Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Stimulator sau defibrilator
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Acum am vazut mai bine sectiunile de pe forum. De fapt, stimulatorul cardiac si defibrilatorul sunt acelasi lucru? Si daca nu, pentru fibrilatie ce se foloseste? Ce face fiecare?
Stimulatorul cardiac monitorizeaza activitatea inimii si in momentul in care frecventa acesteia scade sub o anumita valoare atunci el intra in functiune si incepe sa stimuleze in asa fel incat sa se mentina echilibrul vascular.
Defibrilatorul face acelasi lucru, dar, pe langa aceasta el are posibilitatea de a interveni si atunci cand inima incepe sa bata prea repede (in cazul unor tahicardii sau fibrilatii ventriculare). In aceste cazuri defibrilatorul incearca sa opreasca respectiva tahicardie cu ajutorul unui asa numit "pacing antitahicardic", o stimulare rapida facuta dupa anumite protocoale programate de catre medic. In cazul in care, dupa un anumit numar programabil de incercari de stimulare antitahicardica tahicardia nu se opreste defibrilatorul va livra o terapie de cardioversie electrica, ceea ce inseamna livrarea unui soc electric intern sincron cu unda R.
In cazul fibrilatiei definbrilatorul nu mai pierde timpul cu stimularea ci livreaza direct un soc de defibrilare.
Cam asta ar fi, in mare.
Deci, in cazul fibrilatiei atriale cam ce ar fi mai indicat? Si cum se "monteaza" o chestie din asta?
Pentru fibrilatia atriala in mod normal nu se monteaza stimulator si cu atat mai putin defibrilator. Trebuie ori controlata medicamentos, ori facut ablatie.
Mai sunt unii doctori care fac altceva: ablateaza nodul atrioventricular, intrerupand, practic orice legatura electrica intre atrii si ventricule. De aceea este necesar, in acest caz, un stimulator ventricular. Si astfel ventriculii vor functiona corect fiind stimulati de catre stimulator, iar atriile vor fi lasate in fibrilatie. Dar aceasta metoda, fiind ireversibila, este aplicabila, dupa parerea mea, doar in cazuri speciale, cu multe precautii, unor persoane in varsta, care sufera de fibrilatie atriala permanenta care le afecteaza si ritmul ventricular. In felul acesta, pot beneficia de o perioada de timp de un ritm controlat, neinfluentat de fibrilatia atriala. Dar pentru cineva relativ tanar, care in afara de fibrilatia atriala nu are alte probleme importante, eu nu as folosi aceasta metoda, ci as incerca ori controlul medicamentos ori, cel mai bine, daca se poate, ablatia de fibrilatie atriala.
Despre cum se "monteaza" un stimulator cardiac: se abordeaza o vena din partea laterala a pieptului (in general stanga, dar se practica si pe dreapta, depinde de preferinta implantatorului), in zona claviculei. Poate fi vena cefalica sau vena subclavie, depinde de tehnica de implant si de situatia pacientului. Apoi pe aceasta vena se introduce sonda de stimulare pana in ventriculul drept al inimii. Sonda este ca o sarma lunga de vreo 50-60 cm, izolata cu silicon si care are niste senzori (electrozi) la capat. Apoi se creeaza ca un "buzunar" sub piele printr-o mica incizie. In acest buzunar se introduce stimulatorul (e mic, cam cat o jumatate de cutie de chibrituri), iar la stimulator se conecteaza sonda. Dupa aceea se coase buzunarul si se programeaza stimulatorul prin intemediul unui fel de laptop. Cam asta ar fi in general.
Bun, pana aici am priceput happy. Ablatia de fibrilatie atriala se face numai in Bucuresti?
Deocamdata nici macar acolo. Sunt sperante sa incepem luna aceasta, laboratorul e gata, aparatura zace in cutii, dar fiind alegeri se mai blocheaza un pic proiectele incepute de fosta conducere ca sa apuce sa mananca ceva si gura astora de or sa vina. Imediat cum vor incepe aceste ablatii o sa anunt pe forum.
Super tare... Deci undeva la anul se intampla minunea...
Deocamdata oricum pare a fi ok, in sensul ca ia 2 medicamente pentru fibrilatie. Astea fiind ultimele mele noutati. Sunt curioasa daca or sa ajute la ceva.
URL de referinţă