Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: operatie
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna ziua as dori sa stiu o informatie!! Daca prietena mea are cancer mamar .....se afla in ultima faza se mai poate opera sau se mai poate face ceva??? astept raspunsuri va multumesc anticipat!!
Ce intelegi prin ultima faza? Au aparut metastaze sau ce?
Pe de alta parte un astfel de raspuns nu iti poate da decat un oncolog in urma unui consult, in nici un caz pe Internet.
La fel zic si eu, un raspuns clar nu astepta de pe Internet. Putem doar sa-ti dam cateva informatii.

Stadializarea tumorilor maligne este un proces de stabilire a extinderii anatomice, poate fi o stadializare clinica neinvaziva-examianre fizica, imagistica, endoscopica, markeri tumorali (CAE, CA 15-3 de ex. in cc de san)- sau o stadializare invaziva chirurgicala, urmata de examen histopatologic.

Interventiile chirurgicale, insemnand indepartarea tumorii, sunt recomandate, avand rezultate mai bune, in cazul cand tumora primara este localizata, fara a exista extinderi.
Din cate spui prietena ta este intr-un stadiu evolutiv avansat , acest fapt inseamna ca pe langa tumora primara, exista adenopatie regionala si metastaze la distanta.

O asemenea hotarare, de a se interveni sau nu chirurgical, in acest stadiu, se stabileste de catre un grup de specialisti (oncolog-radioterapeut, chirurg, ginecolog), dupa coroborarea tuturor datelor clinice si paraclinice.
Chiar stadializarea unei tumori trebuie sa fie facuta de cel putin doi examinatori independenti.
Tratamentul, in afara interventie chirurgicale, se poate efectua prin chimioterapie si radioterapie.

Multa sanatate prietenei tale!
URL de referinţă