Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Punctia cavitatii pleurale (Toracocenteza)
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Prin punctie se realizeaza patrunderea cu un ac sau trocar intr-o cavitate sau organ in scop terapeutic.
Locul punctiei este in prealabil anesteziat.Este bine ca, mai ales in punctiile cavitatilor seroase (pleura, pericard) sa se faca si o preanestezie generala cu 30 minute inainte de punctie.
Este necesar sa se respecte regulile de asepsie si antisepsie.

PUNCTIA CAVITATII PLEURALE (TORACOCENTEZA) reprezinta stabilirea unei legaturi intre cavitatea pleurala si mediul exteriror prin intermediul unui ac de punctie.
Se recomanda toracocenteza in cazul bolilor inflamatorii, tumori pulmonare, insuficenta cardiaca insotita de colectii lichidiene in cavitatea pleurala.
Nu se recomanda toracocenteza atunci cand exista tulburari de coagulare ale sangelui (hemofilie) si cand pacientul tine un tratament cu anticoagulante.

=Indicatia diagnostica este pentru precizarea existentei lichidului pleural si a naturii colectiei pleurale, prin examinarea sa cantitativa si calitativa.
Lichidul prelevat va fi repartizat in trei tuburi: unul perfect steril, pentru examene bacteriologice, unul continand un anticoagulant, pentru examenul citologic, ultimul pentru examenul biochimic.
-Examinarea macroscopica a lichidului se face imediat apreciindu-se culoarea, aspectul si cantitatea lichidului extras.
Lichidul extras poate fi:
*seros sau serocitrin - limpede, galben deschis, avand cauza inflamatoare (tuberculoza) sau tulburare circulatorie (insuficienta cardiaca, cancer pulmonar);
*tulbure - purulent sau chilos cu aspect albicios lactescent;
*hemoragic sau serohemoragic - roz sau rosu intens in hemoragiile pleurale si pleurezia hemoragica.
-Examinarea biochimica consta in reactia Rivalta.Reactia Rivalta permite diferentierea exsudatului pleural, pericardic, ascitic (reactie pozitiva) de transudat (reactie negativa).
Se dozareza, deasemenea, cantitatea de albumina pentru examenul citologic si bacteriologic.
Punctia poate fi negativa cand lichidul este absent sau cand acul este nepermeabil, prea scurt (nu ajunge in cavitatea pleurala) sau a patruns intr-un tesut dur, scleros.
Punctia pozitiva confirma prezenta, aspectul (sero-fibrinos, hemoragie, purulent), natura lichidului (exsudat sau transsudat).

=Indicatii terapeutice: evacuarea colectiilor mari, compresive asupra plamanului, cordului si mediastinului, a colectiilor purulente, a hemitoracelui compresiv, introducerea substantelor medicamentoase in cavitatea pleurala dupa spalarea cavitatii(antibiotice, hidrocortizon, citostatice).
Se va face punctie pleurala atunci cand cantitatea de lichid pleural depaseste un litru si jumatate si exercita o presiune asupra inimii si plamanului, impiedicandu-le sa functioneze normal.

=Tehnica: Locul punctiei se alege in functie de situatia si cantitatea de lichid pleural.
Punctia se executa numai de catre medic, ajutat de 1- 2 asistenti.
Pentru punctie sunt necesare urmatoarele materiale: instrumente sterile (2-3 ace de 10 cm lungime cu diametrul de 1 mm, 2-3 seringi de 20-50 ml, seringa de 5 ml si ace pentru anestezie, pense, manusi, camp chirurgical, tampoane, comprese), romplast, eprubete, lampa de spirt, aparate aspiratoare (Dieulaloy sau Potain), recipiente pentru colectarea lichidului, tavita renala.
Se face preanestezie generala cu 30 minute inainte de punctie.Pacientului i se administreaza o fiola de atropina pentru a preveni accidentele.Atropina scade excitabilitatea generala si a nervului pneumogastric.
Se vor administra, dupa caz si medicamente precum morfina, solutii anestezice, cardiotonice.
Bolnavul sta in pozitie sezanda sau in decubit lateral, membrul superior de partea punctiei va fi ridicat, cu palma sprijinita pe cap, astfel se largesc spatiile intercostale.
Se dezinfecteaza locul cu tinctura de iod, se infiltreaza peretele toracic in dreptul locului de punctie pana profund sub pleura parietala cu solutie de novocaina 1%.
Punctia se face in punctul cel mai decliv al colectiei pleurale, in plina matitate, mai frecvent in spatiul VIII intercostal pe linia axilara superioara.
Se repereaza cu indexul marginea superioara a coastei subiacente si se patrunde cu acul perpendicular deasupra indexului, cat mai aproape de marginea superioara a coastei.Patrunderea acului da senzatia de scapare in gol.
In cazul colectiilor purelente si tuberculoase se punctioneaza cat mai aproape de nivelul lor superior pentru a preintampina fistulizarea.
Atentie ! Cand apar accese de tuse determinate de iritatia pleurei se intrerupe punctia.

=Supravegherea pacientului dupa punctie:
- se asigura repausul la pat pe o perioada indicata de medic;
- se supravegheaza pulsul, tensiunea arteriala, respiratia, culoarea tegumentelor periodic;
- se informeaza medicul imediat in cazul aparitiei cianozei (coloratie albastra cu nuanta cenusie sau violacee a pielii si mucoaselor fara extravazare sanguina), dispneei, tahicardiei, secretiilor bronhice.

=Incidente si accidente:
*punctia “alba”: nu exista colectie intrapleurala, plasarea deficitara a acului, infundarea acului cu false membrane, secretii vascoase;
*patrunderea acului in plaman: se aspira sange spumos;
*emfizemul subcutanat si pneumotoracele accidental (fara repercusiuni, spontan reversibil);
*infectarea pleurei;
*edemul pulmonar acut prin decompresiune brusca, atunci cand se evacueaza o cantitate mare de lichid (edem “ex vacuo”);
Tratament:oxigen, cardiotonic, aspiratie bronsica, sedative;
*fistulizarea - aparitia patologica sau crearea chirurgicala unei fistule, adica un canal care pune in comunicatie directa doua viscere sau un viscer si pielea.
*socul pleural – sincopa cardiorespiratorie, se produce, de regula la inteparea pleurei.Este grav, deseori, fiind fatal.De aceea se impune profilaxia socului pleural prin realizarea preanesteziei generale si a anesteziei locale.
Tratament: masuri de reanimare cardiorespiratorie (masaj cardiac, respiratie artificiala, reanimare cardiaca chimica si/sau electrica, oxigen, perfuzii sub presiune).
URL de referinţă