Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ghimbirul
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Ghimbirul este originar din India si China, fiind una din plantele cu importanta deosebita in medicina chineza, de beneficiile lui mentionandu-se chiar si in scrierile lui Confucius. In Europa Occidentala este utilizat din secolul al IX-lea e.n., devenind cu repeziciune unul dintre cele mai populare condimente.

Desi este deseori desemnat ca fiind radacina, ghimbirul este de fapt un rizom. Coaja este usor maronie, iar miezul variaza de la verde-galbui la ivoriu. Ghimbirul proaspat este diponibil in doua variante: verde (tanar) si uscat (matur). Cel tanar are o coaja aproape transparenta ce nu necesita inlaturare si o aroma mai putin accentuata decat a celui matur. Ghimbirul uscat are o coaja groasa ce trebuie curatat cu atentie inainte de a fi consumat.

Beneficii / Utilizare Ghimbirul:

Ghimbirul este un condiment foarte utilizat in bucataria asiatica initial, importat apoi si in Europa si America unde a devenit in scurt timp foarte apreciat. Pe langa utilizarile culinare, ghimbirul este recunoscut ca fiind una din plantele ce pot substitui cu succes medicamentele in anumite afectiuni.

Raul de masina si raul de mare
Ghimbirul si-a dovedit eficienta in estomparea simptomelor pe care unele persoane le manifesta atunci cand trebuie sa calatoreasca cu masina sau pe mare. Nenumarate studii au condus la aceasta concluzie, unele dintre ele demonstrand chiar ca ghimbirul este mai eficient si decat medicamentul utilizat pentru aceste manifestari. Aceasta planta amelioreaza toate simptomele, inclusiv senzatia de ameteala, greata, varsaturile si transpiratia rece.

Diminueaza greata si varsaturile din timpul sarcinii
S-a demonstrat ca ghimbirul, chiar si in cantitati mici, este foarte eficient in tratarea gretii si a varsaturilor ce insotesc uneori primel eluni de sarcina. Acest efect este cu atat mai important cu cat in perioada de sarcina substantele medicamentoase din farmacii ar trebui evitate pentru efectele adverse pe care le pot da. Ghimbirul este o alternativa sanatoasa si eficienta, fiind dovedit de cateva studii clinice ca acesta nu cauzeaza reactii adverse considerabile.

Efecte antiinflamatorii
Ghimbirul contine substante cu abilitati antiiinflamatorii considerabile, ceea ce explica de ce persoanele ce sufera de osteoartrita si reumatism constata o diminuare a durerii dupa consumul de ghimbir. Diminuarea durererii nu este singurul semn al reducerii inflamatiilor la bolnavii de osteoartrita, ci si scaderea umflaturilor provocate de aceasta afectiune.

Protejeaza impotriva cancerului colorectal
Ghimbirul contine gingerol – principalul componenta activ care-i si furnizeaza aroma specifica si care are capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase colorectale.

Sursa: retete-culinare.ro
URL de referinţă