Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Chimioterapia
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Chimioterapia (CMT) este un tratament general ce utilizeaza medicamente care prin interferarea lor cu metabolismul celular si citoliza produsa determina inhibarea cresterii tumorale.

Scopul principal al tratamentelor cu agenti chimioterapici este prevenirea multiplicarii celulelor canceroase, invadarii si metastazarii.
Majoritatea citostaticelor actuale isi exercita efectele asupra multiplicarii celulare si cresterii tumorale.Multiplicarea celulara este o caracteristica atat a celulelor normale cat si a celor neoplazice, citostaticele exercita efecte toxice asupra tuturor celulelor cu rata rapida de diviziune:maduva osoasa, celulele mucoaselor, celulele germinale.
Scopul selectiei unui citostatic eficace, este acela de a identifica agenti citostatici cu efect inhibitor al cresterii tumorale, dar cu efecte minime asupra celulelor normale.

Agentii chimioterapici pot fi clasificati in functie de actiunea lor in ciclul celular, activitatea celulelor fiind mai crescuta in anumite faze ale ciclului celular.

CLASA I. Citostaticele ciclo-nespecifice actioneaza in toate fazele ciclului celular, inclusiv in G0
Citostaticele din aceasta grupa au o actiune similara cu a radiatiilor ionizante, ambele modalitati fiind eficace independent de prezenta sau nu a celulelor in ciclul de diviziune.Din aceasta clasa fac parte:antraciclinele, cisplatinul.
CLASA II. Citostaticele fazo-specifice actioneaza intr-o anumita faza a ciclului celular
Celulele care in cursul tratamentului nu ajung la fazele respective ale ciclului, nu vor fi afectate.O doza crescuta nu distruge mai multe celule.
Eficacitatea tratamentului poate fi insa crescuta prin expunerea prelungita la citostatice, deoarece un numar mai mare de celule va intra in faza in care sunt sensibile la actiunea medicamentului respectiv.
CLASA III. Citostaticele cu actiune ciclo-specifice cuprind majoritatea agentilor alchilanti, antibioticele antitumorale, actioneaza in toate fazele ciclului celular, dar nu si in faza G0.
Pentru citostaticele din aceasta clasa, ca si pentru cele ciclo-nespecifice se descrie o curba doza-raspuns liniara.Cu cat cantitatea de citostatitic administrata este mai mare, cu atat este mai mare populatia de celule distruse.
Se cunoaste, din practica clinica, ca o reducere chiar minima a dozei, determina o reducere substantiala a ucedirii celulelor tumorale, aceasta a condus la notiunea de intensitate a tratamentului, exprimata ca o medie a dozei pe saptamana, in cursul tratamentului.

In functie de modul de actiune citostaticele se clasifica in:

