Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Punctia cavitatii peritoneale (PARACENTEZA)
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Punctia peritoneala reprezinta actul medical de patrundere in cavitatea peritoneala cu ajutorul unui ac sau trocar.
Acumularea de lichid in cavitatea abdominala se numeste ascita si poate sa apara in nenumarate situatii, printre care: ciroza hepatica, insuficienta cardiaca congestiva, boli endocrine, sindrom nefrotic, malnutritie, neoplasme, infectii (in special in tuberculoza peritoneala, in peritonite bacteriene, fungice sau parazitare).

=Punctia peritoneala se poate efectua in scop:

-diagnostic( lichidul extras este trimis catre laborator in vederea determinarii cauzei si tipului de ascita);

Lichidul de ascita este analizat in mod normal in vederea determinarii celularitatii, biochimiei, albuminei, proteinelor.
Teste speciale sunt cele care determina pH-ul, amilaza, lipaza, glucoza, trigliceridele, acidul hialuronic, antigenul carcinoembrionar, precum si cele care urmaresc evidentierea tuberculozei.
Lichidul este in general clasificat ca fiind transudat sau exudat:
- transudatul are putine proteine si putin LDH si caracterizeaza cirozele hepatice, insuficienta cardiaca congestiva, sindromul nefrotic;
- exudatul are continut proteic ridicat, LDH crescut si apare in special in ascitele tuberculoase, mixedem, pancreatite, vasculite si peritonite bacteriene spontane.
Este importanta si utila examinarea macroscopica a lichidului extras.
Acesta poate fi: hemoragic, tulbure, purulent, gelatinos sau limpede si transparent, aspectul corespunzand anumitor patologii.
Proba este considerata ca fiind normala daca nu exista semne de infectie, celule canceroase si daca valorile celorlalti parametrii nu sunt modificate.

-evacuator pentru ameliorarea disconfortului abdominal si respirator, imbunatatind respiratia si starea generala prin reducerea presiunii intraabdominale in cazul pacientilor cu ciroza sau cancer);

-terapeutic prin introducerea de medicamente in cavitatea peritoneala; dupa evacuarea colectiilor septice, neoplazice se introduc antibiotice, citostatice).
Paracenteza terapeutica este indicata in momentul in care lichidul de ascita s-a acumulat in cantitate foarte mare si compromite functia respiratorie, determina dureri abdominale intense sau agraveaza eventuale hernii ombilicale sau inghinale prezente la pacientul in cauza (se creste semnificativ riscul de incarcerare si strangulare al acestora).

=Indicatiile punctiei peritoneale:
- analiza unui revarsat peritoneal diagnosticat clinic;
- depistarea unui hemoperitoneu la pacientii politraumatizati la care se suspecteaza leziuni ale organelor interne;
- ascita in tensiune (in cadrul unei insuficiente cardiace, ciroza hepatica sau sindrom nefrotic);
- ascita la pacientii decompensati cu semne de peritonita bacteriana spontana (febril,cu distensie abdominala, hipotensiune sau encefalopatie);
- suspiciune de ascita neoplazica;
- suspiciune de peritonita la pacientii cu dializa peritoneala;
- evidentiere a colectiilor pelvine la femei (sarcina extrauterina rupta, hidrosalpinx, piosalpinx) prin punctionarea fundului de sac Douglas.

=Contraindicatiile punctiei peritoneale:
- pacienti cu hemoragii digestive;
- pacienti cu metorism abdominal;
- prezenta de aderente peritoneale;
- colectii inchistate (peritonita tuberculoasa, ascita inchistata).
- bolnavii febrili, cu stare generala foarte alterata;
- abdomenul acut chirurgical;
- sarcina;
- antecedentele de chirurgie abdominala(mai ales in abdomenul inferior);
- imposibilitatea evacuarii cu o sonda Foley a vezicii urinare destinse;
- infecţiile la locul de punctie;
- diatezele hemoragice.

Inainte de paracenteza pacientul trebuie evaluat clinic (frecventa respiratorie,evaluarea circulatie colaterale,etc.) si paraclinic (hemoleucograma,teste de coagulare).
In caz de politraumatism este importanta starea de contienta.
Cunoasterea antecedentelor permite stabilirea contraindicaţiilor sau precauţiilor.
Statusul respirator şi hemodinamic vor fi monitorizate, mai ales in situaţia unei evacuari importante de lichid, generatoare de hipovolemie prin deplasare intercompartimentala a lichidelor organismului.
Se recomanda efectuarea unei ecografii abdominale pentru localizarea lichidului si evaluarea cantitaţii, precum si evacuarea vezicii urinare si a colonului.

