Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: cat de periculoasa este TPSV intr-o sarcina?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6
Pt. Arm-Med, dar nu numai...
Numele meu este Alina, sunt noua pe forum (pe care il urmaresc insa din vara) si indraznesc sa apelez la cunostintele si experienta dumneavoastra pentru un sfat in legatura cu TPSV-ul care ma supara de cativa ani.
In speranta ca veti avea timp sa cititi ,,povestea", am sa o scriu cat mai pe scurt.
Prima criza (nu sunt sigura ca a fost tahicardie) am avut-o cam pe la 23 de ani (acum 10 ani) si a inceput in momentul in care m-am aplecat sa ridic ceva; din cate imi aduc aminte, nu s-a manifestat prin batai foarte dese, ci foarte, foarte puternice. Pana cand am ajuns la un cardiolog (aproximativ o ora) a trecut, asa incat doctorul, in urma unui EKG ok, a pus totul pe seama faptului ca eram prea slaba.
Urmatoarea criza a fost in 2006, cu puls foarte mare si s-a remis spontan sau datorita unui calmant luat, in 2-3 ore. Sase luni mai tarziu, o noua criza intr-o situatie f. stresanta, remisa dupa 7 ore, cu fosfobion. De atunci crizele s-au tot ivit - unele au tinut putin, aproximativ 30 de minute si au incetat acasa, in urma manevrelor vagale, altele s-au intins peste 3 ore ( chiar 10) si s-au oprit la urgenta - la interval de cateva luni (cred ca au fost si ani in care nu am avut).
Pana anul trecut nu mi s-a spus ca ar exista posibilitatea de a rezolva problema printr-o ablatie, dar acest fapt l-am aflat intr-un moment total nepotrivit, cand incercam sa raman insarcinata, asa ca mi-am spus: intai sarcina, apoi ablatia. Cum prima se lasa asteptata, iar in ultimul an am avut 4 crize (cu peste 200 batai/minut) care s-au remis dupa 2-3 ore si, de asemenea, doctorul ginecolog mi-a recomandat sa rezolv,, problema cu inima" , trebuie sa iau o decizie si nu mi-e usor.
As dori sa stiu daca si dumneavoastra considerati ca ablatia e absolut necesara, avand in vedere faptul ca nu am avut crize foarte dese, asa cum au alte persoane inscrise pe forum.
Mai mult, citind postarile celor care au trecut prin experienta ablatiei, am inteles ca procedura necesita o perioada de ,,recuperare", ca exista posibilitatea esecului si atunci ... poate lucrurile se vor complica intr-o eventuala sarcina?!

Va multumesc si va urez tuturor un Paste frumos si linistit !

Am sa revin, cu siguranta, cu multe alte intrebari happy
Eu zic sa mergi la un cardiolog care face si electrofiziologie cardiaca si sa faci un studiu electrofiziologic. Trebuie sa descoperi mai intai daca chiar ai vreo tahicardie si daca aceasta este ablatabila. Daca da ablatia s-ar putea face in aceeasi sesiune cu studiul.
Va multumesc pentru promptitudine !
In vara am fost la un cardiolog care face ablatii pentru TPSV ( am mers la recomandarea unui alt cardiolog care vazuse EKG-ul), intrucat ma aflam, la momentul respectiv, intr-unul dintre orasele in care se fac aceste proceduri . Aveam la mine si un EKG de criza , astfel incat mi-a recomandat ablatia, mi-a spus si ca pare a fi o cale anormala situata in ventriculul stang si ca s-ar ajunge mai greu ... dar pe mine m-a cam speriat ideea unei interventii (mai ales ca pana in acel moment nu auzisem de aceasta posibilitate) si mai si speram sau banuiam o sarcina.
Am discutat cu doctorul si despre eventualele crize in sarcina si am inteles , iar mai apoi am constatat (cand, ulterior, am ajuns la urgente) ca in spitalele noastre nu se mai foloseste adenozina care se pare ca nu ar dauna sarcinii.
De aceea ma intreb si va intreb: ce ar trebui sa fac ?
