Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Boala de iradiere
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Boala de iradiere este cauzata de actiunea radiaţiilor ionizante, survenita accidental (incidente, accidente nucleare) sau în urma aplicării terapeutice a radiaţiilor, prin TEI –Terapie cu energii inalte-ex.cu radionuclidul Co-60 (în special în tratamentul cancerului).

Hiroshima si Nagasaki sint cele mai dramatice argumente ale efectelor cancerigene , induse de iradiere.
Dupa acel bombardament nuclear criminal , timp de 25 de ani in rindurile populatiei japoneze , incidenta leucemiei a crescut dramatic.

Efectele radiatiilor ionizante se manifesta asupra ADN-ului celular, ARN-ului, proteinelor celulare, celulelor, structurilor subcelulare, aparatului mitotic, nucleului celular, cromozomilor, diviziunii celulare, a metabolismului celular.
Iradiererea produce depresia sistemului imunitar, fie local in interiorul unui mic cimp de iradiere, fie generala . Astfel conform lui Burnett, clonele interzise ( proliferari de celule anormale ) apar spontan si nu mai pot fi eliminate.

Exista o perioada de latenta intre iradiere si aparitia cancerului :
- 4-5 ani pentru leucemie si 8 ani perioada de latenta medie
- peste 10 pentru alte tipuri de cancer si 15 ani perioada de latenta medie

Există forme acute în care moartea survine în urma distrugerii organelor hemopoetice, urmată de hemoragii şi infecţii grave.
Formele acute se tratează prin grefă de măduvă hematogenă şi transfuzii mari de sânge.
Formele cronice în care tulburările sunt mai atenuate şi evoluează în timp, însoţite de necroze ale pielii şi diferitelor organe. O complicaţie gravă a formei cronice o formează leucemia şi tumorile maligne.
Formele cronice (pe lângă transfuzii) se trateaza prin administrarea de medicamente care stimulează hematopoeza. Necrozele necesită uneori intervenţie chirurgicală.


Boala de iradiere acuta se declanseaza prin aparaitia efectelor vasculare, pe tegumente, tract gastro-intestinal , tesut hematopietic .
Apare la 1-2 ore dupa expunerea la o doza mare intr-un timp scurt.

Terenul influenteaza tipul simptomelor sau intensitatea lor si se clasifica in :
= simptome generale : dureri de cap , insomnie, vertij, debiltate, senzatii anormale gustative, iritabilitate,
insomnie, febra;
= simptome gastrointestinale : anorexie, greata, varsaturi, diaree;
= simptome cardiovasculare : tahicardie, aritmie, hipotensiune, dispnee;
= hematologice : leucopenie, trombocitopenie, hemoragii,cresterea VSH-ului.

Radiosensibilitatea organelelor este diferita.
Cele mai afectate la expunerea la radiatii ionizante sunt: creierul , intestinul si sistemul hematopoietic .
Afectarea acestora determina conturarea a 3 sindroame:

1.Sindromul cerebral
Acesta survine la doze mari de iradiere, efectele instalandu-se rapid in minute sau ore .
Apar reactii inflamatorii prin staza vasculara, meningita insotita de edem ce dau simptome ca : letargie , apatie, somnolenta si in final , ataxie, convulsii ca expresie a mortii celulelor nervoase , picnoza degenerativa in stratul granular al cerebelului .
Faza convulsiva se manifesta prin tremuraturi musculare, convulsii ( ce seamana cu forma grand- mal a epilepsiei) fiind fatale, expresie a vasculitelor si meningitelor cu edem cerebral .

2. Sindromul gastrointestinal
Apare la doze mici, cu perioada de latenta in aparitia simptomelor de citeva ore sau zile , cu debut persistent si prompt la 6 - 8 ore , manifestat prin greata si varsaturi .
Simptome : febra, diaree, anorexie, greata, voma .
Simptomele dispar dupa 2-3 zile, ca sa reapara in a 5-a zi, cind aparent starea pacientului s-a imbunatatit, dar epiteliul intestinal este lezat .
Apare dezechilibrul hidro-electrolitic, datorita greturilor, varsaturilor si anorexiei, la care se adauga simptome de febra si diaree cu apa si sange, ce inchid cercul pierderilor de apa si electroliti .
Se instaleaza ileusul paralitic sever , prin oprirea tranzitului intestinal , pacientul avind abdomenul destins de gaze.
Decesul pacientului este la 1-2 saptamani prin coma, ce are mecanisme multiple, cum ar fi prabusirea TA , hemoconcetrarea prin deshidratare, pierderile de electroliti, etc.
Exista teoretic posibilitatea ca epiteliul intestinal sa se refaca dupa o terapie hidroelectrolitica sustinuta, dar lucrul acesta este valabil doar 2-4 saptamini, apoi aplazia maduvei osoase si pancitopenia fac ca recuperarea sa devina imposibila .