=Tehnica:
*Materiale necesare: antiseptice,anestezice locale,ace de punctie, trocar cu mandren, cateter special din plastic siliconat, seringi, tub de drenaj, recipient colector, tampoane si pansamente sterile,campuri sterile.
Este bine sa se faca preanestezie generala cu atropina si infiltartie anestezica locala.
Anestezie locala se poate face cu xilina 1%, strat cu strat (tegument, strat muscular, peritoneu parietal).
*Pozitia bolnavului: decubit dorsal. Pentru punctia fundului de sac Douglas, pacienta este asezata pe masa ginecologica, in pozitia anti-Trendelenburg.
Locul punctiei este la unirea 1/3 externe cu 1/3 mijlocie a liniei spino-ombilicale in fosa iliaca stanga. Se dezinfecteaza zona si se izoleaza cu campuri sterile.
Punctia se face cu ajutorul unui trocar care, dupa trecerea de tegument, este impins progresiv, cu miscari rotative, 2-3 cm pana se simte senzatia de patrundere in gol.De regula, indexul mainii care apasa trocarul este asezat pe acul trocarului pentru a ajunge in cavitatea peritoneala.Dupa patrunderea trocarului in cavitatea peritoneala se scoate mandrenul.Daca exista colectie lichidiana, aceasta se va scurge prin trocar.Cantitatea de lichid extras nu va depasi, la o punctie 4-5 l, iar debitul de evacuare nu va depasi 1 l 5 min.
La sfarsitul punctiei se va preveni fistula ascitica prin compresiune si masaj local sau prin punerea a 1-2 agrafe.De asemenea, daca s-a extras o cantitate mai mare de lichid ascitic, pentru a preveni colapsul ortostatic, este bine ca abdomenul bolnavului sa fie strans legat, ca intr-un corset, cu ajutorul unui cearceaf.

=Incidente si accidente:
*imposibilitatea patrunderii trocarului (se incizeaza tegumentul cu varful bisturiului);
*intreruperea scurgerii lichidului ascitic, datorita alipirii de orificiul trocarului a epiplonului sau a unei anse intestinale; se apasa peretele abdominal din apropierea trocarului sau se schimba putin pozitia acestuia;
*peritonita, prin transmiterea infectiei sau prin lezarea organelor cavitare;
*socul peritoneal – sincopa cardiorespiratorie ((reflexul vagal sincopal poate aparea datorita inteparii peritoneului sau evacuarii prea rapide a unei cantitati mari de lichid);
Tratament: masuri de reanimare cardiorespiratorie (masaj cardiac, respiratie artificiala, reanimare cardiaca chimica si/sau electrica, oxigen, perfuzii sub presiune).

*colaps vasomotor datorit reflexelor plecate de la nivelul seroasei peritoneale, decompresiunii bruste cu consecinte hemodinamice grave (in special la persoanele cu risc hemoragic, cirotici, ulcerosi, malnutriti);
Se manifesta prin: transpiratii, puls filiform, prabusirea tensiunii arteriale.
Tratament: transfuzii, hemisuccinat de hidrocortizon, substante vasoactive, solutii glucozate, bicarbonatate, THAM, in perfuzie.

*hematoane (prin lezarea vaselor parietale);
*lezarea splinei (la pacientii cu splenomegalie importanta - necesita hemostaza chirurgicala);
*lezarea ficatului (la pacientii cu hepatomegalie importanta,cand punctia se practica in fosa iliaca dreapta);
*lezarea viscerelor cavitare (anse intestinale,vezica urinara);
*fistule parietale la locul punctiei;
*supuratii locale (aparute ca urmare a nerespectarii masurilor de asepsie si antisepsie).

=Supravegherea pacientului dupa punctia peritoneala va consta in:
-repaus la pat timp de cateva ore, in decubit dorsal, usor rasturnat spre dreapta;
-reluarea examenului obiectiv al abdomenului pentru observarea unor semne "mascate" anterior de prezenta ascitei;
-monitorizare hemodinamica si respiratorie.
Pacientii sunt sfatuiti sa contacteze imediat medicul daca dupa punctia peritoneala apare: febra, durere abdominala intensa, inrosirea zonei si umflarea concomitenta a abdomenului, hematurie, hemoragie locala, supuratii si diverse scurgeri locale.
URL de referinţă