Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Cardiopatia ischemica / ANGINA PECTORALA
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Cardiopatia ischemica este boala care afecteza arterele coronare si datorita careia acestea isi micsoreaza calibrul. Drept urmare, are loc o scadere a cantitatii de sange care iriga muschiul inimii, care nu detine in aceste conditii, cantitati optime de oxigen, acizi grasi si glucoza. Acest fenomen de reducere a fluxului de sange prin arterele coronare a fost numit in limbaj medical ischemie. Modificarile cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie.

Formele clinice de manifestare a cardiopatiei ischemice sunt :

1. Angina pectorala
2. Infarctul miocardic

1. ANGINA PECTORALA

Durerea, localizata in regiunea precordiala sau retrosternala, survine dupa efort, emotii, act sexual, mese copioase, contact brusc cu aer rece. De cele mai multe ori are caracter constrictiv, ca o gheara care strange intregul piept, uneori senzatie de arsura sau presiune.
In cazurile tipice, durerea iradiaza in umarul, bratul si antebratul stang, pana la ultimele doua degete.Exista iradieri atipice spre umarul drept, baza gatului, mandibula, regiunea interscapulara, hipocondrul drept. Sediul maxim al durerii poate fi in oricare din zonele mentionate.
Senzatia mortii iminente sau starea de anxietate insotesc adesea crizele. Durata durerii rareori depaseste 3-5 minute (uneori 15 minute).durerile se calmeaza prompt la repaus (nemiscare) sau la administrarea de nitroglicerina. Durerea din angina pectorala nu este influentata de miscarile respiratorii si de tuse, nu este provocata de anumite pozitii ale corpului, nu are caracter pulsatil. In timpul crizei pot exista uneori ascensiuni tensionale sau ritm de galop.
Angina pectorala poate surveni si in repaus sau chiar in somn, deseori accesul dureros avand o durata mai lunga (10-20 min.). Uneori, aceste crize anginoase sunt greu de diferentiat de de insuficienta ventriculara stanga (ortopnee, dispnee paroxistica nocturna), cu care de altfel se pot asocia.
Proba terapeutica poate contribui la elucidarea diagnosticului: angina pectorala cedeaza la nitroglicerina, iar insuficienta cardiaca la cardiotonice si diuretice.
In rare cazuri, angina pectorala, se insoteste de sincopa (forma sincopala).

Deci, putem spune ca exista mai multe tipuri de angina:

a)Angina clasica, numita angina stabila, este determinata de un anumit efort si dispare la repaus.

b)Angina instabila reprezinta o stare evolutiva mai grava, care poate aparea si in repaus sau chiar in somn, fara a putea fi prevazuta. Acest tip de angina trebuie sa fie interpretata ca semn al unei afectari cardiace severe, care mai devreme sau mai tarziu, va duce la un infarct.

Diagnostic diferential: infarctul miocardic, nevralgii, celulita, afectiuni pleuropulmonare, pericardita, hernia hiatala, afectiuni esofagiene. In cazul iradierilor atipice in epigastru sau hipocondrul drept: ulcer gastroduodenal, colica biliara, pancreatita acuta.

Particularitati clinice legate de substrat

1.Ateroscleroza coronariana este cauza cea mai frecventa a anginei pectorale.Varsta, alte localizari ale atrosclerozei (cerebrale, periferice), asocierea cu diabetul, hipertensiunea arterialA si obezitatea, orienteaza diagnosticul etiologic.
2.Luesul cardiovascular afecteaza aorta si orificiul aortic, putand determina insuficienta aortica si orienta diagnosticul etiologic.
3.Coronarita rickettsiana poate constitui, in cazuri rare, substratul anatomic al anginei pectorale. Se poate suspiciona aceasta etiologie la cei provenind din medii care favorizeaza contaminarea (zootehnicieni, veterinari, personal de laborator, etc.), cu stari subfebrile si cu alte manifestari ale bolii. Probele serologice, urmarite dinamic si testul terapeutic cu tetraciclina, aduc argumente in acest sens.
4.Coronarita reumatismala poate surveni in cadrul tabloului clinic al reumatismului Bouillaud-Socolski, alaturi de alte manifestari cardiovasculare.
5.Trobangeita obliteranta, prin afectarea coronarelor poate evolua cu crize de angina pectorala.
6.Stenoza aortica se poate manifesta clinic prin angina pectorala, alaturi de sincope de efort. Insuficienta coronariana este datorita hipertrofiei ventriculare , cresterii necesitatilor miocardului si uneori, aterosclerozei associate.
7.Alte cardiopatii: cord pulmonar cronic cu hipertensiune arteriala pronuntata, cardiopatii congenitale cianogene, stenoza mitrala cu hipertensiune arteriala pulmonara severa.
8.Factori favorizanti sau agravanti: tulburarile de ritm, anemia, hipertiroidismul, boli gastrointestinale si biliare, starile hipoxice, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, factori genetici.

