Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Uleiuri esentiale pentru inhalatii in raceli
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Inhalaţiile cu aburi sunt un remediu naturist foarte important atunci când eşti răcit şi un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Aburii umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu pante medicinale şi cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează iritaţia gâtului.

Inhalaţiile sunt recomandate în caz de nas înfundat, durere de gât, de cap, gât uscat, viroze etc. Se fac de obicei seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită şi încălzită. Se pune apă la foc, iar când începe să clocotească se adaugă plante medicinale uscate. Cele mai indicate sunt muşeţelul, cimbrul, salvia şi busuiocul. Se acoperă vasul câteva minute, apoi îţi pui pe cap un prosop şi stai 10-15 de minute deasupra vasului care emană aburii vindecători, cu efect emolient, calmant, antiinflamator. Inhalaţii mai poţi face punând în apă până la 10 picături de uleiuri esenţiale de eucalipt, mentă, lavandă, cuişoare, care au rol descongestionant, expectorant, antiinfecţios, antiviral.

După ce ai făcut inhalaţiile, ca să nu respiri direct aerul mai rece din cameră, ar fi bine să stai cu faţa acoperită circa 20 de minute, cu acelaşi prosop pe care l-ai avut pe cap sau să respiri printr-o batistă, până se face reacomodarea căilor respiratorii la temperatura mediului ambient.
URL de referinţă