Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ce este acupunctura?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Aceasta arta de diagnosticare, prevenire si tratament al bolilor are o vechime de peste 10.000 de ani. Originile ei se credeau a fi in India si in China, insa ultimele descoperiri arheologice atesta practicarea acupuncturii in spatiul carpato-danubiano-pontic. Incepand din secolul al IX-lea i.e.n au fost produse in spatiul carpatic figurine de lut cu caracter artistic si biologic. Acestea reprezentau barbati sau femei iar pe suprafata lor se observa orificii similare intepaturilor de ac ce corespund punctelor de acupunctura din medicina traditionala chineza.

Organismul uman are un caracter dual, fiind compus din materie sustinuta de energie. Orice dezechilbru aparut in sistemul energetic al corpului are ca rezultat in plan material o afectiune. Acupunctura reface structura si functia materiei prin reechilibrarea fluxurilor energetice din organism. Combinand acupunctura cu fitoterapia se poate vindeca orice afectiune, insa reusita tratamentului depinde de vechimea si stadiul afectiunii in momentul inceperii tratamentului.

Corpul uman este strabatut de 12 meridiane energetice pereche si 2 meridiane energetice individuale. Fiecare meridian controleaza cate o functie si / sau cate un organ. Denumirea meridianelor a fost stabilita in functie de acestea:

* meridianul ficatului
* meridianul plamanului
* meridianul splinei-pancreas
* meridianul cordului
* meridianul rinichiului
* meridianul stomacului
* meridianul intestinului subtire
* meridianul intestinului gros
* meridianul vezicii biliare
* meridianul vezicii urinare
* meridianul celor trei focare - superior, mijlociu si inferior
* meridianul vase-sex

Cele doua meridiane nepereche sunt meridianul guvernor si cel de conceptie si sunt raspunzatoare de intretinerea si transportul informatiei la nivelul ADN-ului si ARN-ului.

La nivelul pielii, de-a lungul meridianelor se afla punctele de acupunctura sau acupunctele. Un punct poate sa actioneze asupra mai multor organe sau functii din organism. Prin stimularea lor se controleaza si se dirijeaza circulatia energiei in organism. Marea majoritate a acestora sunt situate de-a lungul meridianelor, insa exista cateva acupuncte situate in afara lor. Ele se numesc puncte extrameridiane si importanta lor este mult mai mare pentru ca sunt legate de meridianele interne si actioneaza direct asupra matricei energetice a organismului.

Pentru fiecare afectiune exista un tipar specific de blocare a acupunctelor si exista cateva puncte care devin active doar in momentul in care organismul se imbolnaveste. Acupunctura traditionala chineza a identificat 365 de acupuncte, insa unele tratate tibetane mentioneaza un numar de aproximativ 4.000 de acupuncte. Suprafata acestora este de 2 mm patrati la nivelul pielii si au forma unui trunchi de con cu baza mare in adancimea pielii. Pot fi stimulate prin presiune mecanica, curent electric, unda de lumina, caldura sau unde sonore. Unele puncte nu este recomandat sa fie stimulate cu ace, efectele putand fi daunatoare pentru pacient.

Introducerea acelor in piele nu este dureroasa pentru ca varful acului este sferic si nu exista terminatii nervoase in punctul de acupunctura. In timpul inteparii punctul incepe sa transmita un flux de informatii bidirectional: energetic catre organul afectat si prin circuitul sistemului nervos catre creier, care „comanda” organului afectat sa inceapa procesul de vindecare. In medie o sedinta de acupunctura dureaza 11 de minute.

Transmiterea fluxului de informatii se desfasoara pe toata durata sedintei de acupunctura si continua pana la urmatoare sedinta. De aceea este important sa nu fie intrerupt tratamentul, creierul coordonand procesele de vindecare conform ultimelor informatii primite.

Nu exista sangerare in momentul scoaterii acelor, decat daca in organul corespunzator punctului sau pe meridianul de care apartine punctul respectiv exista sange stagnant care trebuie eliminat. In acest caz apar la suprafata pielii cateva picaturi de sange la scoaterea acului.

Acele pentru acupunctura sunt fabricate din cupru ,argint, aur, platina. In Romania cele mai folosite sunt cele din argint si otel inoxidabil. Cu cat este mai nobil metalul cu atat sunt mai clare informatiile transmise. Acele pot fi utilizate o singura data sau pe toata durata tratamentului cu sterilizare prealabila.

Electropunctura si laseropunctura au acealasi principii de actiune, singura diferenta constand in metoda de stimulare a acupunctelor.
Acupunctura ajuta si in cazul problemelor de circuit electric al inimii? Logic ar trebui ca raspunsul sa fie *da*. Totul se datoreaza energiilor , fluxului...etc. Si inca o intrebare happy: Am fost la diagnosticare la o bioenergieticiana. (Sincera sa fiu nu am crezut in latura aceasta a stiintelor neelucidate 100 %, dar ....nici medicina nu a ajuns la acest prag..happy. In cateva minute a stabilit cu exactitate care sunt problemele mele, probleme ce le stiam. Sfatul dansei a fost sa urmez cateva sedinte de bioenergie pt ca la nivelul inimii culorile ce le vede nu sunt tocmai frumoase...dar se pot reimprospatahappy, cu alte cuvinte este un blocaj energetic. De frica, de neincredere ..nu am mai continuat. Bioenergia o vad ca o sora mai mica a acupuncturii...
Voi ce parere aveti? Daca ajuta, cat de mult ajuta in problemele de inima si mai ales in reglarea frecventei ritmului cardiac?
Eu zic ca acupunctura cu siguranta ajuta. Dar trebuie sa privim lucrurile realist. In cazul in care ai o aritmie aceasta este cauzata de existenta la nivelul inimii a unui circuit de conducere electrica aberanta. Asa ceva acupunctura nu poate vindeca, pentru ca este ceva fizic, care este in plus si care trebuie eliminat, nu tine de energie sau de blocaje. Dar, repet, acupunctura poate vindeca multe probleme si cu siguranta poate avea un efect benefic si asupra inimii.
URL de referinţă