Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Mierea, un aliment valoros pentru sanatate
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Mierea, acest minunat dar al naturii este folosita de milenii pentru intarirea sanatatii. Produsa de albine din nectarul florilor, ea reprezinta un aliment constructiv, plin de elemente de care organismul are nevoie pentru dezvoltare si refacere.
Folosita la micul dejun ea reprezinta o sursa de energie care ajuta organismul sa inceapa cu bine activitatea zilnica.

Ce este mierea
Miere poate fi numit orice sortiment de lichid dulce, cules, preparat si depozitat de albine in faguri. In Romania, ''miere'' este un nume generic folosit pentru mai multe sortimente de acest fel.
Din punct de vedere fizic, mierea este un lichid vascos care se poate cristaliza foarte usor, partial sau total, capatand in acest caz o consistenta solida din care poate fi readus la cea lichida prin incalzire pana la 30 de grade Celsius, temperatura care nu trebuie depasita pentru a nu i se altera calitatile (se stie ca temperatura in stupul albinelor este in jur de 35 de grade Celsius).
Din punct de vedere chimic, mierea este un anumit amestec de substante organice deosebit de complexe, in care s-au identificat pana in prezent peste 70 de componente. Printre acestea, se numara glucoza, fructoza si alte forme de zahar invertit (70-80% in mierea nectar si 60-70% in mierea de mana). Substantele nezaharoase (2-5% in mierea de nectar si 4-12% in mierea de mana) reprezentate prin proteine, acizi organici, saruri minerale, hormoni, vitamine, enzime, antibiotice si zaharoza (valoarea maxima admisa in Romania este de 5% in mierea de nectar floral si 10% in mierea de mana).
Atat vitaminele cat si mineralele variaza in functie de nectarul folosit de albine si in ultima instanta variaza in functie de resursele solului pe care cresc plantele respective.

Sortimente de miere
Numarul sortimentelor de miere il depaseste chiar si pe acela al sortimentelor de flori melifere.
Exista foarte multe sorturi de miere, unele monoflore adica produse dintr-un singur fel de flori (de salcam, de tei etc), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere poliflora). Mierea de padure sau de mana este cea mai remineralizanta miere.
Dupa anul in care a fost recoltata, mierea se imparte in trei categorii:
- miere de nectar poliflora obisnuita;
- miere de nectar poliflora regionala (de munte, de faneata, de delta);
- miere de nectar monoflorala (de tei, de salcam, de izma, de floarea-soarelui, etc.).
Sortimentele de miere difera foarte mult intre ele. Se pot diferentia fie prin insusirile lor organoleptice (culoare, aroma si gust), fie dupa analize efectuate in laboratoare speciale. De aici usurinta cu care o miere falsificata poate fi considerata naturala.

Remarca: mierea nu se fierbe pe foc pentru a fi dezaharisita, deoarece se pierd substantele nutritive din ea si ramane doar un simplu indulcitor. Preferati mierea zaharisita caci ea contine toate substantele hranitoare.
Mierea din piata de cele mai multe ori este reincalzita pentru a nu fi zaharisita si pentru a arata limpede in scopul unei bune vanzari.

Dupa calitatea ei comerciala si indicii organoleptici (de gust) mierea este impartita in doua categorii:
- miere de calitate superioara A (de salcam, de tei, etc.);
- miere de calitate inferioara B (de hrisca, de iarba neagra, etc.).

Proprietati ale mierii
# Este un exceptional indulcitor natural.
# Satisface repede cererea de energie a organismului.
# Ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
# Este un calmant care linisteste organismul.
# Combate insomnia.
# Dilata vasele sanguine si amelioreaza activitatea inimii, avand si un efect hipotensiv.
# Are proprietati bactericide si bacteriostatice.
# Are actiune usor laxativa si antiseptica.
# Este asimilata usor si repede.
# Nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala.
# Inlatura starile de voma la sugari.
# Contribuie la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi.
# Este un bun expectorant, diluand secretiile bronhicesi si combatind tusea.
# Limpezeste vocea in caz de ragusala.
# Ajuta in afectiunile ficatului, afectiunile digestive, afectiunile renale sau ale sangelui (anemii, leucemii etc).
# Inlatura carceii din picioare, tremurul mainilor sau al picioarelor, tremuraturi ale coltului gurii sau ale pleoapelor.
# Are efecte benefice in artrite, artroze, arterite.
# Inlatura migrenele.
# Combate sterilitatea.
# Extern are efecte cicatrizante fiind recomandata in cazul cosurilor, arsurilor si ranilor.
Doar ca o adaugire, referitor la modul de "producere" a mierii, prin radacini plantele absorb apa si solutiile minerale infiltrate in sol (nitrati, fosfati, carbonati), cu ajutorul carora, mai tarziu, plantele vor secreta saculeti cu polen. Acesta este strans de insecte, in special de albine, care aduc “substanta minune” in stup, locul unde o vor si prelucra.
Mierea va capata astfel importante cantitati de zaharuri:
- glucoza (pana la 40%),
- fructoza (pana la 40%),
- zaharoza (0,5-1,5%) si
- maltoza (5-10%),
dar si acizi organici (acid formic si acid citric), substante minerale (litiu, potasiu, fosfor, cupru, etc.) si vitamine (B1, B2, B5, B6, B12, A, C, D).
De asemenea una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a depunerilor de grasime o reprezinta consumul zilnic a unei cani de apa in care s-a pus o lingura de otet de mere si una de miere. Consumat in fiecare dimineata, timp de doua saptamani, preparatul astfel obtinut poate duce la pierderea intre 4 si 6 kg. Atentie, insa: reteta nu trebuie repetata decat dupa trei luni de pauza.
Referitor la modul de pastrare si consumare:
- persoanele bolnave de diabet nu vor consuma mierea decat sub indrumare medicala!
- copiii sub un an nu vor consuma miere sub nici o forma!
- mierea trebuie pastrata doar in vase inchise, la adapost de lumina si caldura!
- prelucrarea termica a mierii depreciaza calitatea acesteia!
- in contact cu zincul sau fierul, mierea formeaza compusi toxici, de aceea trebuie evitata pastrarea sa in astfel de recipienti!
Deci,aceasta cana de apa cu otet de mere si miere trebuie bauta pe stomacul gol?Conteaza daca am probleme cu stomacul?
Da, conteaza !!!
Nici un fel de acrituri sau dulciuri concentrate, ori combinatia celor doua nu sint avenite pe stomacul gol, darmite daca mai sint si probleme cu acel stomac !
O cura cu miere de manuka la inceputul iernii este minunata.
De 3 ani folosesc aceasta miere periodic mai ales in timpul rece al anului .
Cu aceasta miere m-am vindecat de helicobacter pylori ,dupa ce tratamentele cu antibiotic au dat gres.
URL de referinţă