Conduita de urgenta

Primul acces de angina pectorala majora trebuie considerat ca o urgenta si bolnavul trebuie internat imediat.De asemenea schimbarea caracterului unei angine pectorale mai vechi (cresterea frecventei si a duratei) trebuie considerata ca o urgenta care necesita internarea. In criza se administreaza nitroglicerina sublingual, sau in lipsa acesteia, sau a altui vasodilatator, o bautura alcoolica concentrata. De regula, pana la venirea medicului, criza cedeaza, asa incat indicatiile de tratament se refera la prevenirea si tratamentul crizelor urmatoare.
Acest lucru presupune:

=Odihna dupa servirea mesei. Efortul digestiei fura sangele de la inima catre organele digestive.
=Incetarea oricarei activitati in momentul aparitiei unei crize anginoase, relaxarea si administrarea medicamentului folosit in astfel de situatii.
=Se va inceta administrarea de pilule anticonceptionale in cazul prezentei anginei. Estrogenul continut de acestea creste riscul coagularii sangelui.
=In cazul aparitiei crizei de angina noaptea este nevoie de corectarea pozitiei corpului, prin pastrarea capului sau a toracelui mai ridicat. Astfel, inima va face un efort mai mic atunci cand pompeaza sangele prin vene catre inima.
=Riscul de infarct miocardic si de angina instabila este redus semnificativ in urma administrarii aspirinei luate la recomandrea medicului.
=Incetarea fumatului. Aparitia crizelor de angina este influentata negativ de prezenta nicotinei.

Examinari de urgenta

Examinarile paraclinice sunt necesare, in special, pentru elucidarea problemelor de diagnostic diferential si pentru diagnosticul etiologic.
Testele care se efectueaza in asemenea situatii sunt electrocardiograma si testul de efort.

*Electrocardiograma : in criza sau dupa efort se pot inregistra denivelari ale segmentului ST si modificari ale undei T (bifazice, aplatizate, negative, ascutite, simetrice); mai rar, tulburari de ritm (extrasistole, tahicardie paroxistica, tulburari de conducere a.v.). In crize, modificarile, EKG sunt datorate bolii de baza (hipertrofii ventriculare, blocuri de ramura, etc.).
*Testul de efort presupune efectuarea unui efort gradat, supravegheat, efort efectuat cu ajutorul unui covor rulant sau al unei biciclete medicale, timp in care activitatea inimii va fi urmarita. Daca acest efort este urmat de aparitia anginei si are corespondent pe electrocardiograma, atunci acesta este rezultatul prezentei unei boli coronariene.
Pentru o investigatie mai amanuntita, se mai poate face o ecocardiografie sau o forma complexa de evaluare, numita angiografie coronariana, metoda care identifica locul si marimea stenozelor prezente pe vasele coronariene.
Alte examinari: transaminaze, glicemie, leucocite, VSH, amilazemie, radioscopie toracica sau abdominal, care pot fi necesare pentru diagnosticul diferential cu infarctul miocardic sau cu afectiuni pleuropulmonare sau abdominale.

