Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Colica biliara
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Prin colică biliară se inţelege o durere acută violentă, localizată în hipocondrul drept cu iradiere până în coloana vertebrală, umăr şi omoplatul drept, survenită în cursul colecistopatiilor litiazice şi nelitiazice.

Elemente de diagnostic clinic

Durerea debutează în hipocondrul drept sau in epigastru, se accentueaza progresiv, atingand intensitatea maxima in cateva ore.Durerea iradiaza pe sub rebordul costal drept spre coloana vertebrala si uneori spre umarul drept.Iradierea spre stanga liniei mediane atrage atentia asupra coafectarii pancreasului.
Durerile pot fi insotite de greturi, varsaturi cu conţinut alimentar sau bilios ce apar, de obicei, seara şi noaptea după un prînz bogat în lipide si icter, cefalee, ameţeală. Durata colicii este variabilă de la 30 min pană la câteva zile.Colica biliara evolueaza adesea cu ascensiuni febrile si frison.

Local se constata sensibilitate, impastare, vezicula palpabila sau aparare musculara, in functie de natura si localizarea procesului.
Vezicula biliară palpabilă şi foarte sensibilă, se pune în evidenţă cerînd bolnavului să inspire profund în timp ce mâna palpează hipocondrul drept. Dacă vezicula este inflamată în inspiraţie profundă, când ea atinge mâna celui ce palpează, bolnavul simte o durere accentuată(semnul Murphy - prezent).
Icterul: Coloraţia se datoreşte unui edem, spasm reflex a sfincterului Oddi şi se poate instala fără să existe un obstacol prin calcul pe coledoc.

Conditii declansante: alimente bogate in grasimi, oua, ciocolata, trepidatii, emotii, ciclu menstrual, sarcina.De multe ori exista colici similare in antecedente.

Diagnostic diferential: pancreatita acuta, ulcer perforat sau penetrant, apendicita subhepatica, ileus, infarct intestinomezenteric, hernie hiatala, hepatita epidemica, infarct miocardic cu dureri iradiate in hipocondrul drept, pneumonie sau pleurezie bazala dreapta, herpes zoster, colica renala.

Particularitati clinice legate de substrat

1.Litiaza biliara.Colicile sunt mari, de durata lunga, varsaturile si icterul sunt frecvente.Icterul poate surveni si in afara litiazei coledociene (prin fenomene inflamatorii, edem, spasm).In litiaza coledociana, icterul este mai intens, mai prelungit (uneori variabil ca intensitate), insotit de frisoane, febra, greturi si varsaturi.Litiaza biliara este frecvent insotita de procese inflamatorii (colecistita acuta, angiocolita).
2.Colecistita acuta are substrat, in 90% din cazuri, litiaza cistica.Colicile sunt intense, prelungite (ore sau zile), cu caracter subintrant.Sunt prezente frisoanele, febra, varsaturile.Sensibilitatea locala este mare, vezicula poate fi palpabila, iar reactia periveziculara provocata de apararea musculara.
3.Colecistita cronica si dischineziile biliare dau colici de intensitate mai mica, de regula fara modificari locale sau generale importante.
4.Angiocolita complica adesea obstructiile coledociene.Durerile, datorite bolii de baza (de regula litiaza biliara) si distensiei capsulei hepatice, sunt insotite de febra, frison, icter, hepatomegalie si uneori splenomegalie.Formele grave au aspectul unor septicemii.

