Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Dezlipirea de retina
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Generalitati
Dezlipirea de retina este o problema de sanatate foarte serioasa care, daca nu este prompt tratata, poate determina pierderea permanenta a vederii. Ea este caracterizata prin desprinderea retinei de la nivelul insertiei sale. Deoarece retina nu-si indeplineste functiile in mod adecvat in cazul acestei boli, cecitatea (pierderea permanenta a vederii) poate apare daca retina nu este suturata in 24-72 de ore.
Dezlipirea de retina poate aparea la orice vârsta, însa este mult mai frecventa dupa vârsta de 40 ani, afectând mai ales barbatii. Este totusi o afectiune relativ rara, aproximativ o persoana din 10 000 fiind afectata anual.
Dezlipirea de retina este considerata un factor de risc pentru urmatoarele grupuri de persoane:

- miopi
- persoanele care au un ochi lezat sau au prezentat interventie chirurgicala pentru tratarea cataractei (extragerea cristalinului)
- persoanele cu istoric familial de dezlipire de retina.

Dezlipirea de retina poate apare in mod spontan. Aceasta apare cel mai adesea la persoanele cu tulburari ale vederii de aproape.
Imaginati-va ochiul ca un aparat de fotografiat, retina fiind filmul fotografic. Retina este un strat foarte fin de tesut nervos sensibil la lumina, care captuseste partea interna a ochiului. Aceasta capteaza razele de lumina care intra în ochi si sunt centrate pe retina de catre cristalin. Impulsurile luminoase sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier pentru a fi procesate. Procesul este asemanator developarii filmului fotografic în camera obscura pentru a se obtine fotografiile.

In mod normal, retina este atasata de suprafata interna a ochiului. Dezlipirea de retina apare atunci când aceasta este împinsa sau trasa fata de pozitia ei normala. Este similar cu imaginea unui tapet care se desprinde de perete. Acea parte a retinei care este dezlipita nu functioneaza normal, astfel încât vederea devine neclara si încetosata.

Simptome
Dezlipirea de retina nu este dureroasa. Cel mai frecvent simptom este perceptia unei perdele sau val în câmpul vizual. Multe persoane experimenteaza puncte luminoase ca niste „stelute” sau pete, cerculete sau linii plutitoare; acestea nu sunt neaparat un motiv de alarma. Totusi, daca sunt foarte multe si dau senzatia ca se agraveaza, vederea devenind încetosata, este indicat sa mergeti urgent la medicul oftalmolog. Tratamentul prompt poate îmbunatati substantial sansa de restaurare a vederii.
Simptome ale dezlipirii de retina cuprind:

- fosfena unica si stralucitoare
- vederea de obiecte de mici dimensiuni care plutesc in campul vizual (fotopsii)
- amputarea periferiei campului vizual.

Nu se asociaza durerea cu dezlipirea de retina, dar daca apare oricare dintre simptomele prezentate anterior, sa se contacteze medicul curant imediat.

Diagnostic
Dezlipirea de retina este diagnosticata printr-un examen oftalmologic efectuat de catre un medic specialist.
Diagnosticul dezlipirii de retina se stabileste dupa o examinare completa a retinei cu ajutorul unui instrument numit oftalmoscop. Este o examinare nedureroasa care necesita dilatarea pupilei cu picaturi, astfel încât sa-i permita medicului o vizibilitate buna în interiorul ochiului.

Tratament
Exista numeroase optiuni de tratament pentru dezlipirea de retina. Acestea cuprind:

- endolaser sau crioaplicatii sclerale (criopexie) – ambele metode de tratament pot fi folosite pentru a remedia dezlipirea de retina daca diagnosticul a fost pus precoce
- retinopexia pneumatica – acest procedeu poate fi utilizat pentru a trata dezlipirea de retina daca orificiul rupturii este mic si usor de inchis. O bula mica de gaz este injectata in corpul vitros, care apoi se eleveaza si apasa pe retina inchizand orificiul. Laserul sau criopexia poate fi folosita pentru a inchide ruptura. Rata de success a acestei interventii este de aproximativ 85%
- cerclajul scleral – acest tratament al dezlipirii de retina implica plasarea unei benzi de silicon in jurul globului ocular pentru a mentine retina pe loc. Aceasta banda nu este vizibila si poate ramane permanent atasata. Tratamentul termic poate fi necesar pentru a inchide ruptura. Eficienta acestui procedeu este crescuta pana la 95%
- vitrectomia – acest procedeu este utilizat in cazul rupturilor mari ale retinei. In timpul vitrectomiei corpul vitros este indepartat din globul ocular si inlocuit cu solutie salina. Are o rata de success similar cerclajului scleral.

Cu tratamentele moderne, peste 90% din cazuri pot fi tratate cu succes dupa o singura interventie, desi uneori este nevoie si de o a doua operatie. Totusi, recuperarea vizuala nu poate fi prezisa întotdeauna. Rezultatul final poate fi apreciat dupa aproximativ sase saptamâni de la operatie, cel mai bun rezultat fiind obtinut daca repararea dezlipirii retiniene s-a facut inainte ca macula (regiunea centrala a retinei responsabila pentru vederea fina, detaliata) sa fi fost detasata.

Profilaxie
Daca in familia dumneavoastra exista un istoric pentru aceasta afectiune sau daca medicul oftalmolog gaseste o usoara slabire a retinei, profilactic poate fi aplicat un tratament cu laser sau crioterapie. Totusi, în multe cazuri, nu este posibil sa ai o atitudine preventiva. Dezlipirea de retina nu se întâmpla datorita fortarii ochilor, aplecarii sau ridicarii unor greutati.
Diagnosticul precoce reprezinta cheia prevenirii pierderii vederii asociata dezlipirii de retina. Se recomanda controlul oftalmologic anual si mult mai des daca o persoana prezinta un risc crescut sau are o boala oftamologica. De exemplu, in cazul bolilor cu o mare incidenta a dezlipirii de retina ca si diabetul, consultul oftamologic periodic poate detecta precoce modificarile de la nivelul ochiului. Suplimentar, o buna complianta a pacientului diabetic, cu un control adecvat al bolii poate ajuta in prevenirea afectiunii oftalmologice diabetice, iar o buna monitorizare a tensiunii arteriale poate impiedica lezarea vaselor retiniene datorita valorilor crescute ale presiunii sanguine.In plus, controlul oftalmologic periodic este important pentru persoanele cu miopie si a celor cu risc de a dezvolta o dezlipire de retina.Daca nu se stie cu siguranta care este riscul de a suferi o dezlipire de retina, se recomanda consultul medical. Acesta poate recomanda periodicitatea efectuarii consulturilor oftalmologice.
Buna seara

Recent am fost operat de dezlipire de retina. As vrea sa stiu daca dupa o anumita perioada de la operatie mai am voie sa merg la sala, macar sa fac pentru intretinere la jumatate din potentialul la care am facut pana m-am operat.Va multumesc.
Acest lucru trebuie sa-l discuti cu medicul care te-a operat. Acesta iti poate da un sfat avizat in functie de dificultatea operatiei, de evolutia post-operatorie.
Multa sanatate.
URL de referinţă