Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Plansul
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Puterea vindecatoare a plansului
Autor: Lydia S

Cu totii stim ca o repriza de plans ne calmeaza spiritul. Doctorii au descoperit insa ca plansul ne vindeca si corpul.
Plansul reduce stresul si mentine corpul sanatos. Este gratis, disponibil pentru toata lumea, si nu are efecte secundare (in afara de servetelele ude, ochii inrositi si machiajul deteriorat). Desi nu este vreun panaceu, el imbunatateste starea interioara a 90% dintre plangaciosi, in timp ce doar 10% se simt mai rau dupa cateva lacrimi.

Cum ne ajuta plansul?

Lacrimile emotionale reprezinta un mod de recuperare dupa un eveniment stresant. Practic, prin lacrimi eliminam toate substantele chimice toxice care s-au produs in organism din cauza supararii.

Deoarece stresul netratat creste riscul de infarct si dauneaza neuronilor, se poate spune ca abilitatea oamenilor de a plange are valoare existentiala, de supravietuire.

Lacrimile emotionale contin cantitati mari de proteine, magneziu si potasiu, dar si hormoni precum prolactina. Magneziul este un microelement esential, care in cantitati mici determina probleme de coagulare a sangelui, probleme ale tenului si scaderea nivelului de colesterol. In cantitati mari, determina alte probleme de sanatate. Potasiul este implicat in functionarea neuronala, controlul muschilor si tensiunea arteriala.

Prolactina este un hormon implicat in mecanismul stresului si joaca un rol in functionarea sistemului imunitar. Implicarea sa in procesul plansului explica intr-un fel de ce femeile plang mai mult decat barbatii. Femeile au mai multa prolactina in organismul lor decat barbatii, si nivelul de prolactina creste in cursul sarcinii, atunci cand frecventa plansului la femei este de asemenea in crestere.

Exista teorii conform carora plansul reduce durerea, desi exista destul de putine studii in acest sens.

Omul este singurul animal care a evoluat cu aceasta abilitate de a plange ca raspuns la stresul emotional, si este foarte probabil ca plansul sa fi supravietuit presiunilor selectiei naturale tocmai pentru ca are valoare existentiala. Plansul este unul dintre acele lucruri care ne umanizeaza!

Plansul in cifre

· 20% din reprizele de plans dureaza mai mult de 30 de minute

· 8% dintre ele dureaza mai mult de o ora

· 70% dintre plangaciosi nu incearca sa-si ascunda lacrimile

· 77% din reprizele de plans au loc acasa

· 15% dintre ele se desfasoara la serviciu sau in masina

· 40% dintre oameni plang singuri

· 39% din reprizele de plans au loc seara, intervalul orar cel mai popular fiind 18-20

· 90% dintre oameni se simt mai bine dupa ce plang

· o femeie plange de aproximativ 47 de ori pe an

· un barbat plange de aproximativ 7 ori pe an

Stiinta lacrimilor

Glanda lacrimala produce 3 tipuri de lacrimi:

· lacrimile continue, care sunt produse pentru umezirea permanenta a globului ocular. Ele contin apa, lipide si proteine, dar si substante care actioneaza contra infectiilor. Fiecare clipire ajuta la intinderea acestor lacrimi.

· lacrimile reflexe: au un continut similar cu cele continue si sunt produse ca reactie la agenti iritanti sau obiecte straine introduse in ochi.

· lacrimile emotionale: contin concentratii mai mari de proteine, magneziu si prolactina.
URL de referinţă