Complicatii si perturbari asociate

=Peritonita biliara este consecinta perforatiei care poate complica evolutia unei colecistite acute.Durerile abdominale, ascita, starea de soc, apararea musculara, atrag atentia asupra acestei complicatii cu prognostic grav.
=Blocul pericolecistic este o peritonita localizata, care poate apare in evolutia colecistitei acute, sub forma unor formatiuni tumorale foarte sensibile, localizate in hipocondrul drept.
=Pancreatita acuta care insoteste frecvent colica biliara, este edematoasa, catarala.Uneori imbraca forma pancreatitei acute hemoragice.Explorarea functionala a pancreasului trebuie efectuata intotdeauna in cursul colicilor din litiaza biliara si colecistita acuta.
=Alterarea functiilor hepatice survine frecvent in evolutia colicilor biliare, mai ales ale celor complicate cu icter.
=Tulburarile hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic pot insoti colica biliara, necesitand masuri terapeutice corespunzatoare.In angiocolitele acute grave poate apare insuficienta renala acuta.
=Diabetul zaharat este adesea prezent la litiazici.In timpul colicii biliare se poate agrava, favorizand complicatiile.
=Starea aparatului cardiovascular trebuie sa fie in atentia medicului, in special la varstnici, hipertensivi sau la cei cu cardiopatii persistente.Adesea, colica biliara declanseaza manifestarile clinice ale coronaropatiei (angina pectorala, infarct miocardic) sau ale insuficientei cardiace.

Examinari de urgenta

Numararea leucocitelor, bilirubinemie, transaminaze, timp de protrombina, azot, ionograma sanguina, rezerva alcalina, glicemie, amilazemie, examenul urinii (urobilinogen, pigmenti biliari, amilazurie).
Cresterea numarului de leucocite se intalneste in procesele inflamatorii ale cailor biliare, dar prezenta leucocitozei nu este constanta.
Radiografia simpla poate releva, uneori, calculii radioopaci.Nu se face in criza sondajul duodenal sau colecistografia cu substanta de contrast.
Electrocardiograma si radioscopia toracica sunt adesea necesare pentru diagnostic diferential sau pentru aprecierea starii inimii in vederea interventiei chirurgicale.

Conduita de urgenta si tratament

Colicile biliare de intensitate şi durată mică, fără complicaţii, nu necesita investigatii de urgenta, pot fi tratate la domiciliu prin repaus la pat, regim alimentar, antispastice, analgezice.Colicistitele acute, colicile biliare insotite de varsaturi (cu tulburari hidroelectrolitice), icter sau diverse complicatii necesita internarea in spital.Nu se administreaza de la inceput Morfina sau mialgin, mai ales atunci cand diagnosticul nu este stabilit cu certitudine.

=Repausul la pat este necesar in colicile mari sau in prezenta complicatiilor.Aplicarea de caldura locala se indica in lipsa fenomenelor inflamatorii. Daca bolnavul nu are febra se aplica in regiunea ficatului o compresa cu apa cat mai calda (eventual compresa cu ceai de coada calului).
Daca bolnavul are febra se aplica o compresa cu apa rece ce se schimba cat mai des. In colecistita acuta se indica punga cu gheata.

=Alimentatia. In timpul colicii se permit ceaiuri (tei, musetel, menta), limonada, zeama de compot.
* Se bea o infuzie de rostopasca (o jumatate lingurita planta la o cana cu apa). Se beau 1-2 linguri din 3 in 3 ore in cursul unei zile. Rostopasca actioneaza ca antispastic si sedativ.
* Se mai recomanda infuzie de coada soricelului (doua linguri la o jumatate litru apa). Se bea in cursul zilei.
* Se mai pot consuma infuzii reci din: menta, musetel, sunatoare, melisa, tei.
* Se introduc treptat in functie de evolutia clinica, paine alba uscata, paste fainoase, orez, gris, supe sau pireuri de legume, lapte degresat, branza de vaca, carne slaba fiarta.
Pentru a preveni aparitia colicilor se recomanda evitarea grasimilor, sosurilor, rantasurilor, smantanei, untului, ciocolatei, excesului de oua si bauturi alcoolice.