Principii generale de tratament

=Repaus la pat - este indicat dupa prima angina pectorala majora, minim doua saptamani.
=Tratamentul crizei – medicamentul de elective al accesului de angina pectorala este Nitroglicerina. Se administreaza un comprimat sublingual. Actiunea ei se manifesta la 1-2 minute. Poate provoca cefalee, hipotensiune ortostatica, cresterea tensiunii intraoculare (se contraindica in glaucom).
=Tratamentul de durata al bolnavilor cu angina pectorala se face cu regim igienico-dietetic si cu medicamente care amelioreaza circulatia coronariana (prin vasodilatatie sau prin reducerea consumului de oxigen al miocardului).
*Nitratii cu actiune prelungita pot preveni crizele de angina pectorala sau pot reduce frecventa si intensitatea prin efectul lor vasodilatator.
*Betablocantii adrenergici reduc consumul de oxigen la nivelul miocardului.
*Tratamentul anticoagulant se recomanda dupa prima criza majora de angina pectorala, angina pectorala prelungita sau cu crize frecvente.
*Cardiotonicele si diureticele se indica in angina de decubit pentru combaterea insuficientei ventriculare stangi.
*Medicatia adjuvanta: saruri de Mg si K, baze xantice, aspirina pentru efectul ei asupra adezivitatii plachetare si fibrinolitice.
=Tratamentul bolii de baza si al bolilor associate se adreseaza aterosclerozei, diabetului, HTA, obezitatii, reumatismului Bouillaud-Socolski, rickettsiozelor, luesului.
=Evitarea sau combaterea factorilor declansanti sau favorizanti vizeaza conditiile de viata si munca, anemia, tulburarile de ritm, hipertiroidismul, starile hipoxice, tulburarile neuropsihice, etc.

SUPRIMAREA FUMATULUI ESTE OBLIGATORIE!!!

