se recomanda explorari suplimentare si supraveghere imagistica de durata.

Concluzii: Concluzii CT: formatiune lob drept hepatic cu caracter inalt sugestiv pentru un adenom. Protruzii discale. Modificari de postura vertebrala.

Imi puteti spune va rog, ce inseamna formatiune hipercaptanta de 90/80/70 mm, bine delimitata (dar fara perete propriu), izodensa nativ si cu omogenizare cvasicompleta in fazele venoasa si tardiva, cu devierea venelor hepatice adiacente, fara extensie extracapsulara?

Ce explorari suplimentare se pot face pentru a determina daca este vorba de adenom sau de hiperplazie focala nodulara? Aceasta tumoare trebuie operata sau se poate urmari in timp? Poate sa scada dimensiunea ei?

Cat de exacta este ecografia? La ecografie tumoarea era de 90/105 cm, iar dupa doua saptamani, la tomograf tumoarea avea 80/90 cm. Acest lucru inseamna ca tumoarea s-a micsorat in acest interval de timp? Sau ecografia nu a putut demonstra exact dimensiunea tumorii?

Va rog sa imi oferiti un raspuns!
Multumesc!
URL de referinţă