Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Afectează alimentația nesănătoasă pe omul sănătos?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Întrebarea este cam deplasată... "Desigur" veți zice, alimentația nesănătoasă degradează sănătatea oricui, dar am un caz, o comparație și aș vrea să înțeleg mai bine efectele pe termen scurt sau lung.

Se dau doi bărbați, 35-40 de ani, cu viață sedentară (muncă de birou). Unul dintre ei, fiind supraponderal (nu obez) se străduiește să-și reducă colesterolul (230-250) și trigliceridele (200-300) zi de zi, masă de masă. Orice masă cu cartofi, pâine, orice bucățică de ciocolată îi ridică analizele la nivele clar amenințătoare. Ba mai ia și tratament cu Medostatin cu rezultate neglijabile, așa că tot la dietă apelează.

Opusul, adică celălalt "mascul", bagă în el de zici că-i sac fără fund. Normo-ponderal spre SLAB. Nu se îngrașă nici să vrea. Mănâncă 3-4-5 felii de pâine, MARI, cu UNT și dulceață (meniu criminal pentru primul exemplu), cartofi piure, pai, copți, în orice formă, cârnați, grătar și tot meniul. Pică pantalonii de pe el. Zice că are tranzit intestinal bun și că nimic nu stă în el... Ba chiar se plânge de aciditate la stomac dacă-ți "permite" să stea ceva mai nemâncat.

Deci, pentru primul bărbat, o porție de cartofi pai cu cașcaval pane (prăjit bine în ulei și cu pesmet) este "criminal". Pe al 2-lea nici că-l interesează.

Întrebarea mea este ce efect are o astfel de alimentație pentru tipul care pe moment n-are nicio treabă.
Deci chiar dacă nu se îngrașă, poate să aibă probleme:
- de diabet?
- cardio?
- gastro?

Dacă metabolismul RAPID îl ajută să elimine TOXINELE, organele se resimt? Adică hei, pancreasul lui lucră de nebun să producă insulină pentru a compensa excesul de glucide din pâine, cartofi, dulceață etc.

Chiar dacă este slab și are colesterol normal, vasele lui de sânge suferă ca la cineva ca colesterol ridicat sau "instalația" lui este ferită de abuzul alimentar?

Mă întreb ce s-ar întâmpla cu cineva care mănâncă așa mult și nu se îngrașă, să fie nevoit să țină dietă... În 2 luni ar fi piele și os? Păi mănâncă pâine la o masă cât supraponderalul într-o săptămână... și asta când mănâncă că de regulă se abține de la pâine.

Oamenii ăștia cu metabolism accelerat și care pot mânca orice, oricum... chiar sunt sănătoși?

La 35-40 de ani, dacă continui astfel cu alimentația... Supraponderalul are deja limite de ani buni și tot are probleme de greutate, pe când ăstalalt mănâncă în neștire.

Bun, și acum spre final, nu este greu să vă da-ți seama că supraponderalul sunt eu, iar comparația este exemplul concret de persoană cu metabolism accelerat big grin Cel fără probleme, fără limite...

Este el afectat de alimentația fără limite?

(Scuzați topicul lung, poate fără logică pentru unii... cine nu are chef să citească, evident să nu bage în seamă topicul)
Mie mi se pare ca ar trebui sa te intereseze mai putin ce se va intampla cu colegul tau si mai mult lucrurile care te privesc direct! Stiu, il invidiezi, dar nu ar trebui sa te intrebi de ce altii au acces la toate "bunatatile " si tu nu-ti permiti. Mai devreme sau mai tarziu va avea probleme probabil, cu o litiaza biliara, o criza renala, o pancreatita, sau poate nu va avea daca mostenirea lui genetica este de asa natura. Fiecare are propriul metabolism si in timp ce unii se ingrasa doar privind mancarea, altii iau mese pantagruelice si n-au nicio problema.
Mda, am să continui eu frumușel cu salata mea de legume și ulei de măsline (extravirgin)... fără pâine să fie și mai grețoasă și fără senzație de sațietate happy
Nu mă interesează in alt sens decât că nu înțeleg ce organism ratat am că nu este în stare să proceseze nici sfert din alimentația "normală" la care marea majoritate au acces.
Invidia mea este mai degrabă un "gust amar al neputinței". Am ciudă pe mine...
Măcar mă amăgesc că cică aș fi mai sănătos. Sănătos pe naiba, că dacă nu am grijă de calciu și magneziu mă apuca palpitațiile. Dacă mănânc "normal" mă îngraș.
În fine, mulțumesc pentru răspuns.
Trebuie sa discuti cu un gastroenterolog. Ai un deficit enzimatic care afecteaza procesul de digestie si deci absorbtia unor nutrienti. Sunt convins ca exista o cale sa reglezi si metabolismul si evident, carentele minerale sau de alta natura asociate.
URL de referinţă