Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Catecolamine
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Din ce am citit, catecolaminele pot fi in limite normale si se pot modifica in momentele de criza (tahicardie, tensiune etc..) dand tot felul de stari neplacute.
In urma unor analize efectuate ( intr-o perioada in care starea de sanatate era buna) - catecolamine plasmatice - rezultatele au fost urmatoarele :

rezultat ADRENALINA: <0.50 nmol/l val normale ADRENALINA: <1.00 nmol/l
NORADRENALINA: 4.02 nmol/l NORADRENALINA: <4.00 nmol/l
680 ng/l <675 ng/l
DOPAMINA: <0.50 nmol/l DOPAMINA: <1.00 nmol/l

Are vreo semnificatie cresterea usoara a noradrenalinei ?

''Catecolaminele au un rol important in reglarea activitatii inimii (puls, tensiune arteriala) si rinichilor. Cele mai importante substante care fac parte din grupa catecolaminelor sunt adrenalina si noradrelina. Acestea se gasesc atat in sange cat si in urina, dar de obicei ele se analizeaza in urina.''

''Noradrenalina, sau norepinefrina, este o catecolamină, care joacă multiple roluri ca hormon adrenergic și neurotransmițător a sistemului nervos simpatic.
Noradrenalina este secretată ca urmare a stresului sau a presiunii sangvine joase. Norepinefrina crește frecvența cardiacă și poate redirecționa fluxul sangvin către mușchi. Aceasta mărește nivelul glucozei din sânge pentru a asigura celulelor un aport energetic mai mare. De asemenea, noradrenalina poate cauza contracția mușchilor netezi prin activarea α-receptorilor adrenergici. Prin stimularea receptorilor ß1 de la nivelul inimii, noradrenalina poate accelera ritmul bătăilor și conductibilitatea la nivelul nodului atrio-ventricular, de asemenea mărind contractilitatea și excitabilitatea cordului.''
Sanatate maxima !
Nico, valorile catecolaminelor plasmatice nu sunt asa edificatoare cum sunt cele eliminate prin urina (pentru determinare este nevoie de urina pe 24 de ore). Cele plasmatice ar trebui determinate in timpul crizelor mai degraba pentru a avea o valoare de diagnostic. Este posibil ca in momentele cand ai probleme concentratia plasmatica de noaradrenalina sa depaseasca simtitor nivelul normal si sa declanseze o adevarata "furtuna" vegetativa prin sistemul nervos simpatic. Incearca sa faci o noua determinare a lor, dar din urina.
Da , voi incerca sa fac si acea determinare. Multumesc mult , Soul .
happy.
URL de referinţă