Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Dronedarona versus Amiodarona
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
EFICIENTA SI SIGURANTA DRONEDARONEI VERSUS AMIODARONA, LA PACIENTII CU FIBRILATIE ATRIALA PERSISTENTA-studiul DIONYSOS

Fibrilatia atriala este in continuare o cauza majora de morbiditate, prin cresterea riscului de accident vascular cerebral si a celui de deces.
In prezent, pentru preventia recurentelor afectiunii citate este utilizata pe scara larga amiodarona, o atare medicatie putand genera, insa, complicatii serioase-de pilda, toxicitate hepatica sau pulmonara, disfunctii tiroidiene.
Dronedarona, un derivat neiodinat al amiodaronei, cu un profil farmacocinetic mai bun (timp de injumatatire scurt si acumulare tisulara mai mica) si-a demonstrat, in studiul ATHENA, eficacitatea in preventia FA.
Luand in considerare faptul ca amiodarona este eficienta in prevenirea recurentelor FA, dar tratamentul este intrerupt, uneori, datorita efectelor adverse, studiul DIONYSOS si-a propus sa realizeze, in cazul pacientilor cu FA persistenta, o comparatie intre profilul ei de eficacitate si de siguranta si cel al dronedaronei. Cinci sute patru subiecti au fost randomizati sa primeasca, zilnic, 400 mg dronedarona sau 600 mg amiodarona, timp de 28 zile si apoi cate 200 mg/zi pentru cel putin sase luni.
Durata medie de urmarire a fost de sapte luni, pentru recurenta FA si reactiile adverse oculare, hepatice, neurologice, gastrointestinale, tiroidiene sau intrerupere prematura a studiului.
Recurenta FA a fost de 36,5%, in grupul cu dronedarona, fata de 24,3%, in cel cu amiodarona.In lotul cu dronedarona s-a inregistrat un grad de intrerupere prematura mai mic (10,4 vs 13,3%) si un profil de siguranta-exprimat prin mai putine reactii adverse tiroidiene, neurologice si oculare si prin absenta interactiunii cu anticoagulantele orale-mai bun (39,3 vs 44,5%).
In concluzie, comparativ cu amiodarona, dronedarona pe termen scurt a avut o eficienta mai slaba in preventia recurentei FA, dar un profil de siguranta superior.

J.Cardiovasc. Electrophysiol. 2010;6:606-7
B.M.J.
URL de referinţă