Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Leurda
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
LEURDA SI PROPRIETATILE EI TERAPEUTICE

Dupa anotimpul de iarna, in care alimentatia a fost bazata, in principal, pe produse din carne si putine legume proaspete, devine absolut necesara o detoxifiere a organismului, intrat in primavara mai anemic, cu grad variat de debilitate si cu o imunitate subrezita.
In aceasta perioada, natura ne ofera o planta de mare valoare: leurda.

Caracteristicile plantei

Frunzele apar in lunile martie-aprilie, in functie de conditiile climatice ale zonei. Au forma oval-lanceolata, sint late de 3-4 cm si lungi de peste 10 cm, cu doua nervuri paralele. Limbul este lucios, verde-intens.
Tulpina florifera este inalta de 20-50 cm, fara noduri, aparuta dintr-un bulb de marimea arpagicului. Poarta flori mici, albe, grupate cate 5-20 intr-o inflorescenta umbeliforma. Inflorirea are loc in lunile mai-iunie.
Recoltarea frunzelor tinere se face in lunile martie-mai (inainte de inflorire), iar bulbii se culeg la sfirsitul verii si toamna (lunile august-octombrie). Strivite in mina, frunzele au un puternic miros de usturoi.
Frunzele au componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominind sulfura de alil, care imprima gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. In plus, se mai gasesc carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric complex si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Rol esential in curatirea singelui

Proprietatile terapeutice ale leurdei se manifesta, mai ales,prin rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a singelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decit usturoiul.
Se recomanda ca in fiecare primavara sa se faca o cura de 4 saptamini, cu frunze proaspete (de remarcat ca prin uscare sau congelare frunzele isi pierd din proprietati). Sint evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

Prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni:
- in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali;
- in afectiuni cardiovasculare curata singele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitind aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea singelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;
- in bolile aparatului respirator este benefica in bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);
- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric ce provoaca guta.

Prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sint indicate contra furunculilor.

Frunzele proaspete, excelente in salatele de primavara

Avind un excelent rol purificator, prin eliminarea deseurilor toxice din ficat si din singe, precum si un important rol fortifiant al intregului organism, leurda este recomandata intr-o cura benefica de primavara.

Leurda se poate folosi sub multiple forme:

- frunzele proaspete se consuma primavara, intr-o cura de 3-4 saptamini, fiind amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, ciorbe, piure (in asociere cu urzica vie), galuste, chiftele, perisoare, cartofi, tocane cu carne, avind atat rol decorativ cat si condimentar foarte gustos, in locul usturoiului;
- taiate marunt, frunzele se consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde; se pun pe felia de piine cu unt, margarina, brinza sau cascaval ras, adaugind cimbrisor, boia de ardei si piper macinat;
- salata din frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatrinire;

Alte forme de utilizare:

- bulbii recoltati in vara si toamna si tocati marunt au aceeasi eficacitate ca si frunzele, dar persoanelor cu stomac mai sensibil se recomanda prepararea unui macerat in lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin inghitituri rare. Atit frunzele, cit si bulbii sint bine tolerati de catre ficat si nu dau iz neplacut pentru respiratie, ca in cazul usturoiului;
- tinctura din frunze sau bulbi tocati marunt se prepara in alcool de 38-40%, in care se macereaza timp de 14 zile, la soare; se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare, in loc racoros si intunecos. Zilnic se iau cite 10-15 picaturi, in putin ceai sau apa, de 3-4 ori pe zi. Tinctura bine pastrata asigura pentru tot timpul anului beneficiile curative ale leurdei;
- infuzia de leurda se prepara din doua lingurite frunze tocate la 200 ml apa clocotita; se beau unul sau doua ceaiuri pe zi;
- vinul de leurda se prepara dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi maruntiti, care se fierb 5 minute in 50 ml vin alb; se infuzeaza acoperit timp de 10 minute, se strecoara si se indulceste dupa gust, cu miere sau sirop. Se bea dimineata cite un paharel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele virstnice, chinuite de tuse rebela, insuficienta respiratorie, expectoratii persistente sau tuberculoza pulmonara.

Sfatul moderatorului: in lunile aprilie si mai folositi LEURDA in toate preparatele in care in mod obisnuit folositi usturoiul; mincati cit se poate de multa leurda cruda(mai ales in salate), pentru ca doar astfel isi pastreaza absolut toate calitatile curative. Pofta mare !:shy:
Faine si bune informatii!
Uite acum ma duc la cratita sa gatesc leurda.big grin
Are contraindicatii?
Din cite stiu eu - nu ! Totusi cei cu tract gastrointestinal deosebit de sensibil e bine sa nu foloseasca BULBII plantei decit in modul recomandat, adica macerat in lapte.
URL de referinţă