Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Sindroame paraneoplazice digestive, renale si reumatologice
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
=A.Sindroame paraneoplazice digestive:

1.Enteropatia cu pierdere de proteine
Tulburarile gastrointestinale sunt legate de producerea de molecule care afecteaza motilitatea si activitatea secretorie a tractului digestiv.
Datorita ulceratiilor, obstructiei limfatice, s-a evidentiat o permeabilitate crescuta a mucoasei intestinale la proteine.
Neoplasmele digestive mai ales ale stomacului si intestinelor pot conduce la enteropatia cu pierdere de proteine prin inflamatia si exudarea tumorala.
Diareea apoasa acompaniata de dezechilibrul electrolitic determina astenie si confuzie.
Aceste probleme sunt tipice pentru pacientii cu tumori proctosigmoidiene si carcinoame tiroidiene care produc prostaglandine, in special PG E2, conducind la malabsorbtie.
In tumorile carcinoide, limfoame, se intalneste frecvent hipoalbuminemia.
Diagnosticul presupune determinarea proteinelor si albuminei serice prin excluderea altor cauze de hipoproteinemie.
2.Anorexia si casexia tumorala
Acestea afecteaza 50% dintre pacienti, cunoscandu-se ca pierderea a peste 10% din greutatea corporala reprezinta un factor de prognostic nefavorabil.
Casexia este considerata a fi cauzata de moleculele bioactive produse de catre tumora cum este alfa-limfotoxina, peptidele si nucleotidele care pot afecta metabolismul.
TNF alfa pare a fi principalul factor responsabil.
Astfel de modificari determina cresterea nivelului seric de acizi grasi, scaderea ureei, alaninei si a dioxidului de carbon si alterarea metabolsimului glucozei.
Clinic se manifesta prin anorexie, scadere in greutate , atrofia muschilor.

Tratamentul consta in administrarea de suplimente nutritive:
-corticoizi
-agenti progestativi
-antidepresive
-analgezice

=B.Sindroame paraneoplazice renale:
Nefropatia hipokaliemica care este caracterizata de pierdere de potasiu urinar peste 20 mEq/l in 24 de ore.Se poate dezvolta la pacientii cu tumori care secreta hormon adrenocorticotropic-ACTH.
Apare la 50% dintre persoanele cu tumori secretante de ACTH ale plaminului-cancerul cu celule mici.
Hipokaliemia, hiponatremia sau hipernatremia, hiperfosfatemia si alcaloza sau acidoza pot apare si din alte tipuri de tumori care produc ACTH, hormon antidiuretic –ADH sau hormoni digestivi.
Amiloidoza secundara a rinichilor, inimii sau creierului poate fi o manifestare la pacientii cu mielom, carcinom renal sau diferite forme de limfom.
Amiloidoza renala secundara si sedimentarea complexelor immune in nefroni sunt considerate a fi mecanismul sindromului nefrotic si a hipoalbuminemiei neoplazice legata si de reducerea sintezei de albumina.
Sindromul nefrotic poate fi observat la pacientii cu limfom Hodgkin, leucemii, melanoame, cancere pulmonare, tiroidiene, cancer de colon, san, ovare sau cap de pancreas.

=C.Sindroame paraneoplazice reumatologice:

1.Artropatiile paraneoplazice apar ca o poliartrita reumatica sau polimialgie mai ales la pacientii cu mieloame, limfoame, leucemie acuta, histiocitoza maligna si tumori ale colonului, pancreasului, prostata si sistem nervos.
2.Osteoartropatia hipertrofica poate fi observata la pacientii cu cancere pulmonare, mezoteliom pleural sau neurilenom frenic.
Se prezinta ca hipocratism digital si tumefiere dureroasa a soldului si genunchiului.
Oasele lungi sunt implicate, pacientii acuza durere iar radiografia arata ingrosarea periostului.
3.Sclerodermia poate precede evidentierea tumorii, apare in cancerul de san, uter si plamin.
4.Lupusul sistemic eritematos se poate dezvolta la pacientii cu limfoame sau cancere ale plaminului, sanului sau gonadelor.
URL de referinţă