Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Coma
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2
COMA

Coma se caracterizeaza clinic prin pierderea totala sau partiala a functiilor de relatie si pastrarea absoluta sau relativa a functiilor vegetative vitale.

Diagnosticul starii de coma se bazeaza pe constatarea tulburarilor grave de cunostinta, motilitate voluntara, reflexe si sensibilitate, cu conservarea metabolismului, respiratiei si circulatiei.
Pierderea cunostintei se manifesta prin cufundarea bolnavului intr-o stare de somn profund, patologic. Poate reactiona prin miscari reflexe si/sau gemete la excitanti puternici(intepare, ciupire, zgomote, excitanti luminosi).
Motilitatea, reflexele si sensibilitatea sunt abolite sau alterate, in raport cu profunzimea si natura comei.
Motilitatea voluntara este prima care dispare.
In comele grave, pupilele devin midriatice si nu mai reactioneaza la lumina.Bolnavul pierde controlul sfincterelor.Deglutitia devine dificila.
Functiile vegetative sunt adesea tulburate.Pot apare modificari ale respiratiei(respiratie Cheyne-Stockes, Kussmaul, Biot), circulatiei (stare de soc, edem pulmonar acut) si/sau metabolismului (hipotermie, acidoza).

Constituie urgente maxime comele profunde si acelea in evolutia carora apar tulburari ce implica risc vital, de exemplu:sincopa cardiaca, insuficienta respiratorie acuta severa, starea de soc, tulburarile electrolitice si acidobazice, tulburarile de ritm cardiac(extrasistole ventriculare in salve, fibrilatia ventriculara).
Convulsiile sunt un element de gravitate prin consecintele respiratorii si traumatismele pe care le pot provoca.Febra este, de asemenea, un indice de gravitate a comei.
Extrema gravitate a unei come poate fi determinata de substratul sau etiopatogenetic:
-electrocutare, intoxicatii (cianuri, CO), hipoglicemie, hemoragie cerebrala cu inundatie ventriculara, hematom cerebral progresiv, leziuni de trunchi cerebral, tumori cerebrale insotite de edem masiv(cu fenomene de angajare cerebeloasa si/sau de lob temporal), insolatie, coma addisoniana, etc.

Diagnosticul diferential al comelor se face cu:
*Obnubilarea - este o stare crepusculara in care bolnavul isi pastreaza partial cunostinta, sesizand neclar obiectele pe care si le aminteste partial.Apare in isterie, alcoolism acut, stare postaccesuala epileptica
*Letargia – se manifesta prin somn anormal de profund si prelungit.Starea poate sa apara in melancolia severa, intoxicatii(hipnotice, opiacee, alcool), encefalite.
*Narcolepsia – se caracterizeaza prin accese periodice de somn profund, ireszistbil, cu durata de ore sau zile.Apare in epilepsie, encefalite, tumori si tarumatisme cerebrale.
*Catalepsia si catatonia – sunt stari de areactivitate psihica (indiferenta, mutism, negativism) si motorie (rigiditate de statuie).Apare in stari de depresie, schizofrenie, isterie.
*Sincopa si lipotimia- vezi pe forum subiectele!
*Socul – vezi pe forum subiectele!
Examinari de urgenta:
Exam. urina (poate indica uremie, stari febrile, hemoragie subarahnoidiana, coma diabetica); Oftalmoscopia si oftalmodinamometria;Punctia rahidiana si exam. l.c.r.(lichid cefalo-rahidian);Radiografia craniului,exam.C.T;Angiografia carotidiana;Pneumoencefalografia;Electroencefalografia;pO2 si pCO2;Ionograma;EKG.Aceste examinari se efectueaza,de la caz la caz, la indicatia medicului dupa consultarea pacientului si precizarea etiologiei comei.
COMELE SUNT: DE ORIGINE CEREBRALA SI DE ORIGINE EXTRACEREBRALA.

A.COMELE DE ORIGINE CEREBRALA sunt:
1. come cu hemiplegie sau hemipareza(in AVC, hematom subdural, meningoencefalite, tumori si chiste cerebrale).
2. come cu sindrom meningian (meningitele-meningococica, bacteriana nemeningococica, tuberculoasa, virotica), intoxicatiile( cu alcool etilic, CO), traumatisme craniocerebrale, arteritele cerebrale, febra tifoida, tifos exantematic, leptospiroza.
3.come prin traumatisme craniocerebrale-comotiile cerebrale, contuziile cerebrale,compresiunile cerebrale,hematomul extradural,hematomul subdural,hematomul intradural circumscris, fracturile osoase craniene,edemul cerebral.
4.come cu sindrom de hipertensiune intracraniana-tumori cerebrale,traumatisme craniocerebrale,AVC, encefalopatia hipertensiva, eclampsia, nefropatiile acute, uremia, emboliile cerebrale, abcesul si tromboflebitele cerebrale,meningite, encefalite, intoxicatii acute.

