Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Fibrele alimentare
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Fibrele alimentare

Fibrele alimentare sint o categorie de carbohidrati proveniti exclusiv din alimentele de origine vegetala: fructe, legume, cereale integrale, seminte. Acesti carbohidrati nu sint atacati si digerati de enzimele din tubul nostru digestiv. Acesta este si motivul pentru care de-a lungul timpului, abordarea fibrelor a fost diferita. In urma cu citeva decenii, fibrele erau considerate substante de balast, despre care se spunea ca nu ar fi utile sanatatii pentru ca organismul nu le poate digera. In prezent, modul de abordare a fibrelor s-a schimbat radical. Stimularea digestiei, reducerea nivelului de colesterol in singe si controlarea glicemiei, detoxifierea organismului sint doar citeva dintre proprietatile pentru care azi punem mare pret pe fibre. Ele sint pe post de balast care se elimina o data cu celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie si de fermentatie intestinala.

Solubile si insolubile

Fibrele vegetale pot fi impartite in doua mari categorii: solubile si insolubile.
Fibrele insolubile (celuloza si lignina) au o putere mare de absorbtie. Odata ajunse in intestin, acestea se umfla precum un burete. Fibrele insolubile joaca un rol important in constituirea bolului fecal, in reglarea unei digestii cu probleme si in prevenirea cancerului de colon. In timp ce alimentele de baza sint aproape in totalitate descompuse si absorbite in intestinul subtire, fibrele vegetale ajung in intestinul gros aproape intacte. Fiind nedigerabile, acestea nu contribuie cu nutrienti si, in consecinta, nu hranesc organismul. Acesta a fost si motivul pentru care ani de zile nimeni nu s-a gindit ca indepartarea fibrelor din alimentele de baza ar putea avea vreun efect negativ
Fibrele solubile (pectina si hemiceluloza) nu ajuta atat de mult la trecerea alimentelor prin intestin, ci au cu totul alt rol, dar la fel de important. Fibrele solubile previn sau reduc absorbtia unor substante in torentul sangvin: retin intrarea glucozei in singe - important pentru diabetici; reduc nivelul de colesterol din singe printr-un mecanism de reducere a LDL etc.

Fibrele au capacitate foarte mare de legare a apei. Ele se umfla, retinind o data cu apa si substantele nocive, care apoi sunt eliminate prin fecale. Fibrele retin metabolitii toxici care iau nastere in intestinul gros ca urmare a microflorei de putrefactie, generata de consumul de carne, mezeluri, grasimi. De asemenea, fibrele retin contaminanti biologici, inclusiv metale grele, pesticide, micotoxine.
Persoanele care au o dieta bogata in grasimi trebuie sa aiba un aport mai mare de fibre alimentare. Carnea, mezelurile, grasimile solicita bila, care secreta cantitati mari de acizi biliari. Acestia constituie factori de risc in aparitia cancerului. Fibrele insa absorb acizii biliari si metabolitii acestora (substantele care rezulta ca urmare a descompunerii acizilor biliari si care sunt cancerigene).

Cum actioneaza fibrele alimentare?

• Fibrele vegetale au un rol incontestabil in prevenirea cancerului de colon prin faptul ca accelereaza tranzitului intestinal. Astfel, substantele toxice siunt eliminate (reducind timpul in care ar putea fi absorbite). Fibrele leaga si acizii biliari (reducand efectul lor cancerigen) si modifica flora intestinala in beneficiul sanatatii.
• Fibrele vegetale reduc atit nivelul acizilor biliari, cat si al bacteriilor din intestine despre care se crede ca ar fi posibili promotori ai cancerului.
• Fibrele alimentare previn inflamatiile colonului si diverticulita (inflamatia diverticulilor).
• Fibrele vegetale actioneaza asupra sistemului circulator, reducind nivelul colesterolului din singe si normalizind tensiunea arteriala.
• Fibrele vegetale retin apa, se umfla, devin voluminoase si sint de mare ajutor in curele de slabire, deoarece confera senzatia de satietate rapid.
• Fibrele au efect hipoglicemiant, impiedicind zaharul sa treaca prea repede prin peretele intestinal. In acest fel, fibrele alimentare ajuta pancreasul, efectul fiind maxim pentru bolnavii de diabet.
• Fibrele vegetale au actiune mecanica asupra peristaltismului intestinal, combatind constipatia si prevenind actiunea iritativa a reziduurilor asupra peretelui intestinal.
• Fibrele vegetale reduc excesul de hormoni sexuali (estrogeni) si pot preveni declansarea cancerului mamar si a cancerului de prostata.

In loc de concluzii

Alimentatia noastra zilnica trebuie sa cuprinda cit mai multe cereale integrale,fructe, legume, seminte crude sau cit se poate de putin procesate termic. Se spune ca ar fi necesare 5 portii zilnice pentru acoperirea optima a necesitatilor. Unii vor spune ca e prea mult, nu pot ingurgita o asemenea cantitate de cruditati. Ei bine, pentru ei s-au inventat suplimentele nutritive de fibre vegetale, care usureaza rezolvarea problema. N-am sa va invit sa cumparati minunea aceea de Colonhelp sau alt detoxifiant fitos si scump, ci va voi da reteta de preparat in casa, din doua ingrediente gasibile la plafar, a suplimentului de fibre care sa va completeze cantitatile de legume si fructe cu care vi se impaca stomacelul. I-am ciuruit pe astia de la Colonhelp, le-am aflat secretul – ha,ha,ha !
URL de referinţă