Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Fertilitatea barbatului strans legata de alimentatia acestuia
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Universitatea de Stiinte ale Naturii din Illinois, SUA, a facut recent o descoperire care poate inversa rapid situatia prezenta a infertilitatii masculine pe plan mondial: unul dintre cei mai importanti acizi grasi omega-3 pentru organism (acidul docosahexaenoic – DHA) este indispensabil pentru transformarea spermatozoizilor imaturi in spermatozoizi maturi.

In mod normal, spermatozoizii prezinta in partea lor anterioara o structura in forma de semicerc, denumita acrozom, care adaposteste si concentreaza un set de enzime utile spermatozoidului pentru a putea penetra ovulul, fecundandu-l. In lipsa DHA, aceasta structura vitala nu ia nastere, iar spermatozoizii vor fi inutili. Cu ajutorul unui laser 3D au fost scanate sectiuni de tesut testicular prelevate in etape succesive ale procesului de formare a spermatozoizilor si s-a ajuns la concluzia ca formarea acrozomului presupune fuziunea dintre vezicule ce contin enzimele care dau rolul acestei structuri. In lipsa DHA, aceste vezicule sunt in continuare formate, insa ele nu se pot contopi si nu pot genera un acrozom functional.

Intr-unul dintre testele intreprinse de echipa de cercetatori, s-au analizat numarul, forma, motilitatea spermatozoizilor si procentul de imperecheri reusite in randul soarecilor masculi din a caror alimentatie a lipsit acidul docosahexaenoic, ei devenind in scurt timp infertili. La reintroducerea in dieta a DHA, fertilitatea a fost pe deplin recapatata.

Poate ca a sosit momentul sa ne analizam dieta zilnica si, daca nu pentru buna functionare a altor organe ce necesita prezenta DHA (creier, ochi), atunci pentru posibilitatea reproducerii, ar trebui sa apelam (macar de 2 ori pe saptamana) la surse naturale de acizi grasi nesaturati, precum somonul sau tonul.

Sursa: NewsMedical
URL de referinţă