Tratamentul de urgenta trebuie inceput imediat.Masurile terapeutice vizeaza mai ales restabilirea functiilor vitale alterate si in primul rand, prevenirea si combaterea insuficientei respiratorii acute.Leziunile cerebrale sunt inventariate concomitent.
Prevenirea si combaterea obstructiei cailor aeriene este prima masura terapeutica.Pacientul va fi culcat in decubit lateral inclinat, cu capul in jos, pozitie care permite scurgerea la exterior a diverselor produse sau secretii (varsaturi, secretii rinofaringobronsice,sange, l.c.r.) si impiedica caderea limbii inapoi spre faringe.Se scot protezele dentare mobile.Curatirea cavitatii bucale si a faringeluide fragmente dentare sau materiale patologice poate fi facuta cu o compresa prinsa cu o pensa, la nevoie cu degetul, ideal cu aspiratoare portabile.
Caderea limbii se impiedica prin plasarea unei canule orofaringiene , iar in lipsa acesteia protruzia limbii se asigura prin pensarea si fixarea acesteia sau prin impingerea manuala in sus si inainte a mandibulei.Plasarea unei canule traheale este cel mai bun mijloc de prevenire a obstructiei cailor aeriene si de asigurare a ventilatiei.La nevoie se efectueaza traheostomia.
In caz de stop respirator se aplica metode de insuflare de aer gura la gura sau gura la nas, metode care permit ragazul trecerii la utilizarea unor insuflatoare manuale simple sau la respiratia asistata.
Oxigenoterapia este eficienta in caz de cai aeriene permeabile si de ventilatie asigurata.Se prefera o sonda nazala introdusa suficient de profund, in cavum.
Dupa primele masuri de ajutare a pacientului, acesta va fi preluat de medicul specialist, in domeniu, care va aplica tratamentul specific.

B.COMELE DE ORIGINE EXTRACEREBRALA
Diagnosticul pozitiv al comelor de origine extracerebrala se bazeaza pe:
-excluderea, prin examen neurologic, a afectarii directe, lezionale a S.N.C.(sistem nervos central).
-existenta unor conditii patologice determinante sau favorizante ale comei:nefropatii, diabet zaharat, hepatopatii, boli endocrine, intoxicatii, infectii severe, tulburari hidroelectrolitice si acidobazice.

