Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Iradierea medicala
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3
IRADIEREA MEDICALĂUtilizarea medicală a radiaţiilor ionizante -iradierea medicală- este în prezent sursa principală de iradiere a populaţiei.
Aceasta utilizare a radiatiilor ionizante, in medicina, se poate face in scop diagnostic sau terapeutic:radiologie generala, radioterapie, medicina nucleara, radiologie interventionala.

Paralel cu dezvoltarea societăţii creşte şi iradierea medicală a populaţiei.
După unii autori, în zilele noastre radiologia rămâne metoda cea mai eficace de diagnostic.

Principalele efecte asupra organismului uman sunt: efect letal, mutagen, teratogen, somatic conturat, somatic stocastic.
*Efectul letal al radiaţiilor ionizante se bazează pe leziunile produse în anumite structuri ale sistemului viu. Dozele mari de radiaţii produc moartea celulelor sau a organului şi în consecinţă al organismului în întregime.
*Efectul mutagen al iradierii se manifestă prin mutaţii somatice şi genetice.
Mutaţiile somatice apar în orice celulă a organismului în afara celulelor germinative. Dacă celula atinsă are capacitatea de diviziune, va genera o clonă de celule mutante. Mutaţiile somatice se referă la individul afectat, ele nu se transmit generaţiilor următoare.
*Efectul somatic conturat este produs la o anumita valoare a dozei de iradiere şi se manifestă după o perioada de latenţă.
*Efectul somatic stocastic are un caracter aleatoriu. Astfel se consideră că numeroase tulburări neurovegetative pot apare secundar iradierii.
Un efect bine studiat al expunerii la radiaţii cu doze mici este apariţia unor tumori maligne cunoscut ca efect cancerigen. Riscul de cancer este estimat la 80 Sv/om. Apariţia tumorilor maligne este de asemenea un efect somatic stocastic tardiv la expunerea la radiaţii crescute. Pentru populaţie în ansamblu, se admite o expunere maximă de 0.01-0.02 Sv/an.

Având în vedere că dozele primite în examinările radiologice cresc prin mărirea numărului de examinări, prin folosirea unor aparaturi tot mai sofisticate, este necesar ca sistemul medical să urmărească permanent reducerea dozelor de iradiere primite de organismul uman prin diferite procedee diagnostice.
A apărut astfel noţiunea de iradiere utilă şi inutilă.
*Iradierea medicală utilă cuprinde metodele şi tehnicile de radiodiagnostic aplicate în interesul bolnavului, sau a menţinerii sănătăţii, executate cu aparatură corespunzătoare, de personal competent, cu preocupare de a limita cât mai mult gradul iradierii.
*Iradierea inutilă rezultă din indicaţii greşite de diagnostic, folosirea unor aparate şi tehnici depăşite, lipsa de cunoştinţe de radioprotecţie, lipsa utilizării mijloacelor de radioprotecţie. Scăderea dozelor primite de organismul uman în diferite examinări radiologice, deci optimizarea protecţiei este fondată pe ipotezele: relaţia doză-efect este liniară şi fără prag; doza colectivă este măsurabilă; factorii de nocivitate şi risc sunt independenţi de vârstă şi condiţie socială.

Criterii de reducere a expunerii inutile:

a) Soluţii tehnice: folosirea ecranelor întăritoare cu metale rare în locul ecranelor actuale, care reduce iradierea cu 40-50%; utilizarea unor materiale făcute din filtre de carbon pentru casete, grilă, masa de expunere, care reduc iradierea între 10-15%; utilizarea circuitului de televiziune reduce cu 50-60% iradierea în radioscopie. Deşi utilizarea unor astfel de materiale creşte preţul unei examinări radiologice, analiza cost-beneficiu (înţelegând prin beneficiu valoarea protecţiei), unele studii arată un raport pozitiv cost-eficienţă.