3. Sindromul hematopoietic
Survine la doze si mai mici, dar cu o latenta de aparitie in 3 saptamini prin leucopenie, trombocitopenie si anomalii hemostatice .
Concomitent apare febra, cefalea, oboseala , anorexia , dispneea, caderea parului, faringo-amigdalita , echimoze, tumefiere, ulceratii a gingiilor si amigdalelor manifestate prin sangerari .
Concomitenta cu o ulceratie a intestinelor , se poate produce diaree cu sange .
Evolutia este grava datorita anemiei si agranulocitozei , limfopeniei, ce conduce la infectii . Moartea poate apare datorita acestui sindrom, la 12-14 zile.

Uneori constitutia pacientului si tratamentul aplicat permit proceselor reparatorii si regenerative sa refaca tesuturile afectate si dupa 2 luni incepe convalescenta.
Prognosticul este nefast cind este prezent sindromul cerebral.

Scaderea numarului de limfocite la 48 ore, pot sugera cantitatea de radiatii primita :
- aproximativ 1200 = expunere medie
- 300 - 1200 = expunere letala
- sub 300 limfocite = expunere foarte grava

Despre efectele radionuclizilor

Inhalarea radionuclizilor alfa, determina o acumulare a lor in plamani, dar pot fi transferati si in alte tesuturi - ficat, schelet .
Astfel Plutoniul are perioada de injumatatire de 1000 de zile in plamini . La fel se comporta si Americiul , Oxizii de Ceriu , Uraniul .
Particulele alfa induc limfocitopenie, trombocitopenie, carcinogeneze si aberatii cromozomiale, prin acumularea in tesuturilor limfatice .
Plutoniul are cele mai studiate efecte carcinogenetice , inducind cancer pulmonar , cancer hepatic , osteosarcom , tumori gonadale , frecvent la minerii din minele radioactive.
Fumul de tigara ce contine benzo-5, 6 flavona, potenteaza efectul cancerigen al radiului . Dintre radionuclizii alfa emitatori cu pondere mare in fondul natural de radiatii, sau in minele de uraniu este Radonul- 222 si produsii sai de dezintegrare.
Radonul difuzeaza prin scoarta terestra, prin materialele de constructie fiind abundent in atmosfera . Toxicitatea sa este foarte mare caci induce cancer pulmonar, in special la fumatori .

Diagnosticul bolii de iradiere se pune tinand seama de simptomele prezentate de bolnav si de imprejurarile in care au aparut.

Profilaxie

=masuri de protectie a mediului pentru evitarea poluarii radioactive si implicit evitarea cresterii valorilor fondului natural de radiatii;
=respectarea cu strictete a masurilor de radioprotectie la locurile de munca, unde se lucreaza cu surse de radiatii nucleare;
=evitarea expunerii inutile a pacientului in procesul de diagnostic sau terapie cu surse de radiatii ionizante.

Tratamentul curativ

=bolnavul trebuie scos de sub influenta substantei radioactive;
=leziunile locale (radiodermite, radioepitelite, cicatrici) se trateaza medicamentos (pomezi, calmante), cu agenti fizici (raze infrarosii, 20-30 sedinte) sau chirurgical (extirparea leziunii, plastie).
=tulburarile generale se trateaza cu transfuzii de sange si plasma, vitamine, extracte de ficat, suprarenale.
Narcoticele influenteaza negativ boala de iradiere.
La organismul iradiat lipseste complet agitatia motorie si TA este mica, deoarece scade titrul de enzime hepatice .
Creste sensibilitatea la opiacee, la substante analgeto-antipiretice, la stricnina, la cardiotonice, necesitand scaderea dozelor cu 1/3 sau la jumatate .
Va rog sa imi spuneti..... copilul meu cand avea 1 an si 4 luni (acum are 2 ani) a fost iradiat de 4 ori in 2 saptamani... (2 radiografii la manuta si 2 radiografii la cap) credeti ca poate avea repercursiuni asupra sanatatii sale pe termen lung, (sa faca leucemie in copilarie) sau acest articol se refera doar la cazuri mai rare? ce tratament as putea sa ii administrez ca sa previn eventualele boli? acum am facut conexiunea cu faptul ca de atunci are scaunele mai moi, dar nu stiu daca are vreo legatura..
Cititi, va rog, raspunsul de la topicul Radiologie-riscuri radiografie copil 2 ani.
Se potriveste raspunsul si in situatia relatata de dvs!

La copii, mai frecventa, este forma de leucemie acuta care debuteaza si are alte manifestari clinice, scaunele moi nu au nici o legatura.
Nu este necesar sa dati copilului nici un tratament legat de acea expunere la radiatii.
URL de referinţă