In continuare vom trata, separat, cateva dintre cele mai cunoscute come de origine extracerebrala, respectiv:
*Acidocetoza si coma diabetica
*Criza si coma hipoglicemica
*Insuficienta si coma hepatica
*Encefalopatia portala
*Insuficienta renala cronica si coma uremica
Stimata doamna,
imi puteti spune ceva despre coma indusa? Sotul meu a suferit un AVC ischemic de trunchi cerebral acum o saptamana. Cand a fost dus la spital era oarecum constient. De atunci este in coma indusa. Medicii au incercat sa-l trezeasca de 2 ori, dar l-au sedat iar pentru ca era agitat. Se pare ca problema cea mai mare ar fi ca nu respira bine. Deocamdata este ventilat artificial. E posibil ca insuficienta respiratorie sa fie datorata si medicatiei sau e din cauza AVC? Medicii se gandesc sa-i faca traheotomie pentru rezolvarea problemei respiratorii. Nu stiu nici macar la ce sa ma astept. Imi doresc mult sa traiasca, nu pot accepta ideea ca as putea sa-l pierd. Cred ca ar trebui sa mentionez ca se afla la unul din cele mai mari si moderne spitale din Italia. Asta ma face putin optimista... Va multumesc anticipat!
Coma a fost indusa de medici in scop terapeutic, tocmai pentru ca pacientul nu poate sa faca fata singur tulburarilor respiratorii, circulatorii, ale echilibrului electrolitic si acido-bazic, etc.
Dupa o perioada de timp se incearca trezirea pacientului, pentru a evalua situatia, iar daca aceasta nu este buna (agitatie, tulburari respiratorii cum este in cazul sotului dvs.) se induce din nou coma pentru a-l tine in viata.
Coma se induce printr-o medicatie specifica, medicii anestezisti (A.T.I.) stiu foarte bine ce medicatie este contraindicata pentru a nu deprima centrul respirator (in general opiaceele).
Deci insuficienta respiratorie se datoreaza comei si nu medicatiei.
Multa sanatate sotului dvs.!
Nu stiu cum sa va multumesc pentru raspuns!!!
E tare greu sa astepti fara sa stii macar daca poti spera ceva... Au trecut aproape 2 saptamani dar mie mi se pare o eternitate... As mai avea o intrebare, daca nu va deranjez prea mult... Ati spus ca insuficienta respiratorie se datoreaza comei... Sotul meu are ischemie de trunchi cerbral, iar in trunchiul cerebral se afla centri respiratiei si ai batailor inimii... As putea spera ca tulburarile respiratorii si cardiace sa se datoreze comei si nu ischemiei suferite? Sau macar partial fiecareia? Miercuri seara medicii i-au facut traheotomie pentru a-i scoate tuburile din gura si acum incearca sa-l trezeasca din nou... Mi-e tare frica! Va multumesc mult!
Afectarea trunchiului cerebral are, in general, un prognostic destul de rezervat.
Afectarea trunchiului cerebral, unde se afla situati centrii respiratori determina insuficienta respiratorie, nu si tulburarile cardiace.
In cazul sotului dvs. afectarea trunchiului cerebral este consecutiva ischemiei cerebrale, cauzata de tulburari de circulatie venoasa si apoi, cand presiunea intracraniana depaseste presiunea de perfuzie cerebrala, circulatia arteriala se diminueaza sau se opreste.
Pentru a va putea da un raspuns cat mai clar, este important de stiut care este starea sotului dvs. cand nu se afla in coma indusa?
In afara insuficientei respiratorii si tulburarilor cardiace, are tulburari ale starii de cunostinta, tulburari de deglutitie si incontinenta urinara, varsaturi, ameteli? Care este situatia reflexelor (substanta alba din trunchiul cerebral contine caile senzitive ale sensibilitatii superficiale si profunde).
Este ft. importanta coroborarea datelor clinice, cu rezultatul investigatiilor si cu monitorizarea pacientului cand este in coma indusa si cand este trezit din coma.
In concluzie sa va raspund punctual: tulburarile respiratorii se datoreaza afectarii centrilor respiratori din trunchiul cerebral, tulburarile circulatorii ( hipotensiune, tahicardie) pot fi determinate de unele complicatii care pot sugera hipertensiune intracraniana cu edem cerebral.
Inca o data, multe, multe multumiri! Pentru noi, nepriceputii, conteaza enorm sa putem discuta cu un specialist! Am sa va dau mai multe detalii. Sotul meu a fost dus la spital (21 martie) oarecum constient: a colaborat cu medicii de pe salvare cand i s-a cerut sa ridice mainile, picoarele, sa clipeasca... Totusi starea era alterata: insuficienta respiartorie, tahicardie... Dupa 2 zile de stat in coma indusa i s-a facut un examen neurologic: reflexele erau bune (maini, picioare), dar persista insuficienta respiratorie si i s-au administrat iar sedative. Dupa alte 3-4 zile, o noua incercare de a-l trezi: eram de fata cand dna. doctor i-a cerut sa deschida ochii, sa clipeasca (de 2 ori), a colaborat bine, dar a fost iar sedat pentru ca erau probleme cu deglutitia. Joi (acum 2 zile) i s-a facut traheotomie pentru a-i scoate tuburile din gura. Este sedat in continuare, se pare ca problema cu deglutitia s-a mai ameliorat. Pentru mine este foarte dificil, pentru ca nu inteleg 100% limba italiana si acolo nu stie nimeni romaneste, iar engleza sau franceza o vorbesc ei foarte prost... De aceea caut sa ma sfatuiesc cu specialisti romani, pentru ca nu stiu ce sa gandesc... Pot spera? Incertitudinea asta e foarte deprimanta...
In medicina nimic nu este sigur 100%. Chiar si, o asa zisa banala, interventie chirurgicala pentru apendicita prezinta riscuri.
Aceeasi boala, la un pacient poate sa aiba o evolutie, la alt pacient alta evolutie.
Depinde de rezistenta organismului, de modul cum reactioneaza la tratament, de varsta, de alti factori asociati.
Sunt convinsa ca medicii care il trateaza pe sotul dvs. sunt foarte buni si fac tot posibilul ca sa-l ajute.
Nu va pierdeti speranta, sunt sperante! Si nu uitati de Dumnezeu!

Nu va mai cereti scuze, in masura in care putem, noi cei de pe forum va ajutam si va sprijinim!
Va rog frumos spuneti-mi ce este coma cu siderare vegetativa si prin ce se caracterizeaza. Multumesc.
As vrea sa ne spuneti daca pacientul este copil?
Acest tip de coma se poate intalni in patologia neurologica pediatrica, ca urmare a unui traumatism suferit , de exemplu, la nastere.
Ca urmare a traumatismului craniocerebral, se poate instala, in cel mai rau caz, coma profunda cu tulburari neurovegetative, semne de leziune a trunchiului cerebral, semne de decerebrare, insuficienta respiratorie acuta severa, tulburari de deglutie, incontinenta urinara, hipotonie sau rigiditate musculara.
In aceste situatii prognosticul este rezervat.
Cel mai bine este sa va informati si sa aflati tot ceea ce va intereseaza, legat de starea pacientului, de la medicul specialist neurolog, eventual pediatru.
Numai acesta, avand pacientul in grija, va poate da cele mai competente informatii.
Sanatate, numai bine!
Da, pacientul este copil. Va multumesc pentru raspuns.
Pagini: 1 2
URL de referinţă