b) Îmbunătăţirea tehnicilor de examinare şi a pregătirii personalului ce efectuează examinările radiologice. Este cunoscut că doza primită de pacient depinde într-o mare măsură de dimensiunea porţii de intrare a fascicolului de raze. În acest scop diafragmarea fascicolului de radiaţii şi utilizarea unui câmp cât mai mic în examenul radioscopic sau limitarea exactă a fascicolului prin conuri protectoare, sunt metode de mare valoare în reducerea iradierii inutile.

c) Măsuri care se adresează medicului care indică examinări care folosesc radiaţii ionizante şi care au un rol esenţial în reducerea iradierii inutile; se încadrează aici trimiterile la examinări radiologice fără a se efectua bolnavului examinări clinice prealabile.


Trebuie să se aibă în vedere că examinările care folosesc radiaţii ionizante, se vor face într-o anumită ordine, cu anumite tehnici, de personal specializat cu indicaţii bine precizate.
Conform noilor reglementari ale M.S., pacientul trebuie sa aiba o fisa in care este consemnata orice investigatie medicala prin care a fost expus la R.I.(radiatii ionizante).O data cu rezultatul examinarii, pacientul trebuie sa primeasca fisa, in care sunt inregistrate date, privind nivelul expunerii la R.I., fisa pe care o va prezenta si la urmatoarele investigatii de acest gen.Actul normativ precizeaza ca in caz de nerespectare a acestor proceduri si protocoale de catre personalul care furnizeaza astfel de servicii medicale, inspectorii sanitari, din cadrul Directiilor de Sananate Publica,care au specialisti in domeniul activitatilor nucleare, pot aplica sanctiuni administative, contraventionale sau chiar penale.Am fost foarte mirata sa constat, cand am fost internata, ca aceste prevederi de monitorizare a dozei pacientului, nu sunt aplicate intr-o clinica universitara.
Vai, Ana, bombitza noastra, ce dragalasha esti ! Traind in Romania, erai atit de ocupata incit nici n-ai bagat de seama ca esti la o clinica bucuresteana, iar nu la una londoneza sau pariziana !
(18-12-2010 07:06 PM)uliana a scris: [ -> ]Vai, Ana, bombitza noastra, ce dragalasha esti ! Traind in Romania, erai atit de ocupata incit nici n-ai bagat de seama ca esti la o clinica bucuresteana, iar nu la una londoneza sau pariziana !

Uli, imi pare rau pentru confuzie, la Londra sau Paris nu am fost sa vizitez spitale, Doamne feri! Am avut de vizitat alte obiective.
Eu faceam comparatia cu unele spitale sau clinici private din provincie, unde se aplica respectivele normative, aliniate celor europene.
Am si o intrebare : RMN-urile radiaza? Caci toti medicii spun ca nu radiaza, dar cind ti se face RMN toti medicii fug cit mai departe de aparat si se baricadeaza dupa trei usi si doua geamri.Pun aceasta intrebare deoarece o asistenta medicala mi-a spus ca radiaza si RMN si ecografia doppler.
RMN nu prezinta pericol, pentru ca nu utilizeaza radiatii ionizante ( care de fapt sunt periculoase) ci radiatii electromagnetice.
Multa lume face confuzie intre examinarea C.T. care este iradianta si utilizeaza raze X si examinarea RMN.
Contraindicatiile in cazul examinarii RMN sunt in cazul pacientilor care au implant de pacemaker sau alte interventii care presupun existenta unor metale, datorita faptului ca instalatia RMN actioneaza ca un puternic magnetic.
Deasemenea este contraindicata exam. RMN la pers. care sufera de claustrofobie.
Ai incredere in ce-ti spun eu, sunt specialist in domeniu, nu te mai lua dupa unele asistente, si chiar medici care spun aceste prostii.
Pentru autorizarea functionarii unei instalatii RMN nu se impun ecranari cu Pb, ca de exemplu in cazul C.T.
Nici ecografia Dopler sau nu 3D sau nu, nu iradiaza pacientul.
Aceste instalatii utilizeaza U.S.(ultrasunete).
Am inteles si m-am mai linistit caci am facut 3 RMN-uri pina acum. Dar ecografia dopple radiaza?
(10-01-2011 11:30 PM)adrian a scris: [ -> ]Am inteles si m-am mai linistit caci am facut 3 RMN-uri pina acum. Dar ecografia dopple radiaza?