=Combaterea durerii. In prima faza, atunci cand durerile sunt de intensitate mica, localizate in epigastru, medicatia antispastica si antialgica poate calma durerile.
Antispastice: Lizadon, Foladon, Scobutil simplu sau compus, papaverina, etc.
Antialgice: Algocalmin, Fortral.Daca colica nu cedeaza se recurge la Mialgin (i.m. sau i.v.).Opiaceele se administreaza numai in caz de de stricta necesitate, cand antispasticele si antialgicele nu au avut efect.
=Calmarea varsaturilor se poate obtine cu Emetiral, Torecan, clordelazin, Plegomazin, etc.
=Combaterea infectiei este necesara in colecistita acuta, angiocolita. Se pot administra Penicilina, tetraciclina, etc.Calea de administrare a antibioticelor depinde de toleranta digestiva.
=Corectarea tulburarilor hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic este necesara in prezenta varsaturilor repetate.Adesea si aportul caloric trebuie asigurat pe cale parenterala.
=Sedativele (Hidroxizin, Diazepam, bromuri, barbiturice) sunt utile pentru calmarea starii de agitatie care insoteste adesea colica biliara.

=Tratamentul chirurgical intra in discutie in litiaza biliara si angiocolecistita acuta, mai ales in prezenta complicatiilor.Cu exceptia peritonitei biliare, in care este obligatorie interventia de urgenta, rareori se face indicatie operatorie de la inceput, chiar si in prezenta colecistitei acute sau a icterului.Conduita trebuie individualizata, in functie de evolutia clinica, varsta, stare generala, caracterul procesului local si tulburarile asociate, mai ales starea functionala a ficatului.
In colecistita acuta, bolnavii se tin sub observatie in timpul unui tratament corect aplicat.Se urmaresc, din doua in doua ore, pulsul, temperatura, respiratia, starea locala, leucocitoza.Pararel se fac investigatii pentru depistarea tulburarilor hidroelectrolitice si ale echilibrului acidobazic, a tulburarilor functionale hepatice si pancreatice, se observa starea aparatului cardiovascular.
Daca in 24-36 ore temperatura si pulsul continua sa creasca, fenomenele locale se accentueaza si leucocitoza creste, bolnavul trebuie operat.
Daca insa, in acest interval de timp, fenomenele generale si locale regreseaza treptat, se continua tratamentul medical pana la cedarea completa a simptomatologiei.Explorarea ulterioara a cailor biliare (echografie, colecistografie, sondaj duodenal) va preciza conduita terapeutica.
Dragilor, am o veste - din pacate - nu grozava: prietenul nostru SoulHealer (SH) este internat la Spitalul Elias si vineri va fi supus unei interventii chirurgicale pentru indepartarea bilei microlitiazice care i-a provocat crize dureroase repetate si alte dezagremente in ultimele luni.
Numai ginduri bune si tinem pumnii pentru o reusita deplina ! 54
Santem alaturi de el cu tot sufletul si maine toate gandurile mele bune si toata energia mea pozitiva se va indrepta spre el.II doresc insanatosire grabnica,el este un luptator si va trece si peste asta.Te iubim S.H.si asta te va ajuta sa te faci bine repede!
Curaj si sanatate multa! Am si eu pe cineva pe langa mine care a facut operatia laparoscopic si caruia ii place sa se victimizeze. A fost dezamagit ca i-au dat drumul asa de repede acasa! Acum mananca de toate si este foarte bine, se intreaba de ce a amanat atat.
Si SH va fi repede bine, doar ne gandim la el cu totii.
Fratioare, SH iti tin pumnii si iti doresc multa bafta si curaj pentru ziua de maine!
Noi, surioarele, te asteptam sa te intorci sanatos!
Pupici! happy
Sanatate multa si numai ganduri bune! happy
Va multumesc mult pentru frumoasele cuvinte de incurajare! Au fost un suport moral deosebit pentru mine. Voi explica la subiectul "Microlitiaza biliara" cum a fost. Asa cum spunea si alexuta, noi barbatii suntem mai inclinati spre vaicareala pentru ca nu prea putem suporta suferinta! Asta e, vrem sa fim puternici, sa nu ne doara nimic, dar, din pacate, asta nu se poate tot timpul !happy
URL de referinţă