1.AGENTII ALCHILANTI actioneaza prin transformarea lor metabolica in produsi intermediari , proces numit alchilare.Tinta prefereantiala a procesului de alchilare sunt bazele ADN.Agentii alchilanti determina toxicitate predominant hematogena si sunt:
=Derivati de nitrogen mustar-ciclofosfamida, mecloretamida, ifosfamida, clorambucilul, melfanan;
=Nitrozureele-carmustin, lomustin, streptozocin;
=Alchil sulfonati-busulfan;
=Alti agenti alchilanti-dacarbazina, procarbazina, temozolamida.
2.DERIVATII DE PLATINA
=Cisplatinul care este activ in majoritatea tumorilor solide (cancer testicul, vezica urinara, ovar, ORL, bronhopulmonar), dar are mare toxicitate renala.
=Carboplatinul nu este asa de toxic renal, dar este mielotoxic si determina trombocitopenie.
3.ANTIBIOTICE ANTITUMORALE actioneaza prin intercalare intre baze perechi de ADN, impiedicand replicarea si transcrierea ADN, deasemenea prin formarea de radicali liberi de oxigen.
=Antracinele-doxorubicina, epirubicina, daunorubicina (cancer mamar, vezica urinara, osteosarcoame, carcinom bronhopulmonar, leucemii acute, limfoame maligne).
=Bleomicina-tumori testiculare, cancere ORL, vulva, col uterin, limfoame;
=Mitomicina C-tumori solide ale tub digestiv, cancere bronhopulmonare;
=Mitoxantron-leucemii, limfoame, cancer mamar, ovarian, prostata;
=Mithramicina-in tratamentul hipercalcemiilor din metastazele osoase, tumori germinale testiculare;
=Actinomicina D-coriocarcinom, nefroblastom.
4.ANTIMETABOLITII au efect citostatic interferand competitiv fie cu metabolitii normali, precursorii ADN si ARN, fie cu enzimele catalitice care conduc la sinteza ARN si ADN.Antimetabolitii prezinta o curba doza-raspuns de aspect neliniar, adica dupa o anumita doza nu sunt distruse mai multe celule in ciuda cresterii dozelor, spre deosebire de alchilati.Antemetabolitii determina rar mielosupresie severa prelungita si nu cresc riscul de malignitate secundara.
5.PRODUSI NATURALI VEGETALI
=Citostatice cu actiune pe microtubulii fusului de diviziune-alcaloizii de Vinca, vincristina, vinblastina, vindesina(Eldestine), vinorelbina(Navelbin), paclitaxel, docetaxel.
=Antitopoizomerazice – impiedica replicarea si transcrierea AND.Acestea sunt:
>> tip I-Irinotecan, Topotecan sau Hycamtin;
>> tip II-Etoposid (VP16);

Eficacitatea si administrarea citostaticelor sunt influentate de diferentele cinetice intre tesuturile normale si tumorale ca si volumul tumoral.
Celulele in proliferare sunt mai sensibile la actiunea citostaticelor iar diferentele cinetice intre tesuturile tumorale si cele normale conditioneaza marimea dozelor administrate si implicit intensitatea fenomenelor toxice sau gradul de distrugere celulara.
Tesuturile normale cu turn-over rapid, cum sunt maduva hematopoetica, mucoasele digestive, parul sau gonadele, sunt foarte sensibile la actiunea citostaticelor, pentru care sunt adevarate tesuturi tinta.
Reactiile acestor tesuturi sunt cele care limiteaza marimea dozelor si ritmul de administrare. Numarul celulelor stem proliferative in tesuturile normale este mai redus decat in tumori, dar dupa o distrugere celulara masiva, ele vor reintra in ciclu.Din aceasta cauza, administrarea citostaticelor se recomanda sa se faca in perioade scurte, de 24-48 ore, deoarece in cazul unor tratamente prelungite celulele stem atrase in ciclu vor fi distruse in proportie mult mai mare si efectul diferential intre tesutul tumoral si tesuturile normale se pierde si eficacitatea chimioterapiei va fi diminuata.
Citostaticele se administreaza imediat cand tesuturile tinta normale s-au refacut, intervalul de timp fiind determinat de citostaticul folosit si toxicitatea lui specifica, de exemplu: 6 saptamani pentru CCNU (care prezinta toxicitate trombocitara), 2 saptamani pentru ciclofosfamida (care prezinta toxicitate hematopoetica), 3 saptamani pentru farmorubicin.
Moartea celulelor intr-o proportie intotdeauna constanta, pentru aceeasi doza si unitate de timp defineste fenomenul de ucidere sau moarte logaritmica, log Kill, identic cu moartea celulara prin iradiere.
Din acest fenomen rezulta legea fundamentala a chimioterapiei (CMT) si anume proportionalitatea inversa intre numarul de celule sau volumul tumoral si curabilitatea prin citostatice.
Caracteristicile cinetice ale tumorii determina alegerea citostaticului.Tumorile cu proliferare rapida sunt mai bine influentate de citostaticele de clasa a II-a, fazo-specifice si clasa a III-a ciclo-specifice (ciclofosfamida) pentru a nu afecta celulele stem normale, care in mod obisnuit se afla in faza G0.
Tumorile lent proliferative raspund la citostatice din clasa I, ciclo-nespecifice (agenti alchilanti, cisplatin) cu tratamente prelungite si intermitente.

surse de informare:multiple
URL de referinţă