Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Locul chimioterapiei in tratamentul multimodal
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Dupa locul pe care il ocupa in tratamentul oncologic, CMT poate fi:
=Primara sau de inductie este tratamentul principal al acelor tumori chimiosensibile, indiferent de stadiu, in timp ce celelalte modalitati terapeutice loco-regionale (chirurgia si radioterapia) joaca un rol secundar.
=Adjuvanta-presupune administrarea citostaticelor dupa ce tumora primara a fost tratata radical printr-o alta modalitate terapeutica (chirurgie sau radioterapie).
Scopul este eradicarea micrometastazelor.Se recomanda la pacientii cu factori de risc crescuti pentru aparitia metastazelor la distanta.
=Neoadjuvanta precede tratamentul loco-regional si este recomandata tumorilor avansate, cu risc metastatic crescut datorita volumului tumoral mare.Se adreseaza atat tumorii primare cat si micrometastazelor.
=Paliativa-se urmareste prelungirea supravietuirii si ameliorarea calitatii vietii la pacientii in stadii avansate loco-regional si la distanta la care nu mai exista posibilitatea vindecarii.

MODALITATI SPECIALE DE ADMINISTRARE A CMT

= CMT in perfuzie continua – se administreaza timp de 48-120 ore, cu sisteme de pompa programabila care creaza posibilitatea mentinerii unei expuneri prelungite a celulelor tumorale la agentii citotoxici si totodata o ameliorare a tolerantei pacientului la efectele secundare immediate ale citostaticelor (mai ales toxicitatea hematologica).Citostaticele utilizate sunt 5-FU, C-DDP, ADR.
=CMT intraperitoneala - este un mijloc de a obtine o concentratie crescuta de substante citotoxice in contact direct cu seroasa peritoneala.Sunt utilizate in special in cancere digestive si ovariene: 5-FU, C-DDP, Taxol, Thiotepa.
=CMT intraarteriala - consta in administrarea citostaticului direct in artera nutritiva a tumorii, dupa introducerea unui cateter intra-arterial pe cale chirurgicala sau radiologica, permitand cresterea concentratiei intratumorale a citostaticului si expunerea minima sistemica la efectele secundare.Cele mai utilizate localizari sunt metastazele hepatice, tumorile hepatice primitive, tumorile cerebrale recidivante, sarcoamele extremitatilor.
=CMT orala.Scopul acestei modalitati terapeutice este acela de a obtine o durata de expunere mai lunga la medicament si reprezinta o modalitate usoara de administrare in conditiile de ambulator la pacientii cu indice de performanta depreciat.Cele mai frecvente citostatice utilizate sunt Lomustina (CCNU), Capecitabina (Xeloda), VP-16.
=CMT intensiva (high dose) – se bazeaza pe cresterea cantitatii de citostatic administrata pe unitatea de timp (saptamana) pentru a permite ameliorarea nivelurilor de raspuns si prelungirea supravietuirii.Se poate realiza fie prin cresterea dozelor de medicament, fie prin scurtarea intervalului dintre administrari sau asociind cele doua modalitati.
Administrarea factorilor de crestere hematopoetici si a celulelor stem hematopoetice periferice a permis cresterea dozelor unor agenti citostatici.dezavantajul consta in morbiditatea crescuta postchimioterapie ce implica masuri deosebite de ingrijire si echipamente costisitoare.

ASOCIEREA CHIMIOTERAPIEI CU RADIOTERAPIA

=Asociere secventiala – se administreaza succesiv, fiecare tratament pe rand, la maximul dozei tolerate, fara a creste toxicitatea secundara.
=Asociere concomitenta – se bazeaza pe efectul de radiosensibilizare (adica a cresterii radiosensibilitatii celulelor hipoxice care sunt cunoscute ca radiorezistente) a unor citostatice cum sunt cisplatinul, hidroxiuree, taxanii.
Cancerele ORL, bronhopulmonare, col uterin, rect, vezica urinara sunt localizarile neoplazice in care radio-chimioterapia concomitenta determina o supravietuire si un control local superior administrarii secventiale.

surse informare: Ghilezan N., Nagy Viorica, Miron L., Rebegea L.
URL de referinţă