Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Medicina de urgenta
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Competentele medicilor din Romania au nevoie de aparatura pentru a-si realiza potentialul (fragmente)
Prof. dr. MARIA DOROBANTU, sefa Clinicii de Cardiologie din Spitalul de Urgenta Floreasca


Medicina de urgenta din Romania a avansat pe parcursul ultimilor ani, daca la capitolul competente profesionale medicii romani stau foarte bine, in ceea ce priveste aparatura, esentiala pentru a evolua in ingrijirea bolnavului, nevoia de investitii este considerabila, afirma prof. dr. Maria Dorobantu, sefa clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca.
Medicina de urgenta pediatrica se afla printre cele mai deficitare in tara, iar optiunea personalului mediu de a lucra pentru clinici particulare sau de a pleca in strainatate se contureaza deja ca o problema majora.
Reteaua de urgenta din Romania este una dintre cele mai bine puse la punct fata de alte domenii.
Eu nu pot sa ma refer decat la urgentele pe care le cunosc cel mai bine lucrand intr-un spital de urgenta: la urgentele coronariene, la aritmii, la bolnavii care vin cu trombo-embolism pulmonar.
Nu cunosc situatia la nivelul intregii tari, dar pot sa spun ce se intampla in spitalul in care lucrez, in clinica de cardiologie pe care o conduc si in Bucuresti.
S-au creat structuri bine organizate pentru ingrijirea bolnavilor cu infarct miocardic acut, iar in ultimul an si jumatate, bolnavii cu infarct miocardic acut care ajung la spital, sunt tratati conform standardelor europene din momentul de fata.
Astfel, daca ajung in timp util, sunt tratati cu angioplastie per primam, sau daca spitalul nu dispune de acest tratament, cu fibrinolitic.
Problema este insa ca aparatura pe care o avem este veche si trebuie reinnoita.
In Spitalul de urgenta Floreasca avem un angiograf care este extrem de mult folosit, 24 de ore din 24, de multi ani.Aparatul este din anul 2002 si da semne de oboseala. A suferit nenumarate reparatii, dar avem nevoie de unul nou si aceasta este situatia si in alte spitale.
Pentru a fi performanti, doctorii trebuie sa cunoasca, sa aiba experienta, dar sa aiba si cu ce lucra.
In ceea ce priveste alte tipuri de urgente, de exemplu aritmiile, care uneori pot fi foarte severe, in clinica pe care o conduc putem face in afara tratamentului medicamentos, tratament invaziv specific multor tipuri de aritmii, iar echipa care lucreaza aici este foarte performanta.
Invitam medici din strainatate care lucreaza aici, a fost un foarte bun aritmolog de la Barcelona, care a lucrat cu echipa de electrofiziologie din spital condusa de dr. Vatasescu.
Pentru ca medicina de urgenta sa poata sa fie performanta este nevoie de mai multi factori.
E nevoie de factorul uman, care in Romania exista, dar si de aparatura, unde sunt lipsuri importante si asteptam ca ele sa fie remediate.
Un bun medic de urgenta trebuie sa fie in primul rand bine pregatit profesional, trebuie sa aiba antrenament nu numai teoretic, dar si practic foarte bun pentru a face fata unei situatii pe care nu o poti predefini.Nu stii cu ce te poti confrunta cand esti chemat la domiciliu.
Medicina de urgenta este vasta, nu exista numai boli, exista intotdeauna bolnavi.
Pe de alta parte, trebuie sa aiba o personalitate mai aparte, trebuie sa sa fie o persoana care sa aiba curajul unei initiative, sa nu fie foarte emotiva, sa aiba discernamant, un soi de intelepciune care sa ii permita luarea unei decizii corecte, pentru ca entuziasmul in a face o manevra sau alta fara ca ea sa fie necesara poate sa duca la greseli.
In medicina e o vorba: preabinele e dusmanul binelui!

Primul ajutor la domiciliu si aducerea bolnavilor in timp util la spital, este pus la punct, prin grija speciala a ministrului secretar de stat Raed Arafat, prin reteaua SMURD.
Pasi inainte s-au facut, dar este nevoie de mai mult!Foarte multe dintre investitiile in aparatura sunt obtinute prin diverse surse de finantare, de exemplu, in Spitalul Floreasca le-am obtinut prin contracte de cercetare.
Dar e nevoie ca Ministerul Sanatatii sa investeasca mai mult pentru a putea atinge performanta de care sunt capabili doctorii. (R.B.)

MEDICA ACADEMICA
URL de referinţă