Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Cervicartroza
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Cervicartroza sau spondiloza cervicala apare frecvent intre 40-60 de ani, dar poate apare si la persoane mai tinere in special la femei. Sunt afectate mai ales spatiile C5- C6 si C7- C8.

Manifestarile clinice
Cuprind semne locale si la distanta.

Semnele clinice apar la o lunga perioada de timp dupa constituirea semnelor radiologice.

Primele manifestari locale ale bolii sunt:
- limitarea miscarilor gatului,
- cervicobrahialgii,
- cefalee occipitofrontala

Sindromul Barre- Lieou sau sindromul cervical simpatic posterior cuprinde cefaleea occipitala cu dureri iradiate spre centura scapulara, insotita de ameteli, tulburari de echilibru, disfagie, tulburari senzoriale (vizuale, acufene) sau vegetative ca roseata si hipersuduratia fetei, tulburari ale secretiei nazale, lacrimale sau salivare.

Plexita cervicobranhiala poate debuta acut sau insidios, fiind mai accentuata noaptea, la care se asociaza frecvent o periartrita scapulopulmonara si diverse nevralgii ale regiunii occipitale mai ales cea a nervului Arnold.

Mai rar se poate intalni torticolisul acut, produs printr-o contractura spasmodica a muschiului sternocleidomastoidian sau sindromul Claude Bernard- Horner.

Toate tulburarile par sa fie produse de iritatia simpaticului cervical posterior, iar altii le pun pe seama insuficientei circulatorii vertebrobazilare.

Examenul radiografic la inceput arata rectitudinea coloanei cervicale, pensarea spatiilor intervertebrale si apoi aparitia osteofitozei, iar in pozitia de profil, ingustarea gaurilor de conjugare.

Pentru tratament este indicat sa va adresati medicului.
Exista o legatura intre spondiloza cervicala si hipertensiune ?
In urma unei crize de spondiloza cervicala- cred eu (vertij cu voma, ameteli la intoarcerea capului spre stanga care au durat cateva zile etc.) mi s-a spus ca am tensiunea mare.. am intrebat doct. de fam. daca are o legatura cu spondiloza si a spus ca nu, ca am hipertensiune, ca de aceea am avut ametelile... dar eu ma stiu cu probleme la ceafa de multi ani... (am facut CT si mi s-a dat diagn. " spondiloza cervicala incipienta cu osteofite mici situate anterior si rectitudine a coloanei cervicale")
Doct. de la fizioterapie a spus ca ar fi o legatura.. ca din cauza durerii puternice si a fricii am facut atac de panica si a crescut si tensiunea...
Oare chiar am hipertensiune sau a fost o crestere din cauza crizei? Am fost si la cardiolog, la endocrinolog, la neurologie si nimic. La analize a iesit doar sodiul si clorul mai mari si Ca mic.
Rapsody, dupa umilele mele cunostinte o legatura de tip cauza-efect nu exista intre spondiloza cervicala si tensiunea arteriala crescuta.
Poate fi la fel de corect ceea ce ti-a spus medicul de familie, pe cit de logic a fost si raspunsul doctorului de la fizioterapie.
Cred ca ar trebui sa ai acasa un tensiometru de buna calitate si - te doare sau nu ceafa si capul - citeva saptamini sa-ti iei zilnic tensiunea si s-o notezi, marcind si eventualele dureri cind apar. Graficul astfel alcatuit ar putea ajuta si doctorii in precizarea diagnosticului. Numai bine !
Multumesc pentru raspuns.
Problema e ca acasa cu tensiometrul digital am urmarit multe luni, si am 11-13/8, iar la doct. de familie 15/16/9. Nu stiu ce sa mai cred. Atunci la fizioterapie (dupa pastile de TA aveam 10/5). Suspectez si o HTA de "halat alb". Ma gandeam sa iau un tensiometru Omron de brat, poate e mai bun. De 9 luni iau o pastila pe zi "Co-prenessa".
Rapsody, daca ai posibilitatea, merita sa faci un mic efort financiar si sa-ti iei intr-adevar un OMRON de brat, iti garantez ca este foarte bun (lucru confirmat si de ARM-MED). Sa ai grija sa pui in el baterii de buna calitate (Duracell, Panasonic, Varta), cind vine momentul schimbarii le schimbi pe toate deodata, nu una sau doua. In prospect se garanteaza 1500 de masuratori exacte cu un rind de baterii. Eu, spre mai mare siguranta si aflata in vesnica spaima, desi n-am HTA, le-am schimbat dupa cca 1300 de masuratori si bateriile scoase inca au functionat vreo 3 saptamini intr-un mic aparat de radio. Iar tensiunea de halat alb nu este o glumitza, multa lume o pateste cu ea ! Ia cu toata increderea un OMRON, linistea ta sufleteasca merita atit macar si poate scapi si de Co-prenessa astfel ! Sa-ti fie bine si da-ne noi vesti !
URL de referinţă