Ti-am raspuns mai sus.
Buna ziua,
Vin si eu cu o mica intrebare. Si pentru ca ma streseaza de ceva timp, indraznesc sa pun si eu o intrebare aici.
In luna martie (7 martie) am facut o radiografie la plamani. Pe 12 martie a trebuit sa fac si o radiografie la sinusuri. Problema este ca dupa o luna jumatate, 27 aprilie a trebuit sa mai repet inca o data radiografia la plamani. Acum sunt stresata de efectele secundare. A doua zi dupa ce am facut a doua radiografie la plamani mi-a iesit o depigmentare pe mana si acum, dupa o luna de la a doua radiografie se pare ca am o sensibilitate la soare.
Acum nu stiu daca toate acestea pot fi efectul radiatiilor sau este vorba de altceva, sau este o simpla coincidenta sau sunt nebuna.
Va multumesc.
Examinarile radiologice la care ai fost supusa nu au depasit doza maxima admisa de radiatii pentru persoanele din populatie.
Examinarea radiografica este mult mai putin iradianta decat cea radioscopica.
Daca medicul ordonator sau cel practician a tinut cont de toate aspectele privind modul de respectare a masurilor de radioprotectie, atunci avand in vedere balanta beneficiu/risc, respectivele examinari trebuiau efectuate.
Spune-mi daca in timpul examinarilor ai fost protejata cu echipamente de radioprotectie: pentru tiroida, la radiografierea sinusurilor si pentru sfera genitala la radiografierea plamanilor?

As vrea sa stiu de unde esti (macar judetul si iti pot spune cum stau lucrurile pe acolo din acest punct de vedere).

Simptomele pe care le prezinti nu au legatura cu expunerea la radiatii ionizante!
Ceea ce relatezi tu are legatura cu expunerea la radiatia solara, in special cu radiatiile UV.
Adesea de la soare pot apare mici eruptii rosiatice pe antebrate, eruptii care pot fi incadrate ca fiind o forma usoara de alergie.
Depigmentarea are legatura tot cu Soarele! happy
Multumesc mult pentru raspuns. M-am stresat foarte mult pe aceasta tema si mai ales ca le-am realizat la intervale de timp scurte si multe persoane m-au speriat. Si faptul ca mi s-a produs sensibilitatea asta la soare m-a dus cu gandul la radiografii. Voi merge la dermatolog sa vad despre ce este vorba.
Cand am realizat a doua radiografie la plamani am spus medicului doar de radiografia la sinusuri si mi-a spus ca e ok (pur si simplu am uitat sa ii spun de cealalta radiografie la plamani). Dar apoi am vorbit cu persoana care mi-a facut radiografia, ca am mai facut una in decursc de o luna mi-a zis ca e ok.
Din pacate nu mi s-a pus niciun echipament de radioprotectie.
Radiografiile le-am realizat la Medlife in Bucuresti.
Multumesc inca o data!

As mai avea o intrebare: care este doza maxima admisa de radiatii pentru persoanele din populatie?
Si de cat timp este nevoie sa astept pentru o eventuala sarcina?
Imi pare tare rau ca am facut cea de-a doua radiografie la plamani. Din pacate, cu toate ca este o clinica particulara foarte buna in Bucuresti, se pare ca diagnosticele sunt de multe ori puse prea rapid, fara o evaluare mai amanuntita a pacientului....
Pagini: 1 2 3
URL de referinţă