Tratamentul va fi stabilit si adaptat pacientului de catre medicul specialist cardiolog.
Nu am stiut unde sa postez si m-am oprit aici.Sant foarte suparata si sant epuizata de plans,nu mai pot.Acum,inainte de a merge la spital am intrat pecalculatorul nepotului meu de la Braila sa ma descarc!In urma cu o luna ,sotul meuse vaita de o durere in piept care se ameliora cu scumbarea pozitiei.Cum il duc foarte greu la medic am stat l;anga el l-am incurajat ca ar fi vorba de ceva reumatismal si dupa ceva timp isi revenea.In ultima saptamana era cam ametit,punea totul pe seama stresului de la serviciu,imi spunea sa-i iau tensiune care de fiecare data era f. buna,pulsul la fe si am considerat ca trebuie sa se relaxeze si asa am ajuns sa mergem la pescuit.Luni a venit iarasi de la serviciu si mi-a zis sa-i masor iarasi tensiunea ca este slabit.A fost 12,5 cu 7,pulsul 80bpm.Cu insistente mari am ajuns la garda si acolo in urma ekg ne-a spu ca a avut un infarct si sa placam de urgenta la Braila.Am cerut trimiterea la spital;ul 3 unde este dr Minescu care ma trateaza si pe mine.Am fost primiti ft" frumos" de un medic al carui nume vi-l spundupa ce il extrenezs si care a spus ca la ora asta se vine ca trebuie sa stea acum toata noaptea sa-l supravegheze,trebuia sa mergem la urgente la spitalul judetean.I-a luat sange si ne-a spus sa ateptam afara ca o sa dureze vreo treore analizele.Ma uitam la Mihai cat era de speriat pe banca pe hol,imi venea sa urlu ,sa sar pe pereti de nervi si de mila lui.Intr-un final s-a intors medicul si a spus sa aduca un carucior sa-duca la terapie,asta in urma unui telefon.I-am spus asistentei sa-i dea ceva de liniste si cand i-a spus medicului a spus sa-i dea doua pastile ca vrea sa se odineasca si el.Va inchipuiti prin ce am trecut si eu si baiatul meu toata noaptea de teama sa nu-i se intample ceva.Dimineata a venit dr Minescu care mi-a spus ca lucrurile nu sant asa de grave bineinteles in urma la cateva ekg ar fi fost vorba de o criza de angina pectorala mai veche si urmeaza sa-l tina cateva zile sa-i faca investigatii.Sotul meu este spertiat tare ,plange intruna,nu plec de langa el pana nu mananca.Seara o asistenta i-a spus o gramada de lucruri fara menajamente care nici nu stim daca sant adevarate care l-au daramat complet.Eu am ramas in Braila cu el..Toatre analizela au iesit foarte bune,el nu are colesterolul ,trigligeridele,glicemia marite nu stiu analiza referitoare la infarct dar mi-a spus ca analizele sant foarte bune,nu fumeaza ,nu bea, nu este supra ponderal si totusi se intampla.Astept sa vad ce-i prescrie in urma vizitei de astazi.Am simtit nevoia de a-mi descarca sufletul la voi.Nu am putut si nu am avut timp sa mai intru cu voi,acum ma grabesc sa merg langa sufletul meu,Mihai.
Giorgiana scumpa, te inteleg si tot binele din lume vi-l doresc, parca ma vad pe mine cind a facut mama primul infarct si a ajuns la spital fix peste o luna, pentru ca simptomele au fost, ce-i drept, dureroase, dar in zone atipice.
Spui ca dom' Mihai nu are cutare, cutare, etc. Uiti insa de nenorocita de fibrilatie atriala de care sufera, FA-ul fiind printre factorii de risc! Daca mai luam in consideratie si stresul in care munceste - nici nu e nevoie de altele !
Sa ne tii la curent neaparat, cind si cum poti, ai grija si de tine, sintem alaturi de voi, putere si curaj !!!
N-am modificat nimic in mesajul tau, Giorgi, am apasat din greseala insa pe butonul de editare. Scuze, voi fi mai atenta pe viitor !
Georgi, fii tare! Suntem alaturi de tine si asteptam sa auzim vesti foarte bune!
Sanatate lui Mihai!
Georgiana, parca se tin toate relele de familia ta. Sa fi tare , sa nu-i arati sotului tau ca-ti este frica. Medicii se mai inseala , iti spun din proprie experienta. Daca ma luam dupa primele analize eram operat de mult. Am o cunostinta care a fost diacnosticata cu infarct si dupa o luna de analize si plimbari prin spitale s-a ajuns la concluzia ca a fost atac de panica. Mie mi-au spus ca am colesterolul 366 si dupa o alta analiza la 3 zile a iesit 241. Asa ca primele analize nu sunt concludente. Asteptam sa ne spui rezultatul analizelor repetate si sa ne bucuram cu totii. Daca iti mai amintesti, cam acum un an pe baiatul meu cel mare il durea piciorul incit nu putea sa-l miste. Medicul de familie mi-a spus ca este posibil sa aibe tumoare la cap care s-a lasat pe picior. In clipa acea am plecat la spital in Bucuresti si acolo medicii mi-au zis ca a avut un circel si ca astfel de medici ar trebui exclusi.
Sa auzim numai de bine.
Doamne ajuta!
Chiar nu stiu ce se intampla,parca Dumnezeu ma incearca sa vada cat pot rezista.Nu vreau nimic de la el decat sa-mi fie baietii sanatosi si Mihai,asta ma face si pe mine sanatoasa.Acum nu mai ia decat preductalul pe care il lua si inainte la care a adaugat trombostop ,ii face cate o injectie in burta pe zi.Inca nu am reusit sa mai vorbesc cu medicul.Mi-a spus Mihai ca il asculta cu stetoscopul si deocamdata nu i-a spus nimic de alte investigatii(ecografie,radiografie toracica,)cam ce ar fi necesare in aceste cazuri).Pur si simplu asteptam,avem incredere in dr.Minescu.El acum se simte ca si cand nu s-ar fi intaplat nimic.Caut sa-l hranesc cat mai sanatos si sa fac tot ce depinde de mine.Poate maine reusesc sa vorbesc cu medicul sa vad ce urmeaza.Va multumesc din suflet pt incurajare ! Toate cauzele care pot provoca angina sau infarct le-am eliminat pana am ajuns la fibrilatie la care nu m-am gandit .Va spuneam la toti ca Mihai se simte bine dar nu stii ce se poate intampla in secunda urmatoare.Am inceput sa cred ca orice clipa petrecuta cu cei dragi poate fi ultima.Inca o data va multumesc si AVETI GRIJA DE VOI!

mbostop
URL de referinţă