Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Criza si coma hipoglicemica
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Criza si coma hipoglicemica

Hipoglicemiile severe si coma hipoglicemica survin la diabeticii tratati cu insulina sau hipoglicemiante orale, la bolnavi cu tumori pancreatice insulinosecretoare, dupa socurile insulinice efectuate pentru tratamentul unor psihoze, in intoxicatia alcoolica severa, criza addinosiana, coma mixedematoasa, insuficienta antehipofizara.
Conditiile favorizante:stomac rezecat, hepatopatii cronice, stari de denutritie severa si de epuizare fizica, sarcina, distonii vegetative.
Crizele hipoglicemice se manifesta prin senzatie imperioasa de foame, hipersalivatie, transpiratii, astenie, tremuraturi, scurta perioada de obnubilare urmata de agitatie psihomotorie (logoree, fasciculatii musculare, trismus, convulsii, delir).
Coma hipoglicemica se instaleaza rapid, avad tabloul clinic caracteristic de coma “umeda” si hipertona.
Tensiunea arteriala se mentine normala sau creste moderat.
In formele grave si in stadiul final al comei apare hipotonia musculara, areflexia osteotendinoasa, relaxare sfincteriana, prabusirea tensiunii arteriale, midriaza.
Diagnosticul de certitudine se face prin dozarea glicemiei.Manifestarile clinice apar de regula cand glicemia scade sub 70mg%.Coma se instaleaza de obicei cand glicemia scade sub 40mg%.La diabetici pot apare manifestari hipoglicemice chiar la valori ale glicemiei de 80-90mg%.

In caz de diagnostic indoielnic, se injecteaza i.v. 20-40 ml glucoza 30%.In formele recente de coma, revenirea este prompta si fara sechele, confirmandu-se diagnosticul.In comele profunde, care dureaza de mai multe ore, se recomanda perfuzii i.v. cu glucoza hipertona (20-30%), asociate cu hemisuccinat de hidrocortizon (200-400 mg) si eventual glucagon 1mg.
Calciul gluconic si clorura de potasiu sunt adjuvante terapeutice pentru combaterea hiperexcitabilitatii neuromusculare si implicit corectarea hipokaliemiei, asociata frecvent cu hipoglicemia.
In comele vechi pot ramane sechele definitive (sindrom de decerebrare).
URL de referinţă