Alina draga, parerea mea ar fi sa rezolvi categoric intii povestea cu inima si abia apoi sa vina sarcina si bebe !
Gindeste-te ca sarcina in viata unei femei inseamna o uriasa schimbare hormonala, metabolica, emotionala, psihica. S-ar putea ca gratie tocmai a noii stari sa nu faci nici o criza, cum la fel de bine se poate intimpla sa faci o multime de crize din care sa nici nu iesi spontan, ci doar medicamentos. Ce se va intimpla daca in lipsa fosfobionului se va recurge la cine stie ce doctorie care poate periclita, mai ales in faza de organogeneza, integritatea fatului ? O sa-mi spui ca ma comport ca in povestea cu drobul de sare! Asa este, am o fire pacatoasa, care pune raul inainte, dar asta deoarece m-am convins ca gindirea pozitiva nu ajunge, ea singura, pentru a preveni sau anihila eventuale probleme.
Cumpaneste bine, nu te expune unor riscuri ce se pot transforma in realitati indezirabile !
Multumesc mult, uliana! Dar... daca o ablatie nu va rezolva problema sau va duce/dezvalui altele? Timpul meu trece... dupa cum vezi, si eu pun raul inainte.
As vrea sa corectez o informatie data in mesajul meu anterior: doctorul nu a spus ,, ventriculul stang", ci ,,partea stanga". De fapt, cred ca e mai important diagnosticul pe care dl doctor l-a pus pe hartie, anume: tahicardie reciproca ortodromica prin cale accesorie ascunsa.
Despre EKG a scris: ritm sinusal fara modificari patologice ale traseului, fara semne de preexcitatie. In criza, tahicardie cu QRS subtire, frecventa 190/min, RP<PR, unda P aparent detasata de complexul QRS, alternanta electrica in derivatiile precordiale (sper ca aveam voie sa scriu toate acestea aici).
Alinuta, stiu ca ceasul tau biologic ticaie, dorinta de bebe te macina, iti e foarte greu sa decizi pasii de urmat, dar ramin la parerea initiala: intii inima ta, apoi bebe ! Ablatiile de tpsv au o rata mare de succes din prima interventie, avem exemple destule chiar pe forum. Iar temerea ca s-ar mai putea dezvalui altele - iarta-ma - dar e un fel de politica a strutului. Nu mai bine aflii din timp tot ce e de aflat, decit ulterior, cind eventual e prea tirziu? Mai pe romaneste: ti-ai ierta-o daca - feri doamne - ai da nastere unui copil cu niscaiva probleme ?
Ti-ar fi foarte utila indrumarea de catre doi doctori dispusi sa colaboreze: ginecologul si cardiologul electrofiziolog; poate reusesti un consult interdisciplinar, asta ar fi o cale de urmat !
Sarbatori fericite si decizii intelepte iti doresc !
Iti multumesc tare mult, Uliana ! Ceea ce ma intrebi tu ma macina si pe mine? Mi-as ierta? Nu, desigur ca nu! E singurul motiv pentru care optez pentru ablatie. In alte conditii m-as fi ,,imprietenit"cu crizele ( citez o persoana care a fost nevoita sa faca acest lucru).
Cred ca v-am bazait destul pentru o zi, asa ca am sa revin doar dupa Paste pe care vi-l doresc cu multa sanatate, linistit si, daca se poate, insorit !
Nici sa nu te gandesti sa te "imprietenesti" cu crizele. Mai ales ca esti tanara. Crizele vor fi din ce ince mai rele, vor determina obosirea si deformarea inimii. Asa ca mergi cu incredere si fa ablatia.
Arm-Med intamplator am aceeasi varsta ca cea a Alinei si tahicardica de cand ma stiu.
Totusi ce faci atunci cand vrei, nu vrei, trebuie sa te imprietenesti cu tahicardia?
Cum spunea, cea mai mare parte a tahicardiilor supraventriculare pot fi ablatate, iar restul macar compensate printr-un tratament medicamentos optim.
Altfel frecventa si intensitatea lor vor creste in timp si pot aparea inclusiv deformari ale inimii.
Pagini: 1 2 3 4 5 6
URL de referinţă