Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Neutropenie severa?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna ziua,

Suntem parintii unei fetite de 11 luni, diagnosticata la 4 luni cu neutropenie severa.

Tabloul clinic al fetitei se prezinta in felul urmator:
• S-a nascut prin cezariana de urgenta la 40 saptamani, dupa o sarcina fara nicio problema;
• A fost hranita exclusiv artificial cu lapte praf NAN AR;
• Stare generala foarte buna: se joaca cu noi si copiii (mentionam faptul ca nu o tinem izolata), doarme toata noaptea, se dezvolta normal, ba chiar dupa spusele medicilor este cu 2-3 luni mai avansata decat majoritatea copiilor de varsta ei;
• Nu are simptome si alte infectii bacteriene sau virale, in pofida faptului ca baga tot in gura de pe unde apuca, chiar si din spatii de joaca publice;
• Mananca foarte bine, mai ales fructe si legume: am inceput diversificarea la 4 luni jumatate;
• Are in palmares toate vaccinurile obligatorii;
• Are stocate celule stem de la nastere.
Deci tabloul de pana acum se prezinta ideal, am spune noi.

Istoricul clinic al fetitei a fost urmatorul:

Debut cu herpangina si mononucleoza infectioasa pe 5 august 2015. La 5 zile de la debut i s-au facut primele analize de sange si s-a constatat nr de Neutrofile=120 (Leucocite=7200). S-a presupus ca aceste rezultate erau atat de slabe in urma infectiei virale, dar am continuat investigatiile, unele chiar si saptamanal, iar in concluzie rezultatele medii sunt urmatoarele: Neutrofile=400, Limfocite=80%, Monocite=15% si Leucocite=7000.

O precizare foarte importanta ar fi faptul ca in tot acest timp a mai avut 2 episoade virale (deci nu bacteriene!!) in care nr de neutrofile i-a crescut la 2000 in fiecare din ele. E vorba de laringita si roseola infantum. Tot atunci i-a scazut procentul de limfocite la 45% si i-a crescut cel de monocite la 25%. O tendinta descendenta generala se observa la nr de leucocite care mai tot timpul a fost in jur de 7000, iar in ultimele 3 luni se situeaza in jurul valorii de 5000.

Va rugam frumos sa ne spuneti ce parere aveti despre acest caz si sa ne sfatuiti ce ar trebui sa facem si daca e cazul sa ne ingrijoram in privinta evolutiei sanatatii copilului nostru.

Va multumim din suflet pentru raspuns,

Marius si Mirabela Rusu
Intr-adevar, la un numar de neutrofile <500 putem spune ca e vorba de o neutropenie severa. Pe de alta parte, cresterile neutrofilelor in episoadele virale, arata ca totusi sistemul imunitar raspunde cand corpul fetitei este agresat de agenti virali. E greu de spus daca aceasta situatie atipica este sau nu normala pentru ea. Ar trebui facute niste investigatii de finete la un spital sau o clinica cu sectie de hematologie (Sp. Grigore Alexandrescu de ex.)
Sanatate fetitei Dvs.
Multumim frumos pentru raspuns. Am mai consultat si alti medici specialisti (hematooncologi si imunologi). Ca si analize de finete, nimeni nu ne recomanda momentan punctia medulara, doar o imunograma. Ideea e ca inca nu avem un diagnostic si nici aceste analize de finete nu ar converge spre un diagnostic...In concluzie, exista analize specifice care sa ne conduca spre un diagnostic concret?
E destul de dificil avand in vedere varsta frageda a fetitei Dvs. Sistemul ei imunitar nu s-a maturizat si este posibil ca pana atunci sa existe variatii care nu par in regula dar care pentru organismul ei sunt normale. E de greu de spus ce ar trebui facut in afara unei punctii medulare, dar avand in vedere recomandarile medicilor, ar trebui sa le dati credit, pentru ca ei sunt specialisti si au mai intalnit astfel de cazuri.
Multa sanatate fetitei Dvs. Eu cred ca lucrurile vor fi OK. Trebuie doar sa o supravegheati si sa o feriti cat de mult se poate de raceli si desigur, sa urmati sfaturile imunologului legate de consilidarea sistemului ei imunitar.
URL de referinţă